Erőfokozó vörös

Az Emotion c folyóiratban megjelent tanulmány kiderítette, hogy ha az emberek vörös színt látnak, reakcióik gyorsabbak és erőteljesebbek lesznek, ráadásul tudat alatt. 

Az eredményeket hasznosíthatják például a sport és más tevékenységek területén, ahol szükség van az erő és sebesség rövid ideig tartó, intenzív megjelenésére. A szerzők azonban figyelmeztettek arra is, hogy a szín energetizáló ereje csak rövid ideig tart.

A vörös erő

Az eredményeket hasznosíthatják például a sport és más tevékenységek területén, ahol szükség van az erő és sebesség rövid ideig tartó, intenzív megjelenésére. A szerzők azonban figyelmeztettek arra is, hogy a szín energetizáló ereje csak rövid ideig tart.

“A vörös fokozza a testi reakciókat, mert veszélyjelzésnek fogjuk fel.” – magyarázta a társszerző, Andrszew Elliot, a Rochesteri Egyetem pszichológus professzora. “Az emberek elvörösödnek, ha mérgesek, vagy támadásra készülnek. Ezt mások is észreveszik, és tudják azt is, mit jelent.” A fenyegetés azonban kétélű kard, állította Elliot és a másik szerző, Henk Aarts, az Utrechit Egyetem pszichológus professzora. Az extra energia mozgósítása mellett „a fenyegetés hatására aggodalom is felléphet, elvonhatja a figyelmet a feladatról, az ember belefeledkezik a vészhelyzetbe, melyek mind igénybe veszik a mentális erőforrásokat.”

ölelőhormon

Korábbi színkutatásokból kiderült, hogy a vörös szín nem kívánt eredményre vezethet a tanult feladatok végzése során: a vörös színű mezt viselő sportoló ellenfelei esélyesebbek a vereségre; a dolgozat előtt vörös szín nézegetése gyengébb eredményekhez vezetett. „A színek sokféleképpen hatnak ránk az összefüggéstől függően.” – magyarázta Elliot, akinek kutatásából az is kiderül, hogy a férfiak és nők miként vonzódnak az ellenkező nem képviselőihez tudat alatt, ha az vörös színt visel. „Ez a szín messze a tudatosságunk radarja alatt repül.” – mondta.

A tanulmány diákok reakcióját mérte meg két kísérlet során. Először egy fém kampót kellett kézbe venniük, miután szürkével vagy pirossal írt sorszámukat hangosan felolvasták egy papírról. A másik kísérletben 46 főiskolást kértek meg, hogy domináns kezükkel szorítsanak meg egy fogantyút amilyen erősen csak lehet. Eközben egy számítógép képernyőjéről a „szorítsd” szót olvasták kék, vörös, narancs vagy szürke háttérrel. Mindkét esetben a vörös szín jelentősen növelte a kifejtett erőt. A felhasznált színek árnyalata, fényessége és intenzitása egyforma volt, hogy a hatásuk közti eltéréseket nem befolyásolhassa más tényező.

Forrás: https://napidoktor.hu/index