Előadás a gyász feldolgozásáról

A gyászfeldolgozás folyamatában kíván segítséget nyújtani a Napfogyatkozás Egyesület és a TIT Szabadegyetem által szervezett Halál és gyász című hat részes előadássorozat, amelyet február 19-től kéthetente rendeznek meg a budapesti Kossuth Klubban.

A legtöbb családban a halál tabutéma; az elhallgatás és titok légkörében mindenki külön-külön igyekszik megbirkózni a gyász fájdalmával, ám néha annyira sikertelenül, hogy az ebből adódó kommunikációs problémáknak akár válás vagy elmagányosodás is lehet a következménye – vélik az egyesület szakemberei.

A Polcz Alaine halál- és gyászkutató által alapított Napfogyatkozás Egyesület a gyászolók segítését tűzte ki céljául: ismeretterjesztő programjaikkal a halálról való párbeszéd elindulásában és a szeretettek elvesztésével kapcsolatos félelmek feloldásában kívánnak segítséget nyújtani.

depresszio18

Az első előadáson a halálközeli élményekről és magyarázataikról beszél majd Pilling János pszichiáter, március 5-én pedig a születés körüli gyászról tart előadást Singer Magdolna mentálhigiénés szakember, az egyesület elnöke. A gyász lélektanáról és a gyászolók segítéséről március 19-én Pilling János értekezik, az április 2-i előadáson pedig az öngyilkosságról beszél Oriold Károly, a Lélekben Otthon Alapítvány elnöke.

Április 16-án Benczúr Lilla, klinikai szakpszichológus bemutatja, hogyan jelenik meg a gyász a különböző kultúrákban, a sorozat zárásaként pedig a személyiségfejlődés eszközeként beszél a gyászról Singer Magdolna április 30-án.
Az előadások 17.30-tól kezdődnek a Kossuth Klub épületében. Részletes információk az egyesület Facebook-oldalán (http://www.facebook.com/pages/Napfogyatkoz%C3%A1s-Egyes%C3%BClet-Gy%C3%A1szfeldolgoz%C3%B3-csoportok/204351016257987) olvashatók.

Forrás: