Depresszió és szorongás Alzheimer-kórban

Az agyi változásokkal és a szellemi képességek hanyatlásával a viselkedés akár drasztikus megváltozása is jellemző lehet az Alzheimer-kórra és más demenciákra. 

Nem szabad azonban elfelejtenünk azt sem, hogy a betegség kezdetén nem feltétlenül az agyi funkciók romlása okozza a kihívást jelentő viselkedések megjelenését. Lehet ez egy természetes reakció arra a frusztrációra, amit mindannyian éreznénk akkor, ha a korábban egyszerű tevékenységeket nehézséget okoznak. Emiatt sokan irritálttá válnak, és előfordulnak a hangulat zavarai is. A jövővel kapcsolatos aggodalom pedig depresszióhoz és szorongáshoz vezethet.

Akár negatív életesemények, akár a megváltozott képességek, akár a demenciával együtt járó agyi változások okozzák, depresszió és szorongás gyakran előfordul Alzheimer-kórban és demenciában, és komoly kihatással lehet a betegséggel együtt élők életminőségére.

Fotó: 123rf.com

Az aggodalmon és idegességen kívül a szorongás olyan testi tüneteket is okozhat, mint a megemelkedett szívritmus, légzési nehézségek, izzadás, hányinger vagy hasmenés. Ha ezeket tüneteket tapasztaljuk magukon vagy szerettünkön, feltétlenül forduljunk orvoshoz. A szakember feltehetően első körben az olyan testi betegségeket fogja kizárni, mint a szívbetegség. Amennyiben nincsen ilyen a háttérben, feltételezhetően szorongás vagy depresszió okozhatja az aggasztó tüneteket.

Szorongásra utalhat a feszültség, idegesség, nyugtalanság, a veszély vagy pánik érzése, gyors szívverés vagy légzés, az izzadás vagy remegés, gyomorproblémák, a koncentrációs nehézségek. Gyakran előfordul, hogy a szorongás érzését igen nehezen tudja kontrollálni az azt átélő személy.

Fotó: 123rf.com

A felejtéssel és változással kapcsolatos szorongás mellett vannak, akik szomorúságot is átélnek – kiváltképp az Alzheimer-kór vagy más demencia diagnózisát követően. Ezek az érzések sokszor átmenetiek és maguktól elmúlnak. Ha azonban két hétnél tovább fennmaradnak és rontják a hétköznapi működést, általában depressziónak nevezzük a jelenséget. Fontos tudnunk, hogy a depresszió nem képezi részét a normális öregedési folyamatnak.

A depresszióra jellemzőek az alvási nehézségek, a nappali fáradtság, a fizikai lelassulás, az életkedv csökkenése, a reménytelenség érzése, a szomorúság, értéktelenség és bűntudat érzései. Előfordul, hogy nehezen lehet megkülönböztetni a depressziót a demencia tüneteitől – emiatt pedig feltétlenül szakember által végzett vizsgálat szükséges mindkét állapot megállapítására.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.