Békítsük az afgánokat!

Miközben az afgán kormány nyugati támogatói pénzforrásokkal és több tízezer külföldi katonával próbálják megőrizni a békét az országban, egy francia emberi jogi aktivista új módszerrel törné meg az erőszak ördögi körét Afganisztánban: jógával és meditációval.

„A harminc éve tartó háborúban már mindent megpróbáltunk, és semmi sem vált be” – állítja Amandine Roche, aki szerint többet és megszabadítani az elmét a bosszúszomjas gondolatoktól, mint fegyverrel megadásra kényszeríteni egy harcost.

Az Amanuddin Alapítvány a nyugtatás technikáinak tanításával próbálja előmozdítani az erőszakmentességet. Roche február óta ad órákat, melyek során jógát és meditációt tanít férfiaknak, nőknek, gyermekeknek, rendőröknek, katonáknak és volt talibán felkelőknek.

„Ez egy újfajta megoldás egy régi problémára. A háború az emberek elméjében kezdődik, ezért a békének is az elmében kell megszületnie. Nem lehet békét hozni erőszakos eszközökkel” – állítja az aktivista.

katona1

A háború legutóbbi szakasza 2001-ben tört ki a talibán kormány megbuktatásával. Az Egyesült Államok vezetésével vívott harcokban katonák és polgári személyek ezrei vesztették életüket, és a háború több tízmilliárd dollárt emésztette fel. Az ENSZ adatai szerint a 2011-es év volt a háború kezdete óta a legerőszakosabb év, ami Roche szerint ékes bizonyítéka annak, hogy a nyugati katonai és diplomáciai erőfeszítések kudarcot vallottak.

A jógát és meditációt kipróbáló fiatal afgánok befogadóan állnak a módszerhez. A 12 éves iskolás lány, Masoda, Roche kabuli osztályában tanulja más gyermekekkel együtt a jógát és a meditációt, és így nyilatkozott élményeiről: „Amikor jógázom, minden fájdalmamról megfeledkezem, és megnyugvást érzek."

Roche szerint Afganisztán történelme az elmúlt háborúk megtorlásának történeteiből áll. Végtelen történet. Az aktivista úgy véli, valakinek egyszer megálljt kell parancsolnia a folyamatnak, és így kell szólnia ellenfeléhez: „Megállok, te is állj meg, álljunk meg együtt! Nézzük meg, mi lesz!” Roche azonban azt is tudja, hogy nem létezik egyszerű megoldás Afganisztán problémáira. „Nem vagyok próféta, nem akarok megtéríteni másokat. Ez még csak nem is igazi megoldás, csupán egy eszköz. Nem akarok úgy tenni, mintha én menteném meg Afganisztánt” – nyilatkozta Roche.

Forrás: