Állítsa be a vérnyomását gyógyszer nélkül!

Mielőtt bárki kizárólag a genetikára fogná a magas vérnyomását, fontos tudni, hogy az életmódunkkal jelentősen befolyásolható ez az érték.

Dr. Babai László, az Életmód Orvosi Központ orvosa, kiemelt szakmai vezetője szerint az életmódorvoslással nem csak az esetleges fejfájástól szabadulhatunk meg, de jelentősen csökkenthetjük az infarktus kockázatát is.

A genetika csak lehetőség, nem végzet

Könnyen lehet, hogy a krónikus fejfájás mögött a magas vérnyomás áll, de az esetek többségében a magas értékek semmilyen tünetet nem okoznak, sokszor csak a stroke, a szívinfarktus, vagy éppen a veseelégtelenség hívja fel a figyelmet az eltérésre. Magyarországon a felnőttek 16-20 százaléka, a 60 éven felüliek több, mint fele magasvérnyomás betegségben szenved, és egyre többen fordulnak tudatosan a probléma megoldása felé. Tagadhatatlan, hogy a betegségre való hajlam közel 40 százalékban meghatározott a génekben. Ám a hajlam még nem maga a betegség!

Foto:flickr.com

Jó hír, hogy a vérnyomás természetes módszerekkel is csökkenthető, mint a dohányzás elhagyása, a sófogyasztás visszaszorítása, a mozgás, az egészséges szív diétájának is nevezett DASH étrend bevezetése és elsődlegesen a testtömeg csökkentése. Nagyon határozott összefüggés van ugyanis a túlsúly és a magas vérnyomás közt, és bizonyított tény, hogy már 5 kiló fogyás is csökkenti a magas értékeket.  Heti 5-7 alkalommal, minimum 30 perc aerob állóképességi edzés átlagosan 5-10 Hgmm-rel csökkenti a vérnyomást – tájékoztat dr. Babai László, az Életmód Orvosi Központ orvosa, kiemelt szakmai vezetője. – A tartós fogyás pedig elképzelhetetlen testmozgás nélkül. Bizonyított tény, hogy a rendszeres, szívet és keringést támogató kardiomozgás olyan működéseket erősít és indít be, melyek végeredményben többek között a vérnyomás csökkenését eredményezhetik. Ráadásul mindezt olyan élettani folyamatok optimalizálásával, amelyeket a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek is rendezni hivatottak.  

Nem kell mellékhatásoktól tartani

A gyógyszerek természetesen nagyon fontos szerepet töltenek be a kockázatot jelentő magas vérnyomás kezelésében, a kiemelkedően magas értékek rendezésében és csak igen ritkán okoznak súlyos panaszt. Ugyanakkor a mellékhatásokat senki sem tagadja, sokszor ez az oka a gyógyszerváltásoknak is. A legfontosabb, biztosan jelentkező panasz a kezelés megkezdésekor a fáradékonyság, gyengeségérzés, ami többnyire csak átmeneti. Ritkábban, de előfordulhat többek közt fejfájás, émelygés, alvászavar, libidócsökkenés, köhögés. A gyógyszerek egyes esetekben emelhetik a koleszterin- és trigliceridszintet, ronthatják a cukorbetegség, a köszvény állapotát, bár ez főként csak a kontrollokon derül ki.

Foto:flickr.com

Ezzel szemben a természetes vérnyomáscsökkentés, vagyis a pontosan kidolgozott életmódprogram legfeljebb olyan kellemes „mellékhatásokkal” jár, mint a fogyás és a teljesítménynövekedés. A leghatékonyabb módszer tehát a gyógyszeres és az életmóddal történő vérnyomás szabályozás kombinálása – szakemberek felügyelete mellett.

Profi segítséggel kivitelezhető

Egyre többen vannak, akik nem csupán a gyógyszerektől várják a megoldást, sőt, alapvetően abban hisznek, hogy önmaguk lehetnek önmaguk leghatékonyabb orvosai. A kezdő lépéseknél azonban jól jön egy teljes körű felmérés és a szakértő útmutatás.

Az életmódorvoslás olyan komplex segítséget nyújt, amely holisztikus szemléletével és szakembergárdájával nem csak az adott problémára, ez esetben a magas vérnyomás csökkentésére koncentrál. A dietetikus a táplálkozás személyre szabott felépítésében, a mozgásterapeuta, a gyógytornász, a sportorvos az optimális mozgásprogram kialakításában segít, a szakorvosok – többek közt kardiológus, endokrinológus, fájdalomspecialista – pedig az egészség teljes visszaállításán dolgoznak – hangsúlyozza dr. Babai László, az Életmód Orvosi Központ orvosa, kiemelt szakmai vezetője. – Az életmódorvoslás tulajdonképpen úgy működik, mint egy profi sportoló mögött álló felkészítő csapat. Amatőrként is lehet eredményt elérni, de egy szakértő teammel a háttérben ez gyorsabb, tartósabb, biztonságosabb és akár az egész életet befolyásoló eredmény lehet.

Forrás: Életmód Orvosi Központ


4 hozzászólás

 1. kiss j

  Fene tudja.Én naponta 4 km-t erőltetett menettel kezdem a napot ,majd súlyt emelek.Szénhidrátot számolom és sem cukrot zsírt nem eszem .Vacsora már csak egy sima zsírmentes túró vagy joghurt.120 -kg-l kezdtem és 113 kg-l lejjebb nem tudok menni !66 éves vagyok.

 2. Zsóka

  Ez szerintem nem igaz!! A néhai édesanyámnak és nagyanyámnak is magas volt a vérnyomása, nekem is! 64, éves vagyok, 6 évvel ezelőtt fogytam 38 kg-ot, és a vérnyomás problémák ugyan úgy maradtak!!!! Egy kéztörés után felszedtem pár kilót, de semmi sem változott azóta sem!!! Ráadásul borzasztóan front érzékeny vagyok, és mindegy h. hideg v. meleg front! Gyógyszereket kell szednem és azzal sem mindig sikerül úgy kordában tartani, h. ne szédelegjek!! Ezeket a dolgokat legtöbbször nem kicsit túlsúlyos orvosok mondják a betegnek!!!!! Na hát igaza volt Hofinak amikor a 130 kg orvos mondta neki h. művész úr maga kövér!…….erre Hofi maga meg szép!!!

 3. Dénes Orbán

  Sajnos a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek is okozhatják,hogy nem tudsz lefogyni.A tájékoztató közli ezt.Ezért kel alternativ szereket használni ami helyettesítheti részben a gyógyszert.Ilyen a csalán kivonat,akár tea formájában,vagy megfelelő helyen a tenyér- masszázs.

 4. Jáger László

  Én már nem is mérem a vérnyomásomat
  Fölöslegesen nem idegesítem magamat!!
  cirka 150 hgmm …
  csak ennyi..
  barátilag
  J.L.