Allergia kezelés, személyiségtípus szerint

Pszichológiai szempontból az embereket különböző személyiségtípusokba sorolhatjuk. Az, hogy melyik típusba tartozunk, befolyásolhatja a stressztűrő képességünket, a stresszre adott reakciónkat, ezáltal fogékonnyá tehet bizonyos betegségekre, de kihat a kezelésre is.

Galambos Attilával, a Budai Allergiaközpont pszichológusával, az A-típusú személyiség és az allergia kapcsolatáról beszélgettünk.

Személyiségtípusok jellemzői

Az életmód, a mozgás és a táplálkozás köztudottan képes megnövelni vagy csökkenteni egyes betegségek, mint például a 2-es típusú cukorbetegség vagy magas vérnyomás kialakulásának kockázatát. A különböző A, B, C, és D típusú személyiségtípusokkal kapcsolatban zajló egészségpszichológiai kutatások pedig rávilágítanak arra, hogy az étrendünk vagy a fizikai aktivitásunk mellett bizony egyes személyiségvonásaink és viselkedésünk is befolyásolja, hogy milyen betegségekre leszünk hajlamosabbak, és hogyan reagálunk a gyógykezelésre.

Fotó: 123rf.com

Az A-típusú személyiség

Dr. Ray Rosenman és dr. Meyer Friedman kardiológusok írták le először, hogy az e csoportba tartozó egyének körében magasabb a szívbetegségek előfordulása. Ezt pedig egyértelműen összefüggésbe hozták az A-típusra jellemző állandó versengésre való hajlammal, teljesítményorientáltsággal és úgy vélték, hogy a betegségek megjelenésében döntő szerepet játszik a csoport tagjaira jellemző agresszivitás, düh és türelmetlenség is.

 

A túl sok munka, stressz mellett erősebbek az allergiás tünetek.

Foto:123rf.com

Galambos Attila elmondta, hogy az A-típusú személyiségek aktívabb életet élnek, sok tevékenységet végeznek, sokat dolgoznak, kevés idejük marad kikapcsolódni, egy kicsit pihenni, regenerálódni, nagyon sok a stressz az életükben. A stresszről pedig tudjuk, hogy hatással van az allergiás tünetekre is. Stresszes időszakban jellemzően fokozódnak az allergiás panaszok, erősebb tünetek jelentkeznek.

Ritkán kérnek segítséget

Egy korábbi kutatásban, ahol a stressz és az allergia kapcsolatát vizsgálták, megfigyelték, hogy abban a csoportban, ahol az allergiás tünetek erősödtek, magasabb volt a résztvevők stressz pontszáma is. Megállapították, hogy a tartós érzelmi stresszben szenvedő személyeknél gyakoribb az allergia fellángolása. Az allergiás tünetek fokozódása, ezáltal az életminőség romlása, a kialvatlanság további stresszt jelent, azonban az A-típusú személyiségre jellemző, hogy ritkán kérnek segítséget, így pedig egy nagyon kedvezőtlen körforgásba kerülhetnek.

Stresszkezelés, önismeret

Az e típusba tartozó személyek rendszerint akkor kérnek segítséget, ha a problémájuk már akkora megterhelést jelent számukra, mely a mindennapi tevékenységeikre is kihat: nem tudnak a munkában koncentrálni, vagy a sportban, tanulással kapcsolatban akadnak gondjaik, tehát a számukra fontos versengés, teljesítmény terén gátolja őket a stressz.

A kánikula is okozhatja, de ha allergiásként egyre több kávé ellenére napközben csak aludna, lehet, hogy a szénanátha mellékhatásától szenved.

A hőség és az allergiás tünetek miatt is lehet fáradt

Ahhoz, hogy változást tudjunk elérni, az önismeret fejlesztésére van szükség – hangsúlyozza Galambos Attila. Be kell gyakorolni, meg kell tanulni, miként szánjon magára időt, hogy felismerje a teste jelzéseit, hogy tudja, mi az, amit a szervezete elbír. Ebben relaxációs technikák, autogén tréning és meditációs technikák segíthetnek. A siker érdekében nagyon fontos az együttműködés és a folyamatos önreflexió. Ez egy hosszú tanulási folyamat, amiben az önismeret fejlesztésével tudja akár a korábbi viselkedésmintákat is megváltoztatni. Ezzel párhuzamosan a stresszkezelő technikák elsajátítása és gyakorlása az általános egészségi állapotra, így az allergia kezelésére is kihathat.

Forrás: Budai Allergiaközpont


Egy válasz

 1. Jáger László

  nem vagyok allergia érzékeny
  virágozzék bármilyen fű, fa vagy virág
  Akár a parlagfű is…..
  csak ennyi
  barátilag
  J.L.

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.