A vércukormérésről

A cukorbetegség megelőzésének, korai felismerésének egyik legfontosabb eszköze a félévente-évente történő vércukormérés. 

Ez történhet éhgyomorra, vénás vérből, laboratóriumi körülmények között, de informatív lehet egy napközben, ujjbegyből történő szűrés is, például egy lakossági egészségnapon vagy egy gyógyszertárban. A mért vércukorérték egészségeseknél éhgyomorra 5,5 mmol/l alatt, étkezés után 1 órával 7,8 mmol/l alatt ideális, és semmilyen időpontban nem szabadna meghaladnia a 11 mmol/l értéket. Az eredmények értelmezéséhez kérjünk szakszerű segítséget, magas érték esetén pedig forduljunk háziorvosunkhoz a további vizsgálatokért!

Otthoni vércukormérés a diabéteszes mindennapokban

Cukorbetegként már nem elegendő évente mérni! A diagnózis után jellemzően kap vagy beszerez valamilyen vércukormérőt az érintett, és kezelőorvosával megbeszéli, hogyan és mikor kell mérnie otthon. Sajnos a gyakorlatban sokszor tapasztaljuk: a készülék hamar a fiókban landol, és elő sem kerül többet.
Pedig a modern, laikus által is percek alatt megismerhető mérők szinte laboratóriumi pontossággal mutatják az aktuális vércukorszintet, így ellenőrizhető, „működik-e” a beállított kezelés és diéta a mindennapokban. Mivel a vércukorszintet nem lehet pontosan „érezni”, ezért a mérések eredményei felbecsülhetetlen segítséget nyújtanak a betegnek és kezelőorvosának a cukorbetegség hosszú távú szövődményeinek elkerülésében.

vércukormérés

A mérések okos időzítése a sikeres kezelés záloga

Az önellenőrzés javasolt gyakoriságát, napi eloszlását az orvossal érdemes megbeszélni, hiszen ez függ a kezelés jellegétől, a beteg jellemző napirendjétől, egészségi állapotától. Általában valamilyen szabályos minta szerint érdemes mérni.
Példaként ellenőrizheti aktuális vércukorszintjét a cukorbeteg az 1. mérési napon éhgyomorra, 2. napon reggeli előtt és reggeli után 1 órával, a következő napon ebéd előtt, majd utána 1 órával, a negyedik mérési napon vacsora előtt-után, és az 5. napon lefekvés előtt, és valamikor az időszak során egy éjjeli felébredésnél. Ha az orvossal megbeszélt mintát két kontroll között (akár többször is) végigköveti a diabéteszes, úgy a feljegyzett értékekből a háziorvos, diabetológus nyomon tudja követni az időbeli változásokat, napon belüli problémás időszakokat. Fontos, hogy a rendszeres önellenőrzéssel a beteg is megismeri saját működését, a különböző típusú étkezésekre, testmozgásra, élethelyzetekre adott reakcióját, ami lehetőséget ad az állapotáért való felelősség felvállalásában.

A testmozgás hatására mért jobb értékek megerősíthetik a motivációt az életmódváltásra, a szélsőséges vércukorértékek időbeni felismerése pedig súlyos következményektől óvhatja meg a diabéteszest.

Nem túl bonyolult a vércukormérés?

Az otthoni vércukormérés pofonegyszerű – hosszabb elolvasni a mérés menetét, mint elvégezni azt. Szükséges eszközök: vércukormérő készülék, az adott készülékhez megfelelő tesztcsíkos doboz, és az ujjbegyszúró lándzsa. Legyen mindig a tartóban egy-két pótelem, tartalék tű a lándzsához, ill. egy-két papírvatta vagy papírzsebkendő.
A mérés előtti meleg vizes kézmosás a higiénia és az ujjak vérkeringésének élénkítése mellett azért is fontos, mert a kézen lévő ételszennyeződés (pl. almahámozáskor ráragadt lé) magasabb értéket eredményezhet.

Vegyünk ki egy tesztcsíkot a dobozból, a maradék csíkok megóvására azonnal zárjuk vissza a dobozfedőt. A tesztcsíkon általában nyíl mutatja a készülékbe helyezés irányát. Jellemzően a tesztcsík behelyezése elegendő a vércukormérő aktiválásához, nem kell külön bekapcsolni, kódot beírni stb. A kijelzőn már villog is a kis csepp szimbólum, jelezve, hogy felitatható a pici vér a tesztcsík végén lévő érzékelőt hozzáérintve az ujjunkhoz. A vércsepp kinyerésére van elegendő idő, de ha mégis kikapcsol közben a gép, a csík kihúzása után ugyanazzal újra lehet kezdeni a mérést.
A vércukormérőhöz tartozó ujjbegyszúró lándzsában a való életben szinte senki sem cserél mindig tűt…, de figyeljünk rá, hogy már használt tűvel csak magunkat mérjük! A cserére akkor kerüljön sor, amikor már nehezebb kinyerni a méréshez szükséges egy csepp vért a tű csorbulása miatt, ill. kölcsönadás előtt-után is!
A szúrásmélység minden ujjbegyszúrónál állítható, ezt jól kiválasztva minimális fájdalommal jár a művelet. A vércseppet nem az érzőidegekkel gazdagon átszőtt ujjbegyből, hanem a felső ujjperc oldalából nyerjük, általában a nem domináns kézen. Ha enyhe nyomásra nem jön vércsepp, ne préseljük erőteljesen: az így kapott, megváltozott összetételű csepp már nem ad valós értéket.

vércukormérés

A régebbi mérőknél a tesztcsík egy adott zónájára kellett rácseppenteni. A modern készülékeknél a tesztcsík végét érintjük a csepphez, így sokkal kevesebb vér, azaz kisebb szúrás is elegendő. Pár másodperc múlva a vércukormérő kiírja az eredményt, és egyben el is tárolja azt memóriájába. Az ujjunkat töröljük meg, a csíkot húzzuk ki, ill. dobassuk ki a géppel. A mért értéket (lehetőleg „kozmetikázás” nélkül) rögzítsük vércukornaplónkban, ha ezt papíron vezetjük, írjuk hozzá az időpontot is, az étkezés szénhidráttartalmát, a gyógyszer/inzulin mennyiségét, a szokásos napirendtől való eltéréseket, az esetleges egészségügyi panaszokat.

Mit tudnak a modern vércukormérők?

A mért vércukorértékhez egyes készülékeken beállíthatjuk, hogy pl. étkezés előtt-után, testmozgás során mértünk-e, ez hasznos plusz infó az utólagos elemzésnél. Kényelmi funkció a kijelző jó megvilágítása, a csíkkidobó gomb, a több száz érték tárolására elegendő memória. A látásukban károsodottak számára ma már a mért értéket hangosan kimondó vércukormérő is elérhető!
Lépést tartva a vívmányokkal, egyes vércukormérőknél már feltölthetjük Bluetooth kapcsolaton keresztül a memóriában tárolt adatainkat számítógépre vagy okostelefonra is, ahol automatikusan elkészül vércukornaplónk.

vércukormérés

Miért mérnek mégis ilyen keveset a cukorbetegek?

Az esetleges szövődményekkel kapcsolatos struccpolitika, alacsony öngondoskodási igény vagy tájékozatlanság is állhat a háttérben, így nem lehet elégszer hangsúlyozni az otthoni vércukormérés fontosságát!
Sajnos az öngondoskodást fontosnak tartó cukorbetegek helyzete sem egyszerű: a jelenlegi szabályozás alapján igen kevés tesztcsík jár a cukorbetegeknek támogatott módon, sőt, nem is minden kezelési módnál jutnak hozzá olcsóbban az igen borsos árú termékhez. Teljes áron egy csík kb. 55-80 Ft, ami rendszeres méréssel súlyos anyagi teher. Így különösen fontos, hogy az elérhető tesztcsíkmennyiséget jól osszuk be, vegyük alapul kezelőorvosunk javaslatát, és tanuljuk meg felismerni saját szervezetünk jelzéseit!

Forrás: http://gyorgytea.hu/