Ezeket a vizsgálatok ne hagyd ki, ha cukorbeteg vagy!

A cukorbetegség olyan állapot, mely folyamatosan károsítja az egész szervezetet. Éppen ezért fontos a rendszeres szövődmény kivizsgálás, hogy még idejében lehessen azokat is kezelni. Melyek a legfontosabb vizsgálatok?

Mind az 1-es mind a 2-es típusú cukorbetegség megnöveli bizonyos szövődmények fellépésének esélyét. Mivel a 2-es típusú diabetes akár hosszú évekig is jelen lehet még mielőtt diagnosztizálnák, ez esetben a szövődmények súlyosabbak és előrehaladottabbak lehetnek, amikor felfedezik őket (ezért bír igen nagy jelentőséggel a rendszeres szűrés!). Vannak olyan szövődmények, melyek a cukorbetegség kialakulását követő hónapokban már megkezdődnek, és a többségük fokozatosan romlik. Megfelelő terápiával és a vércukorszint optimális tartományba való kerülésével ezek a szövődmények kevésbé valószínű, hogy kialakulnak vagy súlyosbodnak az évek során.

Milyen szövődmények a leggyakoribbak?

A magas vércukorszint jelentősen károsítja az ereket és az idegeket, így a legtöbb szövődmény ezek talaján alakul ki. Mivel az egész testünket behálózzák, így lényegében bárhol felléphet probléma. Nagyon fontos, ha valakinél diagnosztizálják a cukorbetegséget (bármely formáját), rendszeresen vegyen részt szövődmény kivizsgáláson, ugyanis vannak olyan problémák, melyeket, ha túl későn fedeznek fel, akkor már nem lehet rajtuk segíteni/javítani.

hba1c, cukorbeteg

Fotó: 123rf.com

Neuropátia/idegkárosodás

“A cukorbetegség okozta idegkárosodást neuropátiának nevezzük. Leggyakrabban a végtagokban, főleg a lábakban lép fel, ám bárhol előfordulhat. Nagyon fontos odafigyelni rá, hiszen a diabétesszel küzdők felénél fellép! Tünetei közt az égő érzés, bizsergés, zsibbadás, érzékkiesés tapasztalható (ha a végtagokban károsodnak az idegek), ám jelezhetik látásproblémák, emésztési zavarok, hallás problémák, szédülés, merevedési zavarok is, vagyis a tünet az adott ideg zavarától függ. Az orvos ekkor megvizsgálja lábait, karjait, megnézi, milyen a hő-és fájdalomérzete, a vibrációérzet, verejtékezés. A vizsgálatra legalább évente szükség van” – figyelmeztet dr. Polyák Annamária, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

Retinopátia

A diabéteszes retinopátia a szemben lévő ér-és idegkárosodásra utal. Nagyon sok beteg ezen szövődmény kialakulását tapasztalja először. Kezdetben úszó, homályos foltok és látászavarok jelentkeznek, majd megfelelő kezelés nélkül a hajszálerek is sérülnek, törékeny új erek képződnek, melyek vérezhetnek, ráadásul megnő a hegesedés is. Nagy veszélye, hogy vaksághoz vezető retinaleválást is eredményezhet! Fontos tudni, hogy a diabetes ezen kívül megnöveli a zöld-és a szürkehályog kialakulásának esélyét is, így évente ezirányú vizsgálatok is szükségesek, panaszmentes esetben is!

Nefropátia

 Igen gyakori szövődmény a diabéteszes nefropátia. A vesében lévő hajszálerek a magas glükózszint miatt károsodnak, beszűkülhetnek, súlyos esetben elzáródhatnak, vér szivároghat belőlük. Eleinte nincsenek tünetei, később pedig gyakori vizelés, véres vizelet, fáradékonyság, ödéma, karikás, táskás szemek, vizeletben lévő fehérje jelzik a problémát. Az állapot szoros összefüggést mutat a magas vérnyomással (mely szintén a diabetes szövődménye lehet), így hipertónia esetén a vesekárosodás mértéke lényegesen nagyobb.

szív

Fotó: 123rf.com

Szív-és érrendszeri betegségek

A cukorbetegség jelentős mértékben károsítja az ereket, már prediabetes-ben is. A magas vércukorszint ugyanis szűkíti azokat, a vérnyomás mengnő, sérülékennyé és merevvé válnak így az erek, ráadásul könnyen plakkok alakulhatnak ki bennük. Mivel erek keresztmetszete csökken, így a vérnyomás megemelkedik, ami további problémákhoz vezet- érszűkület alakul ki, ráadásul könnyebben keletkeznek vérrögök (mind az artériákban, mind a vénákban), szívinfaktrust, stroke-ot, mélyvénás trombózist okozva. Éppen ezért a diabétesszel küzdőnek, igen fontos a rendszeres angiológiai/kardiológiai vizsgálat!

Megfelelő kezeléssel a szövődmények ellen

A szövődményeket a legjobb megelőzni, aminek egyedüli módja a vércukorszint kordában tartása. Ezért elengedhetetlen a beteg aktív közreműködése a terápiában: tartsa be mindig a kezelőorvosa által mondottakat, alkalmazza az előírt terápiát, kövesse be a dietetikus által előirányzott diétát, valamint ne hanyagolja el a rendszeres testmozgást sem- mondja dr. Polyák Annamária, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

Olvasd el ezt is!

Mérföldkőnek számító diabétesz gyógyszer jelent meg

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.