A tórikus kontaktlencse a megoldás az asztigmatikusok számára

Ha a szem elülső része nem egyenletesen lekerekített, akkor az érintett személy asztigmatizmusban szenved, ami megakadályozza, hogy a szem megfelelően törje a fényt. Ez homályos látást és torz képet eredményez. A lakosság legalább egyharmadának van valamilyen asztigmatizmusa, ami lehet enyhébb vagy súlyosabb, attól függően, hogy az egészségügyi probléma milyen szintű negatív hatással van a látásra.

Az asztigmatizmus gyakran veleszületett rendellenesség, de később is bármikor kialakulhat. Az enyhe formáját lehetséges, hogy nem kell korrigálni, viszont súlyos esetekben kezelésre van szükség az élesebb látás érdekében. A megfelelő kontaktlencse az asztigmatizmus egyik legkeresettebb javítási alternatívája. És hogy milyen is ez a lencse? Nézzük!

Mi az az asztigmatizmus?

Az asztigmatizmus az egyik leggyakoribb látási probléma. Lényegében egy fénytörési hiba, ami azt jelenti, hogy a szemnek alakjából adódóan nehézsége van a fény fókuszálásával. Ugye a normál szaruhártya gömb alakú, viszont asztigmatizmus esetén sajnos szabálytalan görbülettel rendelkezik, ezáltal az érintett szem nem a retinára fókuszálja a fényt, ami negatívan befolyásolja a tiszta látást. Leggyakoribb tünete a homályos látás, illetve a szemirritáció, és ha nem kezelik, szemfájdalmat, fejfájást és hunyorgást okozhat. Okai ismeretlenek. Sokan úgy vélik, hogy a genetika nagy szerepet játszik a kialakulásában. Egy rutin szemvizsgálat során azonosítható, és retinoszkópiával az orvos könnyen észlelheti az asztigmatizmus mértékét is, ha fényt világít a szembe, és egy sor lencsét helyez a szem és a fény közé. Általában az orvosok tórikus kontaktlencsét ajánlanak az asztigmatizmusra, hogy segítsenek visszaállítani a tisztánlátás metódusát.

Az asztigmatizmus korrekciója

A szemüveg, a kontaktlencse és a műtét az asztigmatizmus korrekciójának leggyakoribb technikái, viszont a legtöbben szívesebben viselnek kontaktlencsét az asztigmatizmus tüneteinek kezelése érdekében. Megfizethető, kényelmes és kiváló látásélességet biztosít. Asztigmatizmus esetén speciális lencsére van szükség, amelyeket tórikus kontaktlencsének neveznek. A tórikus kontaktlencse szerkezetét kifejezetten úgy tervezik, hogy két „varázserővel” rendelkezzen: az egyik korrigálja az asztigmatizmust, a másik pedig a közel- vagy távollátást, mert azt tudni kell, hogy az asztigmatizmus a legtöbb esetben rövidlátással vagy távollátással jár együtt.

Fotó: 123rf.com

Mi is az a tórikus kontaktlencse?

A tórikus kontaktlencse a kontaktlencsék egy speciális típusa, amelyet kifejezetten az asztigmatizmus korrekciójára gyártanak. Puha szilikon hidrogélből vagy gázáteresztő anyagokból készülnek, és az egyik egyedülálló tulajdonságuk, hogy a hagyományos gömblencséktől eltérően az ilyen típusú lencsék eltérő erővel rendelkeznek az objektívben. Ez azt jelenti, hogy a tórikus kontaktlencsének szilárdan egy helyzetben kell maradnia az optimális látás érdekében, és ehhez az aljára plusz súlyt helyeznek, hogy a helyén maradjon, és ne forogjon el. A tórikus kontaktlencsék viselési folyamata pontosan megegyezik a normál kontaktlencsék ügymenetével, az egyetlen jelentős különbség az, hogy ezeknek a lencséknek az egyedi problémához mérten optimális tájolással kell rendelkezni, ezért fontos megtalálni a megfelelő illeszkedést: mindig a lencse nehezebb vagy vastagabb oldala legyen alul. Egyes asztigmatizmusra szánt tórikus kontaktlencsék lencséin egy kis jelölés található, amely megkönnyíti az alsó rész azonosítását.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.