11 szabály a kontaktlencse egészséges viseléséhez

Egy felmérés szerint bár a kontaktlencsét viselők úgy vélik, megfelelően kezelik a lencséjüket, csupán töredékük jár el valóban gondosan. A kontaktlencse viselési szabályairól Dr. Jánosházi Eszter a Springday Medical szemésze ad felvilágosítást.

Kevesen tartják be a szabályokat

Az Amerikai Optometristák Akadémiájának lapja szerint a kontaktlencsét viselők 80 %-a állítja, hogy megfelelően kezeli, ápolja, viseli a kis segédeszközt, valójában azonban csak igen kevesen vannak tisztában a viselés szabályaival és az esetleges kockázatokkal.

Arra a kérdésre, milyen kockázati tényezőkkel veszélyeztethetik a szemük egészségét, a többség a következő válaszokat adta:

  • csapvízben tárolja a lencsét
  • nem tartja be a higiéniai szabályokat
  • túlhordja a lencsét.

Gyakran a páciensnek nincs is panasza, de a szemészeti vizsgálat során, a szaruhártyán komoly elváltozásokat lehet látni (kisebb-nagyobb hámsérüléseket, fertőzésre utaló jeleket, oxigén hiány miatt kialakuló érujdonképződést).

Fotó: 123rf.com

A 11 legfontosabb szabály

1. Alaposan mossuk és szárítsuk meg a kezünket, mielőtt a szemünkhöz vagy a lencséhez nyúlunk
2. Soha ne vegyük a lencséket a szánkba, és ne nyálazzuk be őket, hiszen a nyál tele van baktériumokkal.
3. Az ápoló- és tároló szerek kiválasztásakor fogadjuk meg a szemészorvos tanácsát. Egy lencse viselése során ne változtassuk meg a tároló szert.
4. A csapvíz alkalmatlan a kontaktlencse tárolására, kizárólag csak az e célból gyártott steril folyadékokat használhatjuk.
5. A kontaktlencse kivétele után, de még a tároló folyadékba helyezése előtt tisztítsuk le a szennyeződéseket az ajánlott szerrel.
6. Tartsuk tisztán és rendszeres cseréljük a tároló tokot is. A tároló szert minden használat után öntsük ki a tokból. A tokot ajánlott használat után tisztító folyadékkal átdörzsölni, majd megszárítani.
7. Ha természetes-, vagy uszodavízzel érintkeztek, ki kell dobni a lencséket és másnap újat kell felhelyezni.
8. Ha víz mellett nyaralunk, vegyük ki a lencsét, mielőtt a vízbe megyünk, esetleg használjunk egynapos kontaktlencsét és úszószemüveget.

A kontaktlencse előnyei – Mindenképp jó választás!


9. Az előírt hordási idő után is mindenképpen újra kell cserélni a kontaktlencséket. A túlhordott lencse oxigénáteresztő képessége már lényegesen kevesebb, mint amire a szemnek szüksége van, ezért a szaruhártyán komoly elváltozásokat okozhat.
10. A tisztítás és az előírt lencsecsere mellett elengedhetetlen a rendszeres szemész szakorvosi ellenőrzés, még akkor is, ha a kontaktlencse viselőnek nincs semmilyen panasza. Így korán felismerhetővé és elkerülhetővé válhatnak a gyulladások, fertőzések, és a súlyos következmények.
11. Ne hagyjuk, hogy a szemünkön kiszáradjon a lencse, mert a száraz lencse nagyobb mechanikus irritációt okoz. Használjunk rendszeresen műkönnyet.

Forrás: Oxygen Medical


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.