Így viseld a halloweeni kontaktlencsét, hogy a másnap ne legyen rémálom!

Karcolások, sebek, fertőzések. Ezek a problémák jelentkezhetnek abban az esetben, ha rosszul választunk kontaktlencsét az idei halloweeni jelmezünkhöz. De ha az alábbi jótanácsokat megfogadjuk, biztosra vehetjük, hogy a vérben úszó szem csak a maskaránk része lehet.

Habár a halloweeni időszak egyelőre még nem akkora őrület nálunk, mint Amerikában, évről-évre egyre többen gondolják úgy, hogy október utolsó napján csatlakoznak az ünnepléshez. A közösségi oldalak hírfolyamát elárasztják a macskanőnek, boszorkánynak, Drakulának és walking dead-nek öltözött ismerősök fotói. A szemük vérben úszik, világít, színt változtat, persze mindezt a jelmez részeként. Ilyenkor még abban az esetben is használunk (0 dioptriás) kontaktlencsét, ha egyébként tökéletes a látásunk. „Az egyszer hordható, színes kontaktlencsék viselése ártalmatlannak tűnhet, azonban óvatosan kell velük bánni, főleg ha nem vagyunk gyakorlott kontaktlencse használók. Ha nem körültekintően járunk el, súlyosan károsodhat a szemfelszín és akár maradandó sérülések is kialakulhatnak” – mondja Dr. Lendvai Zsanett, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa.

Foto:szemeszeti kozpontAz egynapos lencsék is károsíthatják a szemünket

Mivel minden szaruhártyának más a görbülete, nem mindegy, hogy milyen kontaktlencsét használunk. Még akkor sem, ha csupán egyetlen éjszakáról van szó. Ha a színezett lencsék nem a szemnek megfelelő méretűek és nem jól illeszkednek, irritálhatják, megsérthetik a szem külső rétegét, aminek például fájdalmas szaruhártya-sérülés lehet az eredménye. Ekkor fordulhat elő, hogy a jelmezes összejövetel után a szemünk fájhat, fényérzékennyé és vörössé válhat, megromlik a látás, de váladékozást is tapasztalhatunk. „A tünetek megjelenésekor azonnal forduljunk szemészhez, mert ha a szaruhártya-sérülést nem kezeljük, szaruhártya-gyulladás, sőt fekély is kialakulhat a szemben. Azoknak, akik soha nem használtak kontaktlencsét, szintén nem javasolt a buli kedvéért próbálkozni. A behelyezéssel még többnyire nincs is probléma, de a gyakorlatlan kontaklencse használó könnyen megsértheti a szemfelszínt, mikor megpróbálja a lencséket eltávolítani” – figyelmeztet Dr. Lendvai Zsanett.

Tippek, hogy a szemsérülés Halloween után ne kísértsen bennünket

  • A legfontosabb, hogyha nincs gyakorlatunk kontaktlencse viselésben, akkor a felhelyezéshez és az eltávolításhoz kérjünk segítséget egy optikában!
  • Kövessük a kontaktlencse dobozában található, annak viselésére, tisztítására és fertőtlenítésére vonatkozó utasításokat!
  • Mindig tiszta kézzel kezeljük a lencsét!
  • Akinek műkörme van, annak különösen ügyelnie kell a higiéniára, mert a hosszú köröm alatt lehetnek baktériumok és a körmök meg is sérthetik a lencse anyagát. Sérült lencsét soha ne helyezzünk a szemfelszínre!
  • A kontaktlencsét sminkelés előtt rakjuk be, így nem kerülhet alá festék, ami utána idegentest érzést, vagy akár szemgyulladást eredményezhet!
  • Ne osszuk meg a kontaktlencséket mással! Mint ahogy a fogkefénket sem adjuk kölcsön a legjobb barátnőnknek, úgy a kontaktlencsénkkel se tegyünk ilyet!
  • Maximum 8-10 óra hosszáig viseljük a lencsét, lefekvés előtt pedig távolítsuk el a szemünkből!
  • A lencséket csakis kontaktlencse folyadékban tároljuk, csapvízzel tilos lemosni!
  • Ha bőrpírt, duzzanatot, túlzott váladékozást, fájdalmat vagy kellemetlen érzést észlelünk a kontaktlencse viselése miatt, távolítsuk el a lencséket és azonnal forduljunk szemész szakorvoshoz! Ha nem tudjuk kivenni a lencséket, akkor szintén kérjük szakember segítségét! A szemfertőzések, kötőhártyán, szaruhártyán okozott sérülések fájdalmasak, és könnyen súlyossá válhatnak.

 

11 szabály a kontaktlencse egészséges viseléséhez

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.