A látásodba is kerülhet, ha felelőtlenül viseled a kontaktlencsét

A kontaktlencse alapvetően azt a célt szolgálja, hogy napközben megkíméljük magunkat a szemüveg viselésétől.

A legtöbb lencsét azonban maximum 8-10 óráig javasolt a szemben tartani. Valljuk be, hogy ezt az ajánlást sokan hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni, gyakorlatilag a kontaktlencsénkben élünk, és nem ügyelünk arra, hogy tehermentesítsük a szemünket. Van, akinek még lencsét helyettesítő szemüvege sincs. Ez veszélyes hozzáállás, látásunk átmenetileg vagy akár tartósan is sérülhet a helytelen kontaktlencse viseléstől.

Fotó: 123rf.com

„Szemészeti szakrendelésünkön sajnos nem ritka eset, hogy a megfelelő higiéniai szabályok elmulasztása miatt kialakult szemgyulladást kell kezelnünk” – kezdi Dr. Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ intézetvezető főorvosa. – „A problémát általában a lencse túlhordása, nem megfelelő tisztítása, tárolása okozza, vagy éppen az, hogy nem a gyártó előírásai szerint használják, például olyan lencsében alszanak, ami ehhez nem rendelkezik megfelelő oxigén áteresztő paraméterekkel. A felelőtlen hozzáállás komoly szaruhártya-gyulladást, végzetes esetben vakságot is eredményezhet. A probléma minden korosztályban előfordul, de gyakoribb a fiatalok esetében. Sokan kezdenek úgy kontaktlencsézni, hogy internetről rendelnek próbalencsét és nem kérik ki szakemberek tanácsát a megfelelő használatról” – mutat rá Dr. Nagymihály Attila.

4 pontban szedtük össze, hogy milyen veszélyekkel járhat a helytelen kontaktlencse használat:

 1. Nagyobb a kockázata a szemészeti problémák kialakulásának

A kontaktlencse viselése automatikusan növeli a szemfertőzések kockázatát. Ez részben azért van, mert gyakrabban érintjük meg a szemünket, mint azok, akik nem hordanak kontaktlencsét. Ha sérült a lencse, akkor megsértheti a szaruhártyát, megkönnyítve így a baktériumok bejutását. A szaruhártya fertőzés akár végleges látásromlást is okozhatnak.

 1. Szárazabb lesz a szemünk

Amikor kontaktlencsét viselünk, valójában kevesebbet pislogunk, mint kellene. A pislogás a szem fizikai védelme miatt is fontos, és azért is, mert ez segít nedvesen tartani a szemfelszínt. A szemszárazság súlyosabb foka, a száraz szem szindróma is kialakulhat tartós és helytelen kontaktlencse használat mellett. Ez irritáló és fájdalmas lehet, vörös, viszkető szemeket okozhat, sőt szaruhártya hegesedést is előidézhet.

 1. Csökkentheti a szaruhártya oxigénellátását

Ha túl hosszú ideig hordjuk a kontaktlencsét, elzárhatjuk a szem oxigén ellátását. Minél hosszabb ideig tartjuk a lencsét a szemünkben, annál kevesebb oxigént kap a látószervünk. Az oxigénhiány is segíti a fertőzések kialakulását.

 1. Megereszkedhet a felső szemhéj

Tanulmányok kimutatták, hogy közvetlen kapcsolat van a lágy és kemény kontaktlencsék rendszeres használata, valamint a szemhéjak megereszkedése (ptózis) között. Kockázatot leginkább a kemény lencsék jelentenek.

“A felgyorsult mindennapokban a kontaktlencse nagyon kényelmes viselet annak, aki segédeszköz nélkül nem lát jól távolra. A lencsegyártók a fogyasztók kényelmi igényeire válaszul több olyan kontaktlencsét is fejlesztettek, amit akár alváskor is bent lehet hagyni, de állandó jelleggel senkinek sem javasoljuk a szem ilyen jellegű terhelését. A túlzott kontaktlencse-viselésnek számos kockázata lehet. Ennek ellenére sokan elkövetik azt a hibát, hogy szinte a kontaktlencséjükben élnek és nincs pótszemüvegük. Így akkor is kénytelenek berakni a lencsét, ha kialakul egy kötőhártya-gyulladás. Ettől mindenképp óva intenék azonban mindenkit, mert ezzel súlyos fertőzést idézhetnek elő” – hangsúlyozza Dr. Nagymihály Attila.

A veszélyek mellé kétszer annyi jó tanácsot is összegyűjtöttünk a szemész szakorvos segítségével:

 1. Csak ép lencsét használjunk! Minden olyan típusú lencsét, amit nem dobunk ki a nap végén gyakran ellenőrizzük. Ha karcos vagy szakadt, szabaduljunk meg tőle!
 2. Ne aludjunk a kontaktlencsében! Tartósan az “éjszakai” lencsékben alvás sem tesz jót a szemnek.
 3. Mindig tiszta kézzel kezeljük a lencsét! Aki műkörmöt visel, annak különösen ügyelnie kell a higiéniára, mert a hosszú köröm alatt lehetnek baktériumok. Az ő esetükben az alapos kézmosásra (a köröm alatt is) még nagyobb hangsúlyt kell fektetni, arról nem is beszélve, hogy a hosszú köröm könnyen megsértheti a lencsét és a szemet.
 4. Kövessük a gyártó utasításait és csak a megjelölt ideig használjuk a lencséket!
 5. A kontaktlencsét sminkelés előtt rakjuk be, így nem kerülhet alá festék, ami utána idegentest érzést, vagy akár szemgyulladást eredményezhet!
 6. A lencséket csakis kontaktlencse folyadékban tároljuk, csapvízzel tilos lemosni!
 7. Használjunk a kontaktlencse mellé tartósítószermentes műkönnyet! A megfelelő könnyréteg védi és felfrissíti a száraz szemet.
 8. Kötőhártya- vagy egyéb szemkörnyéki gyulladás esetén szüneteltessük a kontaktlencse használatot!

Aki korábban nem használt kontaktlencsét, kérje ki egy szakember véleményét, vegyen részt szemészeti vizsgálattal egybekötött, kontaktlencse használatot ismertető oktatáson, viseljen először próbalencsét, és ne rendeljen rögtön az internetről! A későbbiekben, amikor már tisztában van a lencse tulajdonságaival természetesen nincs akadálya az online beszerzésnek, de kétévente ilyen esetben is javasolt részt venni szemészeti kontroll vizsgálaton. Ha szeretnénk megszabadulni a szemüvegtől, akkor a kontaktlencse alternatívájaként érdemes elgondolkodni a látásjavító lézeres szemműtéten is” – összegzi a szakember.

Már létezik digitális betegségére fejlesztett kontaktlencse

Forrás: https://napidoktor.hu/index