Komoly veszélyeket hordoz a kontaktlencse?

Világszerte 125 millióan viselnek kontaktlencsét, sokan mégsem tudják, hogy ha nem tartják be az alapvető kontaktlencse viselési szabályokat, akkor komoly problémákat okozhatnak maguknak.

A higiénia fontossága mellett a túlhordás veszélyeire is felhívja a figyelmet Dr. Jaros Katarina, a Budai Szemészeti Központ operáló szemész szakorvosa.

Sokan azt gondolják, hogy ha a szemüveget kontaktlencsére cserélik, akkor akár el is dobhatják azt, soha többet nem lesz szükségük rá. Ez azonban nincs így, a szemnek szüksége van pihenésre, a túlhordás pedig veszélyes lehet.

Manapság már olyan jó minőségű kontaktlencséket gyártanak (jó oxigén áteresztés, víztartalom), hogy az egész napos (8-12 órás) használatának akadálya nincs. Éjszakára azonban nem javaslom a kontaktlencse viselést, mivel a  könnyréteg ekkor cserélődik, frissül, és ez nagyon fontos folyamat, mivel a szaruhártya elülső rétegei főként a könnyből kapják a tápanyagokat. Ezt a természetes folyamatot a bennalvós kontaktlencsék gátolják. Más a helyzet az éjszakai terápiás  kemény kontaktlencsékkel (ortokeratológia), hisz ezeket csak éjszaka kell viselni és kb. 24 órán keresztül  biztosítják azt, hogy  a beteg kontaktlencse nélkül jól lásson. Fertőzés  veszélye ezeknél a lencse típusoknál  is kb. 20%-os, ugyanúgy, mint a napi lágy kontaktlencséknél is” – mondja a szakorvos.

Nem csak arra kell figyelni, hogy egy nap ne legyen a kontaktlencse a javasoltnál többet a szemben, hanem arra is, hogy ha lejár a szavatossága, cseréljük, és újat kezdjünk használni. A lencse vázát alkotó rácshálóba a könnyből fehérjék tapadnak, melyek eltömítik a mikroréseket: az oxigén áteresztő képesség csökken, nő a fertőzés kockázata, sőt, az allergia kialakulásának esélye is.

A gyártó által meghatározott ideig lehet a kontaktlencséket viselni , illetve minden este ápolni és tisztítani őket. Túlhordás esetén a lencse szakadhat, illetve könnyből kicsapódott fehérje, zsír rakódik le a felszínén, ami krónikus irritálást okozhat.  Ennek következményeként változások alakulnak ki  a kötőhártyán, melyek olyan mértékűek lehetnek, hogy a beteg egyáltalán nem, vagy csak rövid ideig tudja használni a kontaktlencsét.  Ezek a panaszok megjelenhetnek akár több éves viselés után is.”

Nem szabad erőltetni, veszélyes lehet

Ha a szem piros, fáj, vagy érzékeny a fényre, nem szabad erőltetni a kontaktlencsét, míg teljesen egészséges nem lesz, ebben az időszakban javasolt szemüveget hordani.

A kontaktlencse viselése során mikrosérülések alakulhatnak ki a szaruhártya felszínén, ami egy táptalaja lehet a későbbi bakteriális szaruhártya fertőzéseknek. Ezért szemgyulladásnál a kontaktlencse viselést mellőzni kell, mivel vannak  olyan baktériumok, melyek  akár 24 óra lefolyása alatt megfertőzik az egész szaruhártyát, ami súlyos látáscsökkenéssel, vagy vaksággal is járhat.

A kontaktlencse jó megoldás lehet arra, hogy néhány órára megszabaduljunk a szemüvegtől, de végleges megoldást kizárólag a lézeres szemműtét nyújthat. Jó példa arra, hogy milyen hatással van a szemünkre a kontaktlencse-viselés, hogy lézeres szemműtétet megelőző alkalmassági vizsgálat előtt egy hétig nem szabad kontaktlencsét viselni, mert olyan mikrosérüléseket okoz a szaruhártyán, ami befolyással lehet a vizsgálati eredményekre.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

  1. Mayer

    Persze,hogy a lézeres szemműtét a legjobb,mert az a drágább az hoz pénzt,az tartja fent az ilyen intézményeket,ezekből gazdagodik meg sok orvos.Persze,hogy a kontaklencse is veszélyes,de legalább megfizethető.Én nekem semmi bajom a lencséimmel,10 éve viselek napi szinten kontaklencséket,és bár igaz néha ,macera,de még mindig élhetőbb,mint hirtelen egy millios tétel,a mai magyar havi 120 ezres bérekhez képest.

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.