Életet menthet a kontaktlencse?

Ki gondolta volna, hogy a kontaktlencse kontra internet témakörben nem a netes kontaktlencse rendelés lesz az egyetlen érdeklődésre számot tartható hír egyszer a szemész – látszerész szakmában.

Úgy tűnik, az internet szerves részévé válik nemcsak a mindennapjainknak, de belopakodik a leghétköznapibb tárgyainkba is.

2014 .július 14-én együttműködési megállapodást írt alá a Google és a Novartis svájci gyógyszeripari cég egyik divíziója, a látásra specializálódott Alcon, az okoskontaklencse kifejlesztésére. A tranzakciót már csak a versenyhatóságoknak kell jóváhagynia.

A megálmodott lencse óriási előrelépés lehet az egészségügy és a betegek számára, mivel a szemen keresztül a test belsejéből lehetne felderíteni és megelőzni egyes betegségeket.

shutterstock_6594379

Az okoskontaktlencsékbe mikrochipeket és szenzorokat ültetnek be, amik például a könny összetételén keresztül folyamatosan mérhetnék a cukorbetegek vércukor-szintjét, majd a kapott adatokat a telefonjukra továbbítaná. A mérési technológiát már kidolgozta a Novartis, a Google pedig a lencse által megszerzett adattok továbbításán fog dolgozni.

A lencse természetesen továbbra is alkalmas lenne a látás javítására, sőt ezen a területen is jelentős fejlesztések várhatóak. Mindkét cég komoly lehetőséget lát a termékben és dolgozik a további felhasználási módokon.

Október a látás hónapja, amelyhez sok optikai cég csatlakozott, köztük az Optiris Optika is, akik ingyenes látás ellenőrzést és szaktanácsadást adnak a látás hónapja alkalmából. Részletekért látogassanak el az Optiris Optika Facebook oldalára.

Forrás: A látás hónapja