A stresszérzet csökkentése fejleszti a figyelmet, a tudatosságot és az elfogadást

Sokan sokféleképpen reagálunk a járványra, ami egy összetett helyzetet teremt, új kihívásokkal. Ilyenkor igazán szükségünk van rá, hogy tudatosak és barátságosak maradjunk, hűek maradva önmagunkhoz és a saját értékeinkhez – ebben segít minket a tudatos jelenlét (mindfulness).

A mindfulness segít nekünk, hogy a dolgokat a helyükön kezeljük, és megtanítsuk a testnek és a tudatnak, hogy mi a valódi veszély, és mit fújunk fel a gondolataink segítségével.

A stresszérzet csökkentése fejleszti a figyelmet, a tudatosságot és az elfogadást

– mondta Krajcsó Nelli, a Slow Budapest alapítója, mindfulness tréner a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

„A Slow Budapesttel azt képviseljük, hogy a mindennapokban próbáljuk az egyensúlyt megtalálni. Nagyon romantikus dolog csak úgy kiugrani, és digitális nomáddá válni, de a legtöbb ember számára ez nem járható út, mert családjuk van, gyerekük van, akiért felelősséggel tartoznak” – tette hozzá.

A lassítás nem luxus

A Slow Budapest célja a figyelem felhívása a túlhajszoltságra, és egy lassabb, egyensúlyra törekvő életmód népszerűsítése. Hisznek abban, hogy a lassítás nem luxus, nem a sebességről, hanem a jelenlétről, a tudatosságról és a mindennapi döntésekről szól. Szeretnék átadni azt a szemléletmódot, hogy a felgyorsult világban is meg lehet teremteni az egyensúlyt.

A mindfulness angol szót magyarra általában tudatos jelenlétként vagy éber figyelemként szoktuk fordítani,

eredetileg azonban mindössze annyit jelent: tudatosság, figyelem. Alapvetően arra a folyamatra utal, amikor figyelmünket szándékosan és ítélkezésmentesen a jelen pillanat tapasztalatai felé fordítjuk, s a pillanatnyilag észlelhető belső és külső tapasztalatokat tudatosítjuk.

„A gyász most mindannyiunkban benne van, hiszen mindannyian gyászolunk valamit, amit elvesztettünk. Félbeszakadtak a terveink, amit a 2020-as évről gondoltunk jelentősen átalakult” – fejtette ki Krajcsó Nelli.

Sok mindent el kell engednünk, ami megvisel

Hangsúlyozta, a tudatos idő abban segít, hogy töltsünk magunkkal időt, foglakozzunk a befelé figyeléssel. „Érdemes mindennap megkérdezni, hogy mivel tudnám segíteni magamat?”

A Slow Budapest mozgalom oldalán elérhetővé tettek egy online elvégezhető tanfolyamot, amelynek első három modulját, témaköreik szerint a stressz, a mindfullnes és a hála témáját, ingyenessé tették. Bárki regisztrálhat, majd az ott kapott kérdések segíthetnek ebben a folyamatban.

Elmondta, azért ezt három témakört tették elérhetővé mindenki számára, mert a stresszmodul a stresszre irányítja a fókuszt. Emlékeztet, hogy nemcsak rossz stressz van, hanem aktivizáló stressz is. Abban segít, hogy megtaláljuk az erőforrásainkat a gyakorlatokon keresztül a stresszes helyzetben.

young caucasian woman doing yoga at home

A mindfullnes meditációkon keresztül segít abban, hogy a testi feszültséget, az elme és a lélek feszültségét meg tudjuk látni, azáltal, hogy csendben befelé figyelünk.

A hála azért fontos, mert ebben a jelenlegi helyzetben könnyen kiszorulhat az, hogy pozitív élményeket éljünk át. A hálamodul abban segít, hogy tudatosan építsük,

tréningezzük az elménket a pozitív átélésére, mert ezáltal megnyugszik a test, megnyugszik a lélek, és meg tudjuk nyugtatni a környezetünkben lévőket is

– emelte ki.

Sokan tanácsolják, hogy figyeljünk jobban arra, hogy a médiát, hogyan használjuk. A felénk áramló információkat mikor engedjük be, és hogy mikor állunk fel a számítógépünk mellől.

„Meg kell tanulnunk határt szabni, mivel nincsenek jelenleg fizikai határok. Most nekünk kell felépíteni ezeket a határokat, azáltal, hogy figyeljük azt, hogy mikor elég, mikor sok” – hangsúlyozta.

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.