A lávaköves masszázs 6 hátulütője

A meleg lávaköves masszázs kiválóan ellazítja fájó testrészeidet, de ha nem megfelelően csinálják, könnyen okozhat kényelmetlenséget és sérülést egyaránt.

De vajon milyen veszélyek leselkedhetnek ránk egy lávaköves masszázs alkalmával?

Mielőtt sorra vennénk a veszélyeket, jó tudni, hogy egy ilyen lávakő kezelés során használt fekete bazaltkő, amelyet forrón helyeznek testünkre, a fájdalom megszüntetését szolgálja, míg a hidegen ránk helyezett fehér márványkő a duzzanat csökkentésére hivatott.

Ez a módszer az amerikai bennszülöttek ideéig vezethető vissza, akik testük megnyugtatására és ellazítására különböző vulkáni kőzeteket használtak. Ezek a kövek legtöbbször fekete bazaltkövek voltak, amik könnyen felhevültek. Amellett, hogy forróak voltak és könnyen okoztak sérüléseket a páciens bőrén, meglehetősen füstöltek is. Úgy tartották, a folyók által széthordott kövekkel érték el a legnagyobb hatást.

Ez a masszázs, a svéd masszázsnak egy variációja, amely során a terapeuták forró köveket használnak, kezek helyett, hogy ellazítsák a test szöveteit. Néhány követ a feszült pontokra helyezve érik el a kívánt hatást. A forró és a hideg kövek váltakozása teszi lehetővé a bőr stimulálását. Azt hő a kövekből mélyen a szövetek közé hatol, ahol működésbe lépve elűzi a fájdalmat. A meleg köves masszázs oldja a feszültséget, valamint segít a megfeszült izmok ellazításában.

Ennek a mondhatni biztonságos eljárásnak mégis akadnak hátulütői. A következőkben ismerjük meg a lávaköves masszázs hátrányait.

Forrázás, égési sérülések

Bár a legtöbb terapeuta óvatos, mégis előfordulhat hogy a kavicsok túl forrók, ennek következtében égési sérüléseket szenvedhetünk. Vannak emberek, akik érzékenyebbek a hőre, mint gondolnánk, ők az úgynevezett egyes bőrtípusba tartoznak. Ezek közé tartoznak a világosabb bőrűek, általában zöld, illetve kék szemmel.

Horzsolások

Sok ember tapasztal kellemetlen, horzsoló érzést bőrén a kezelés utáni napokban. Nekik érzékenyebb a bőrük és alacsony a fájdalomküszöbük. A túl sok meleg köves masszázs akár horzsolásokhoz is vezethet.

Fájdalom, kényelmetlenség

Sokan számolnak be arról, hogy a lávaköves masszázs egyik hátrányával találkoznak, azaz fájdalmuk felerősödik az eljárást követően. Merevségről és kényelmetlenségről is gyakran számolnak be.

Fokozott érzékenység a hőre

Néhányan érzékenyebbek a hőre, mint mások. Ők villanásokra, fejfájásra és szédülésre panaszkodnak. A lávaköves masszázs menete nem ajánlatos menopauzában szenvedő nőknek, akik gyógyszereket, illetve hormontablettákat szednek.

Fokozott fertőzésveszély

A lávakő használata során szoros közelségbe kerül a bőrrel. Az olaj, amit a lávaköves masszázs közben használnak, könnyen a bőr lehámlását idézheti elő. Megeshet, hogy a kezelés során baktériumok kerülnek a bőr alá. Ennek oka, hogy nincs törvényileg szabályozva a szalon, hogy minden kezelés után lecseréljék a forró vizet. Annak ellenére, hogy a kövek és a víz magas hőjében a legtöbb baktérium elpusztul, a veszély fennáll.

Dehidratáció

A lávaköves masszázs menete során, a bőr pólusain keresztül rengeteg folyadék távozik, könnyen dehidratálódhatunk. Ennek szimptómái a szédülés és a fejfájás.

A lávaköves masszázs egyéb hátrányai

  • Fejfájás
  • Émelygés
  • Feledékenység, szédülés
  • Orrfolyás
  • Erős verejtékezés

Az emberek többsége nem néz utána milyen sérüléseket szenvedhet el egy ilyen eljárás során. Fordulj mindig gyakorlott terapeutához, hiszen egy tapasztalatlan kéz súlyos sérüléseket tud okozni. Mindig tájékoztasd a masszőrt, ha terhes vagy, gyógyszereket szedsz, egészségügyi gondjaid vannak, asztmás vagy allergiás vagy!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.