Milyen fejfájás típusok léteznek?

A fejfájás kínzó gyötrelmeit szinte mindenki ismeri a lüktető, szúró, hasogató fájdalom azonban eltérően jelentkezik. Vajon hányféleképpen fájhat a fejünk?

A fejfájás jelentkezhet az agy teljes területén és egészen a nyak hátsó területéig húzódhat. Míg bizonyos esetekben csak a fej egy adott részét érinti a fájdalom, addig máskor a teljes területben jelentkezik a kínzó érzés, ami egyszerre lehet éles, tompa, vagy lüktető.

Kísérheti hányinger, hang- és fényérzékenység. Ezeket a tüneteket egyaránt az befolyásolja, milyen fejfájással kell megküzdenie a betegnek. Az emberek kb. 70 %-a krónikus fejfájásra panaszkodik, melynek visszatérő tüneteit egyre gyakrabban éli át.

Tenziós fejfájás

Az emberek többsége már átélt tenziós, közepesen erős fejfájást. Kísérő tünetei nincsenek, viszont a fájdalom hosszú órákra képes meggátolni áldozatát, hogy a megszokott intenzitással végezze mindennapi tevékenységeit.

fejfájás kiváltó oka egyaránt lehet a gyakori stressz, a levegőtlen helyiség, folyadékhiány, és a helytelen testtartás, ami az izmok megfeszülésével okozza a fejfájást.

Migrén

A nagyon erős fájdalommal járó migrén képes teljesen megbénítani az ettől szenvedő személyt. Általában a fej egyik részén jelentkezik a lüktető fájdalom, amit hányinger, fény- és zajérzékenység kísérhet. Mivel minden mozdulat erős kínzást jelent, így a beteg gyakran kényszerül teljes ágynyugalomra egy sötét, csendes helyen, megkímélve magát a fájdalmat felerősítő környezeti hatástól.

fejfajas14

Többnyire csak gyógyszerek segítségével kezelik a rohamszerűen kialakuló állapotot, azonban számos alternatíva is létezik a migrén csökkentésére, vagy megelőzésére is.

Éles fájdalom a fejben

Főként a szem mögötti részből induló éles, szúró fájdalom 30-45 percen át kínozza meg az adott személyt. A kevésbé gyakori fejfájás típusok közé tartozik, mely az eddigi vizsgálatok alapján többnyire a férfiakat érinti. Kiváltó okának az agy normálistól eltérő vérellátását, illetve a háromosztatú ideg állapotának megváltozását tartják.

Kísérő fejfájás

Ebben az esetben a fejfájás egy másik betegség kísérő tüneteként jelentkezik. Számos, olykor súlyos állapot jár hasogató fejfájással, így ezt minden esetben fontos a szakorvosi kivizsgálás során megemlíteni. Fertőzések, gyulladások esetében gyakori tünet, ami a betegséget kezelve megszűnik.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.