Fejfájás az orgazmus miatt? Nem kifogás!

A szeretkezés – különösen az orgazmus – kiválthat fejfájást. Az izgalmi állapot növekedésével tompa fájást érezhet a fejében és a hátában.

Még gyakoribb azonban az az eset, amikor valakit hirtelen, heves fejfájás gyötör az orgazmus előtt, vagy az orgazmus közben. 100 emberből egy tapasztal orgazmus közbeni fejfájást, s férfiak esetében háromszor gyakrabban jelentkezik a tünet, mint nőknél.

A legtöbb esetben nem kell aggódni, ha szex közben fáj a feje. Előfordulhat azonban, hogy a fejfájás valamilyen komoly dolog előjele, mint például véredény-problémák.

Típusok és tüneteik

Az orgazmus közbeni fejfájásnak két típusa van. A gyakrabban előforduló változata az orgazmus közben jelentkezik, s néhány másodpercig tart. Az egyén ilyenkor lüktető és szúró fájdalmat érez. A szex közbeni fejfájás másik típusa tompa fájdalommal kezdődik, s a fájdalom az izgalmi állapot fokozódásával egyre intenzívebbé válik. Az esetek nagy részében a fejfájás csak néhány percig tart, de vannak olyan emberek, akiknél akár órákig sem szűnik meg a fájdalom. Sok esetben gyakran jelentkezik az orgazmus közbeni fejfájás, aztán akár több évre is eltűnhet.

fejfajas7

Miért alakul ki fejfájás orgazmus közben?

Valahány szexuális tevékenység, ami orgazmushoz vezet – maszturbáció, orális szex és közösülés – szex közbeni fejfájást válthat ki. Az orgazmus előtt néhány perccel jelentkező fejfájást a fej és a hát izmainak megfeszülése okozza a szeretkezés során. A szex során fellépő hirtelen fejfájás a vérnyomásnövekedés miatt lép fel, ami az agyban lévő véredények kitágulását okozza. A hirtelen fejfájás stroke, agyvérzés következtében is kialakulhat. Egyéb tényezők, melyek összefüggésben vannak az orgazmus közbeni fejfájással:

– fogamzásgátló tabletta
– marihuána szívása
– glaukóma (zöld hályog)
– vérszegénység
– orrmelléküreg-gyulladás
– alacsony vércukorszint

Az orgazmus közbeni fejfájás mindenkit érinthet. Férfiak és migrénben szenvedő személyek esetében azonban sokkal gyakrabban fordul elő.

Mikor kell felkeresni az orvost?

fejfajas_katt1A szex közben fellépő fejfájás általában nem ad okot aggodalomra. Szükséges azonban felkeresnie orvosát, ha hasonló tüneteket tapasztal, leginkább, ha lüktető és szúró fejfájás gyötri.

Vizsgálatok és diagnózis

Agyi MRI vagy CT
Orvosa elküldheti egy agyi MRI vizsgálatra, hogy kiderítsék, mi váltja ki a fejfájást. A vizsgálat során mágneses mezőt és rádióhullámokat használnak, hogy többdimenziós képeket alkossanak az emberi agy felépítéséről. Egyéb esetekben CT-felvételt is készíthetnek az agyról. A CT során röntgensugarakat használnak ahhoz, hogy többdimenziós képeket készítsenek az agyról és a fejről.
Angiogram

Orvosa agyi angiogram vizsgálatra is elküldheti. A vizsgálat során láthatóvá válnak a hátban és agyban lévő artériák, ugyanis egy vékony csövet vezetnek végig az ereken. A csőbe kontrasztanyagot fecskendeznek, amely lehetővé teszi, hogy a röntgen során láthatóvá váljanak a hátban és agyban lévő artériák.
Gerincvízvétel
Néhány esetben gerincvíz vétele (lumbál punkció) szükséges – különösen akkor, ha hirtelen fejfájás lép fel. Az eljárás során az orvos, egy speciális tű segítségével, néhány milliliter agy-gerincvelői folyadékot nyer ki.

Kezelések és gyógyszerek

Sok esetben az első orgazmus közbeni fejfájás egyben az utolsó is. A fejfájás sokszor csak rövid ideig tart, és a fájdalom még azelőtt elmúlik, mielőtt a gyógyszer hatni kezdene. Ha a fájdalom nem múlik el hamar, akkor tanácsos, hogy ne szeretkezzen addig újra, míg teljesen meg nem szűnik a fejfájása. Ha nagyon gyakran jelentkezik a tünet, az orvosa gyógyszereket is felírhat (migrénellenes készítmények, fájdalomcsillapítók, béta-blokkolók).

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.