A migrén az agy szoftverhibája

A Magyar Fejfájás Társaság a kongresszusán megerősítették, hogy a migrént a központi idegrendszer működészavara okozza.

Egy referátum pedig felhívta a figyelmet, hogy egyes migréntípusok fennállása esetén megnő az agyi érbetegségek ill. a szív-, és érrendszeri betegségek kockázata, ami abból is adódhat, hogy a migrénesek jelentős részének magasabb a koleszterinszintje.

Dr. Ertsey Csaba neurológus, a Magyar Fejfájás Társaság elnöke elmondta, hogy hazánkban legalább egymillió ember szenved a súlyos, sokszor akár elviselhetetlenül erős fájdalommal együttjáró migrénben, ami mind a munkavégzést, mind a legegyszerűbb hétköznapi teendők elvégzését is gátolhatja.

fejfajas25

Ez a különösen a nőket gyakran elérő fejfájás-forma az agy, az ép idegrendszer működészavara következtében alakul ki, mintegy annak "szoftverhibája". Egyénenként változó rendszerességgel lép fel, sokaknál havonta többször is. 7315 ajánlatos minél előbb kideríteni, hogy a sűrű fejfájás valamilyen más betegség kísérőtünete-e, vagy pedig az önálló fejfájás-betegségek egyike.

Ezek közül – súlyosságát és előfordulási gyakoriságát tekintve – a többnyire féloldalon jelentkező, lüktető, mozgásra fokozódó, esetleg hányingerrel, hányással, fény- és hangérzékenységgel együtt járó migrén a legfontosabb. Kezeletlen esetben 4 órától akár 3 teljes napig eltarthat.

fejfajas25

Érdemes felkeresni az országban működő mintegy 30 fejfájás centrum valamelyikét a háziorvos beutalójával. Itt neurológus szakorvosok – a migrén diagnózisának felállítását követően – hatékony rohamgyógyszert, azaz a már meglévő fejfájást megszüntető készítményt tudnak adni a betegnek.

Ezt az ő javaslatukra később a háziorvos is felírhatja. Azoknak, akiknél nagyon sűrűn jelentkeznek a migrénes rohamok, ajánlottak a megelőző gyógyszerek is, illetve az olyan életmódbeli változtatások (ritmusos életvitel, mozgás, stb.), amelyek ugyancsak a rohamok számát mérséklik.

Forrás:


Egy válasz