Hasi fertőzések!

Fertőző betegség-sorozatunk új cikke a hasüregi fertőzésekkel foglalkozik. Nem is gondolná az ember, hányféle oka lehet annak, ha valaki az orvosnál hasi fájdalommal, panaszokkal jelentkezik.

Vakbél- (féregnyúlvány) gyulladás

A féregnyúlvány elzáródása miatt a baktériumok az appendix falában gyulladást hoznak létre.

A bélnyálkahártya keringése károsodik, bakteriális invázió alakul ki, a szöveti „infarktus” átfúródással fenyegethet. Főleg E. coli és Bacteroides okozza. A diagnózis a tüneteken alapul, de hasi ultrahangvizsgálat jó eszköz (csökkenti a feleslegesen végzett műtétek számát). Sebészi konzílium nagyon fontos. A legveszélyesebb a szövődmények létrejötte: a hashártyagyulladás, vagy hasi tályog. Ez főként gyermeken ill. idős korban veszélyes (a tünetek nem annyira jellemzőek ui.) Terápia: sebészi beavatkozás + antibiotikumok adása.

Divertikulitisz

A lényeg: a vastagbél meggyengült falán át nyálkahártya sérvek (divertikulumok) képződnek. Ez főleg 45 év felett kezd jellemzővé válni. A bélfal meggyengül, a belső nyomás viszont fokozottabb. Tünetek: bal alsó hasi fájdalom, puffadás, szélgörcs, hányinger.

b%25C3%25A9l6

Diagnosztika: láz, és magasabb fehérvérsejtszám, hasi fájdalom, kopogtatási érzékenység. Vér a székletben fellelhető. Itt is jó eszköz lehet a hasi CT vizsgálat. Bizonytalan diagnózis esetén indokolt lehet a kolonoszkópia (vastagbél endoszkópiája). Kezelése: 7-10 napo antibiotikum kezelés, majd rostdús diéta. A súlyosabb beteg kórházi kezelést kap, kb. 3 napig csak infúziós folyadékpótlás, majd gyógyszeres kezelés. Ha a tünetek nem javulnak (és esetleg tályog alakul ki) műtét válhat szükségessé.

Epeúti fertőzések

Többféle típusuk is lehet, mindezt röviden bemutatjuk.

Akut epehólyaggyulladás: általában epekövességgel jár együtt, ha a kő beékelődik, elzárja az epevezetéket, a kitáguló epehólyag keringése romlik, végül átfúródhat. Jellemző a jobb bordaív alatti hasi fájdalom, hányinger/hányás és láz, nyomásérzékenység. Hasi ultrahang az elsőként végzendő vizsgálat. Kezelése: intravénás folyadékpótlás, antibiotikumok, fájdalomcsillapítás. Műtét esélye, tehát fontos a sebészi konzultáció.

Gyakoribb kórokozók

Mind aerob, mind anaerob (tehát levegőn ill. levegőtől elzárt térben szaporodó) baktériumok lehetnek. Az előbbi csoportból gyakoribbak az E. coli, a Proteus és a Klebsiella (20%), míg az utóbbiak közül a B. fragilis, a Clostridium és a Bacteroides fajok. Előfordulhat gomba is (Candida), akkor nem antibiotikum, hanem célzott gombaellenes kezelés szükséges.

sejt20

Hashártyagyulladás

A peritonitisz oka lehet helyi, vagy kiterjedt gyulladás, bakteriális fertőzés vagy irritáló anyagok jelenléte (pl. epesavak, gyomortartalom). Jellemző itt is a diffúz, vagy helyi hasi fájdalom. Elképzelhető az okok között közelmúltbeli műtét, baleset, utazás, dialízis. Maga a hashártya gyulladása lehet csak tünete pl. akut bélátfúródásnak, műtét utáni állapotnak, valamilyen hasüreget ért baleseti sérülésnek, hasi tályognak is.

Vizsgálható: laborvizsgálatokkal, rtg-vel (mellkas rtg, a rekesz feletti betegség kizárására), esetleg a hashártyafolyadék leszívásával.

Kezelése: folyadékpótlás, szonda, sürgős sebészi konzultáció, célzott antibiotikus kezelés kb. 7-10 napig.

Hasi (intraabdominális) tályog

Bizonytalan eredetű lázas betegen gyanakodnak ennek meglétére, ráadásul a hasi tályog „alattomosan” kezdődik. Hajlamosíthat rá gyulladásos bélbetegség, divertikulitisz, hasi műtét/trauma. Jellemzően szervi átfúródás, előzetes fertőzések kiterjedése, sebészi beavatkozás vagy hasi trauma következménye.

Tünetek: láz, hidegrázás, étvágytalanság, testsúlycsökkenés, esetleges hasi fájdalom.

Diagnózis: a legalkalmasabb a hasi CT-vizsgálat.

Terápia: drenázs a tályogba, a beltartalom elvezetésére, antibiotikum-kezelés.

Májtályog – ritka betegség, helyi ráterjedés, áttétes ferrőzés, pl. epeúti fertőzés, esetleg tumoros elzáródás a háttérben.

Előfordulhat még ritkán léptályog, vagy ún. retroperitoneális (hashártya mögötti terület tályogja). Minden esetben a drenázs (tehát a leszívás, elvezetés), és az erőteljes pl. intravénás antibiotikum terápia a legfontosabb.

Forrás: