A hajápolás tudománya

Kevesen tudják, hogy egy ember naponta legkevesebb 100 hajszálat veszít természetes úton.

A fejbőr automatikusan cseréli a hajszálakat, és minden kihullott darab helyett újat növeszt.

Ha gyakran mosunk hajat, a már lazulóban lévő hajszálakat az erőteljes mosás kiemeli helyükből, és így több napi mennyiségtől előre megszabadulhatunk. A lefolyóban talált hajtömeg tehát nem jelent feltétlenül kóros hajhullást.

Bár hajunk egészségét és minőségét táplálkozásunk, életvitelünk, hajápolási szokásaink határozzák meg, a genetikai tényezőket nem tudjuk befolyásolni. Hajunk típusát és a hajhullás mértékét is nagyban befolyásolja a genetika, ami ellen esetenként csak a hajbeültetéssel lehet küzdeni.

Hogyan előzhetjük meg a vashiányt?

A sérült hajszálak sokkal hajlamosabbak az elektrosztatikus feltöltődésre (szikrázás, pattogás), mint az egészségesek, mert a károsodott hajszálak esetében az egyébként nem elérhető belső kéregállomány, mely eleve töltéssel rendelkezik, érintkezésbe kerül a külvilággal.

Nemrégiben került tudósok érdeklődésének középpontjába, hogy bár a hajszál már nem él, mégis “élő felvételt” hordoz magában azokról a hatásokról, melyek az őt kinövesztő szervezetet érték növekedésének mintegy ezer napja során. A hajszál fény- vagy elektronmikroszkópos vizsgálatával számtalan öröklött és szerzett rendellenesség kimutatható.

Magyarországon az egy főre jutó heti hajmosási átlag kevesebb, mint kettő, míg ugyanez a mutató Nyugat-Európában 4-5, az Egyesült Államokban pedig 8-9 körül alakul.

Ne próbáljuk hajunkat szárazra dörzsölni vagy erőszakosan kifésülni mosás után, mert a hajszálak nedves állapotban a legsérülékenyebbek!

Ne szárítsuk forró levegővel a hajunkat, és ne használjunk hajsütővasat sem, mert a hajszálakat a belsejükben hirtelen elpárolgó víztartalom szétroncsolja!

Ne használjunk dauerhoz és szőkítéshez vegyszereket, mert ezek az agresszív kemikáliák szétmarják a hajszálak anyagát, az pedig semmivel sem regenerálható!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


2 hozzászólás

  1. Szög egyenes tincsek? |

    […] is felmelegedhetnek, ezért nem meglepő, hogy mindennapos használat során elégeti, széttöri a hajszálainkat. Ha mindenképp egyenes hajat szeretnél, néhány dologra érdemes odafigyelned, tartsd be a […]