A “flamingó egyensúly teszt” megjósolja, mikor halunk meg

Senki nem tudja biztosan, hogy mi a hosszú élet titka. Egészségi állapotunk azonban nagyban hozzájárul ahhoz, hogy sokáig éljünk.

A kutatók úgy vélik, hogy egy bizonyos „flamingó-tesztből” megjósolható, kik érhetik meg öreg napjaikat az 50 felettiek közül.

Foto:123rf.com

 

A „flamingó-teszt” az általános egészségi állapot mutatója, amelyből kiderül, hogy azoknál az 50 év felettieknél, akik 10 másodpercig nem tudnak egy lábon állni, kétszer akkora az elhalálozás kockázata az elkövetkező tíz éven belül, mint a tesztet teljesítő társaiknál – írja cikkében a Mirror.

A tanulmányt végző kutatócsoport, köztük a Bristol Medical School szakértői, 1702 emberen végzett vizsgálatot 2009 és 2020 között, az 51 és 75 év közötti korosztályból. Arra kérték őket, hogy behajlított térddel álljanak fél lábon, miközben karjaik a test mellett helyezkednek el. Tekintetüket pedig szegezzék egyenesen előre.

Az elvégzett tesztet minden ötödik ember elhibázta. Ötévenként ez a szám csaknem megduplázódott. Azok, akik nem tudták teljesíteni az egyensúlytesztet, mintegy 17,5 százaléka halt meg a vizsgált időszakban, szemben azzal a 4,5 százalékkal, akiknek sikerült.

 

Az 51–55 évesek körében 5 százalék, az 56–60 évesek körében 8 százalék, a 61-65 évesek körében 18 százalék, a 66–70 évesek körében 37 százalék, a 70–75 évesek körében pedig 54 százaléka volt azoknak az aránya, akik nem tudtak tíz másodpercig egy lábon állni.

Az életkor figyelembevételével a kutatók végül arra a következtetésre jutottak, hogy a teszt sikertelensége a halálozási kockázat közel megduplázódásával jár együtt.

Claudio Gil Araujo, a Rio de Janeiro-i Clinimex Medicina do Exercicio munkatársa elmondta: „Ez a teszt gyors és objektív visszajelzést ad a betegek és az egészségügyi szakemberek számára”.

A legjobb egyensúlygyakorlatok

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.