A buták hamarabb halnak?

Minden harmadik 65 év feletti brit idősnek problémát okoz az egészségügyi információk elolvasása és megértése – derült ki egy új tanulmányból.

Körülbelül kétszer nagyobb eséllyel halnak meg a 65 éven felüli idősek közül azok, akik olvasási problémákkal küzdenek, mint azok, akik nem. A London Egyetem kutatói 8000 idős embert vontak be a vizsgálatukba, amely során az aszpirin betegtájékoztatóját kellett elolvasniuk.

A tudósok arra voltak kíváncsiak, hogy vajon a 65 év fölötti emberek mennyire értik meg a gyógyszerek tájékoztatóit, hiszen azok fontos egészségügyi információkat tartalmazhatnak. A vizsgálat során a résztvevőknek négy kérdésre kellett válaszolniuk a betegtájékoztató elolvasása után. Az eredményekből kiderült, hogy az önkéntesek 67,5 százaléka magas egészségügyi műveltséggel rendelkezik, vagyis nem okozott gondot számukra a gyógyszerek használati utasításának az értelmezése. 20 százalékuk azonban már csak közepes eredményeket ért el, 12,5 százalékuk pedig gyengét, vagyis csupán egy vagy két kérdésre tudtak jól válaszolni.

idegbaj9

A kutatók a vizsgálat után 5 évig nyomon követték az idős emberek életét. Kiderült, hogy a legjobban szereplő kategóriából csupán 6,5 százalék vesztette ez idő alatt életét (321-en), a közepesen teljesítők közül 9 százalék halt meg (143-an), míg a harmadik csoport 16 százaléka (157 fő) hunyt el.

"Hogyan várhatjuk el a betegektől, hogy megalapozott döntéseket hozzanak, ha nem értik meg teljesen azokat az információkat, amelyek alapján döntéseket kellene hozniuk ezeket?" – teszi fel a kérdést Katherine Murphy, a brit Betegek Egyesületének vezérigazgatója. A szakértő úgy véli, hogy a betegeket is be kellene vonni az ilyen tájékoztatók fejlesztésébe, hogy releváns és világos információkat kaphassanak.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: