10+1 mobil egészségügyi alkalmazás

Manapság, amikor mobiltelefonon szinte mindent el lehet intézni, az orvosok is igyekeznek élni a mobilalkalmazások használatával, hogy hatékonyabbak legyenek. Milyen egészségügyi okostelefon alkalmazások vannak?

Az okostelefon alkalmazások igen hasznosak. Napjainkban pedig már egészségügyi alkalmazások is használhatók a mobilokon, melyekkel a páciensek azért élnek, hogy egészségük iránt nagyobb felelősséget vállaljanak, kitöltsék az egészségügyi ellátásban keletkező esetleges hézagokat és ellenőrizzék egészségüket specifikus szemszögből. Az orvosok és a betegek is felfedezték, hogy az egészségügyi applikációk gyors és hatékony módjai a kapcsolattartásnak és az információcserének. De lássunk néhány igen hatékonyat közülük.

1. Draw MD

Egy ingyenes iPad alkalmazás, amely lehetővé teszi, hogy az orvos megmutassa a páciensnek, pontosan mivel jár egy sebészeti vagy egyéb beavatkozás. Kilencféle speciális interaktív diagramm is segít ebben, vizuális eszközöket adva az orvosok kezébe, hogy elmagyarázhassanak egy komplex beavatkozást.

A felhasználók feltölthetik a saját képüket vagy kiválaszthatnak anatómiai képet is. Vázlatot készíthetnek rá, sőt rá is írhatnak közvetlenül a képre. Ezeket a képeket konzultációk során is használhatják és e-mailben is elküldhetők a betegnek. A Draw MD speciális változatai az aneszteziológia, kardiológia, intenzív ellátás, a lézerstapedotomia, női kismedencei műtétek, az általános- és az érsebészet, a szülészet, ortopédia és urológia területén is segítséget adnak.

2. ”Látható test” emberi anatómiai atlasz

Az orvosok, medikusok és a páciensek számára is közeli képet ad az emberi szervezet minden rendszeréről. Apple iPad, iPhone, Google Android esetében is használható. Az egészségügyi applikáció részletes, anatómiailag pontos 3D-s modellt kínál, több mint 2500 egyéni struktúrával és a test rendszerek, szervek, erek és idegek százainak meghatározásaival. A jelenlegi kiadás egyetemi szintű anatómiát foglal magában.

szervek%252879%2529

3. Isabel applikáció

A téves diagnózisok sajnos előfordulnak. Az ún. Isabel Healthcare 10 esztendős diagnózis támogató rendszer, mely ma már elérhető iPhone-, iPad és iPod applikáció. Rendszere lehetővé teszi, hogy az orvosok bevigyék a tüneteket és keressenek a több mint 6000 betegség leírás adatbázisában. Az eredményeket lehet finomítani korra, nemre, betegségtörténetre való tekintettel.

4. Vax Nation

Az oltások felvételének idején a legtöbb ember orvosához fordul, mert nem tudja, pontosan miket kell felvennie. Gyermekek esetében különösen fontos ismerni a listát, pl. ha visszamegy az iskolába vagy külföldre utazik. Nem lehet könnyen összeszedni, mire van szükség, főleg ha a gyermeknek az évek során több háziorvosa is volt. A VaxNation egy online vakcina-katalógus: be kell írnunk a születési időt, a már megkapott oltásokat, valamint ezek idejét.

A VaxNation megteszi az életkornak megfelelő ajánlásokat. Felsorolja a közelben elérhető oltási helyeket és emlékeztető beállítására is van lehetőség, amikor az oltást fel kell venni. Sőt, a fontos információkat meg tudjuk osztani a Facebookon vagy a Twitteren.

5. EZ Derm DHR

Egészségügyi nyilvántartó rendszer, mely kifejezetten bőrgyógyászoknak lett kifejlesztve, iPad-re. Az egészségügyi alkalmazás képes az orvosi beszéd felismerésére, ezért a szakemberek bediktálhatják jegyzeteiket és egyéb információkat a rendszerbe és persze keresni is lehet benne. Az applikáció anatómiailag pontos, 3 dimenziós térképekkel is segíti az orvosok munkáját, sőt megjegyzéseket írhatnak rá csupán érintéssel. Tartalmaz diagnosztikai információkat, algoritmusokat és javasolt kezeléseket.

6. A Mayo klinika páciens applikációja

Ez az egészségügyi alkalmazás arra szolgál, hogy segítsen a pácienseknek eligazodni magában az adott létesítményben, a tájékozódást számos eszközzel támogatja. Ingyenes, iPhone-ra és iPad-re alkalmazható, biztonságos hozzáférést ad az orvosi feljegyzésekhez, laboratóriumi eredményekhez és nyilván tartja, mikor és hol kell a betegnek megjelennie, sőt térképet ad a helyszínekhez. A betegnek az applikáció segítségével lehetősége van kapcsolattartásra az orvosaival. Még a klinikai vizsgálatokról is tájékoztatást kap, amelyekhez csatlakozhatna.

7. MedSpeak

Azok a betegek miatt fejlesztették ki, akik semmilyen olyan nyelven nem beszélnek, melyet az orvosok megérthetnek. Az applikáció lefordítja, mit mondanak, ami életmentő lehet. Az iPhone okostelefon alkalmazás több mint 3300 orvosi kifejezést is kínál, írott és audio formátumokkal segíti a kommunikációt. Magába foglalja az ápolással, rehabilitációval, gyógyszertárakkal kapcsolatos információkat, a tartalmakat lehet válogatni kategóriák, témák, tünetek alapján.

szivroham

8. AsthmaSense

Az asztmás betegek új ellenőrző eszköze ez a mobil applikáció. Nyomon követi a beteg légzését és képes kezelni, irányítani a gyógyszeralkalmazását is, azzal, hogy rögzíti a tüneteket, a páciens gyógyszerezési történetét és a légzési funkciók mérőállását. A beteg be tudja írni a szedett gyógyszereinek nevét és azokat is, amelyeket vészhelyzetben alkalmaz. Beviheti azokat az adatokat is, melyek mutatják, mennyire áramlik jól a levegő a tüdőből. Az Apple iOS és a Google Android is használhatja ezt az egészségügyi alkalmazást.

9. SwiftPayMD

Az eszköz segítségével a vizitelő orvosok el is felejthetik magukkal vinni a kártyákat, kódokat, melyek egy-egy beteg állapotát rögzítik. Ez az iPad-re és iPhone-ra használható alkalmazás ugyanis rögzíti az adatokat és azonnal elküldi a kórházból otthoni irodájukba, beszéd technológiai segítségével. A hibalehetőségek is csökkennek, amelyek az olvashatatlan írásból vagy az elveszített kártyákból fakadnak. Még a páciens karszalagjának lefotózására is lehetőséget ad.

10. Emmi Solutions

A felelős öngondoskodás egészségügyi követelmény, így aztán fontos a beteg oktatása is. Az Emmi Solutions az elmúlt évtizedben a páciensek számára készít termékeket, melyen keresztül az orvosok átadhatnak információkat, tehetnek javaslatokat a betegeknek, ők pedig fogadhatják azt iPad-en, iPhone-on és Android eszközökön. Az orvos könnyebben nyomon követheti a beteg állapotát a rendelőből távozása után, megelőző és kezelési lehetőségekre tehet javaslatokat és segíthet a döntésekben. Az anyagot a páciens bárhol és bármikor megnézheti.

+1 Castlight

Hasznos alkalmazás, mely összehasonlítja a piacon fellelhető egészségügyi termékeket egymással. Az alkalmazás adatokat tartalmaz a beteg gyógyítási tervéről, segít megtalálni az orvosokat és kórházakat, melyek elérhetők számára. Tájékoztatást ad a költségekről valamint információkat ad az adott szolgáltató jellemzőiről, speciális tulajdonságairól, tanúsítványairól és arról is, mennyire értékelték népszerűnek más páciensek. Az alkalmazás információkat ad egy adott egészségügyi terv előnyeiről is. Apple iOS-on, Google Android OS-en és Blackberry-n is használható.

Forrás: