10 tipp, hogy tartsuk be újévi fogadalmainkat!

Az újév első hetei mindig remek alkalmak arra, hogy tiszta lappal induljunk – talán ezért is tesznek annyian újévi fogadalmat. Persze, megfogadni mindig könnyebb valamit, mint betartani.

Az újév jelentése sokak számára egyenlő azzal, hogy új lapot nyitnak: most aztán tényleg valóra váltják, amit elterveztek, legyen szó akár lefogyásról, akár a dohányzás abbahagyásáról – és csak a leggyakoribbakat említettük. Sokszor azonban csupán rövid ideig, vagy egyáltalán nem tudjuk betartani az újévi fogadalmakat. Vajon miért? Ennyire nem vagyunk kitartóak?

Lássuk, tehetünk-e valamit azért, hogy ezen a téren hatékonyabbak lehessünk!

1. Tűzzünk ki reális célt!

Sokan mondják például azt, hogy a jövő évben „formába hozom magam”, vagy „lefogyok”. Jobb azonban megfogalmazni egy konkrét célt – például, hogy pontosan hány kilót szeretnénk fogyni, és a reális célt látni magunk előtt. Megfogadhatjuk például, hogy 10 kilót faragunk le; vagy, hogy olyan formába jövünk, amivel lefutjuk a mini-maratont. A megvalósítható, reális cél megadja a lehetőséget, hogy pontosan megtervezhessük a véghezvitelt.

Foto:pixabay.com

2. Egyet válasszunk!

Talán több újévi fogadalmunk is van. Jobb azonban, ha csak egyre fókuszálunk és ebbe fektetjük minden energiánkat, mint ha felaprózzuk magunkat sok kis fogadalom között.

Foto:123rf.com

3. Ne várjunk sokáig!

A tervezés szerves része a cél elérésének. Szánjunk időt a megfelelő tervezésre, így sokkal könnyebb lesz az új évben belevágni a megvalósításba – ami egyébként a kellő tervezés után egyszerűbbnek is tűnik majd. Írjuk hát le, mi a cél, és milyen utak vezetnek hozzá, készítsünk listát a teendőkről.

4. Kezdjük kis lépésekkel

Az egyszerre túl sokat akarás az egyik oka annak, ha valaki nem tudja betartani fogadalmát, például, ha drasztikusan csökkenti a szervezetébe bevitt kalóriát, túlságosan sokat edz már az elején; higgyük el, hogy a kis lépések hosszútávon eredményesebbek. Ha a maraton lefutása a cél, először csak 2-3 alkalommal gyakoroljunk hetente. Ha a fogyás a célunk, kezdjük azzal, hogy egészségtelen ételeinket egészségesebbekre cseréljük.

5. Kerüljük a múltbeli hibák újbóli elkövetését!

Sokszor előfordul, hogy valaki megpróbál elérni egy célt, de belebukik, és következő évben ismét nekiveselkedik ugyanannak a dolognak. Önbizalma viszont a kudarc miatt már alacsonyabb. Nem szabad hagyni, hogy a régi kudarc befolyásoljon minket! Inkább vizsgáljuk meg az okát és tisztázzuk, hogy a cél elérésében mely stratégiák bizonyultak jónak, és melyek hatástalannak. Változtassuk meg hozzáállásunkat.

6. A változás időt vesz igénybe!

Ne feledjük, a változás időt vesz igénybe – évekbe telt azon szokásaink kialakulása, amelyeket most le szeretnénk vetkőzni. Ne várjunk rögtön csodákat, ugye nem gondoljuk, hogy pár nap alatt teljesen meg tudunk változni?

7. Ne hagyjuk, hogy a kis botlások visszatartsanak

A visszaesés az egyik leggyakoribb ok, amiért az újévi fogadalmak kudarcba fulladnak. Ha hirtelen visszaesünk rossz szokásunkba, az csupán egy hiba, de nem kudarc! Tanuljunk belőle, de ne álljunk el célunktól!

A nagy újévi fogadalmak idején rengetegen kezdik el kampányszerűen a testmozgást. Az évek alatt felszedett plusz kilókat sokan pár nap alatt szeretnék eltüntetni, és ugyanígy 2-3 hét alatt próbálják bepótolni az előző évek összes elmulasztott edzését.

Hogy az újévi fogadalom ne sikertelenségbe torkolljon!

8. Kérjünk támogatást családtagjainktól, barátainktól

Talán már jó párszor hallottuk ezt a tanácsot, de hatásos. A támogatás ugyanis segít motiváltnak maradni. Mondjuk tehát el a szeretteinknek, barátainknak, mi az újévi fogadalmunk, mi a célunk, és hogy lehetőség szerint segítsenek nekünk elérni, nem visszaesni. Jó ötlet az is, ha olyan csoporthoz csatlakozunk, amelynek tagjai ugyanazt a célt tűzték ki maguk elé, mint mi.

9. Újítsuk meg motivációnkat!

Amikor belevágunk célunk megvalósításába, egész biztosan motiváltak leszünk. De mi történik azután? Talán egyszercsak rájövünk, hogy nem is olyan könnyű ez, mint hittük. Néhány nap konditermi szenvedés, vagy a nikotin megvonás tüneteinek fokozott érzékelése után bizony megcsappanhat a motivációnk. Ha ezen kezdünk rágódni, szembesítsük magunkat azzal, miért is csináljuk ezt! Mit akarunk elérni vele? Találjunk inspirációt, amely segít a helyes úton tartani bennünket.

10. Dolgozzunk a célon tovább

Ha úgy érezzük, hogy egy adott stratégia nem igazán célravezető, tervezzünk másikat, módosítsunk rajta. Esetleg egy naplóban is vezethetjük, mi bizonyult sikeresnek és mi nem. Fogalmazzuk meg a konkrét célt és írjuk le a sikereket, hogy motiváltak maradjunk! Sok sikert!

Forrás: https://napidoktor.hu/index