10, 30, 50? Hány anyajegy fölött szükséges az anyajegyszűrés?

Már egyetlen gyanús, megváltozott anyajegyet is fontos ellenőriztetni, hiszen a sok anyajegy eleve a melanoma rizikófaktora, a kevés pedig könnyen könnyelművé tehet.

Dr. Pánczél Gitta, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyász-kozmetológusa az önellenőrzés és szakorvosi anyajegyszűrés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Akinek több van, gyakrabban jár anyajegyszűrésre

Más-más kockázattal kell szembenéznie azoknak, akiknek kevesebb anyajegye van és azoknak, akik nagyszámú anyajeggyel rendelkeznek. Az American Academy of Dermatology korábbi rendezvényén bostoni kutatók arról beszéltek, hogy míg a nagyszámú anyajegy eleve rizikófaktora a melanomának, addig a kevés anyajeggyel rendelkezőknek gyakran a melanoma agresszívebb típusával kell megküzdenie.
A 280 fős vizsgálat eredményeire alapozva a szakemberek úgy vélik, az eredmény hátterében a felvilágosítás és az óvatosság áll. Akiknek ugyanis 50-nél több anyajegyük volt, rendszeresebben ellenőrizték azok állapotát és gyakrabban jártak bőrgyógyász által végzett anyajegyszűrésre is. Ebből pedig az a kézenfekvő következtetés vonható le, hogy az elővigyázatosság és a megfelelő tudás kulcskérés a bőrrák korai felismerésében, nincs olyan kis elváltozás, amit nem kell komolyan venni.

Fotó: 123rf.com

Fényvédelem és korai felismerés

A melanoma a melanocita sejtek burjánzása miatt keletkező rosszindulatú daganat. A megelőzésében igen fontos faktor a napfényvédelem, felismerésében pedig a rendszeres önellenőrzés és a bőrgyógyászati kontroll.

Fotó: 123rf.com

Akinek nagyszámú anyajegye van, és akinek a családjában már előfordult bőrdaganat, évente egyszer ajánlatos részt vennie egy anyajegyszűrésen – ismerteti dr. Pánczél Gitta, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyász-kozmetológusa. – Ilyenkor lehetőség van arra is, hogy ne csak a saját tapasztalatainkra hagyatkozva döntsünk egy-egy anyajegy mibenlétéről, hiszen például a teljes testtérképes anyajegyszűrés éppen azt a lehetőséget adja meg, hogy egy speciális szoftvert használjunk, amellyel felfedezhető egy új anyajegy jelenléte, a régi anyajegy változása. A kiszűrt anyajegyeket aztán videodermatoszkóp segítségével egyesével is átvizsgáljuk. Természetesen, ha a páciens maga észlel valami gyanúsat, nem kell várnia az éves szűrésig, hiszen minél előbb felismerjük a problémát, annál könnyebben segíthetünk. Ha egy gyanús anyajegyet időben eltávolítunk, azzal akár életet is menthetünk.

Fotó: 123rf.com

Mikor kell feltétlenül ellenőriztetni az anyajegyeket?

  • Ha megváltozik az anyajegy színe, keveredik benne a barna a feketével, esetleg kékkel, rózsaszínnel, szürkével, pirossal.
  • Ha növekedni kezd, megváltozik a határa.
  • Ha a korábbi mellett új anyajegy jelentkezik.
  • Ha az alakja aszimmetrikussá válik, vagy egy új, aszimmetrikus anyajegy jelenik meg.
  • Ha a korábban lapos anyajegy kiemelkedik a bőrből, megvastagodik.
  • Ha az anyajegy felmaródik, kisebesedik, esetleg vérzik.

Forrás: Anyajegyszűrő Központ