Vashiányos a baba, ha stresszes a mama!

A terhesség első harmadában az anyát érő stressz az újszülött vashiányos állapotához vezethet, ami késleltetheti a testi-lelki fejlődést, derült ki egy új kutatásból.

A vas nagyon fontos a szervezet fejlődése szempontjából, különösen, ami az agyat illeti. A magzatnál ezt okozhatja az anya vashiánya, cukorbaja, vagy dohányzása. Ismert kockázati tényező még a koraszülés, az alacsony születési súly és a többes terhesség.

Ez a kutatás utalt rá első ízben, hogy a várandósság korai szakaszában átélt stressz is veszélyes lehet. Olyan izraeli asszonyokat vizsgáltak, akik az első trimeszterben több mint 600 légitámadást vészeltek át. Kontrollcsoport eredményeivel vetették össze az értékeiket, akik szintén abban az országrészben éltek, de a támadásokat követően estek csak teherbe. A köldökzsinórból vett vérminták kimutatták, hogy a stresszt elszenvedett 63 kisbabának jelentősen alacsonyabb volt a szérum vasszintje, mint a kontrollcsoportban született 77 gyermeknek.

kisbabamasszazs1

"Ez arra enged következtetni, hogy a stresszes anyukák gyermekei szintén a vashiány kockázatának vannak kitéve, amit eddig nem vettek figyelembe” – mondta el a kutatás vezetője, Rinat Armony-Sivan, az Ashkelon Akadémia munkatársa. „A terhes nőknek tisztában kell lenniük azzal, hogy az egészségi- és mentális állapotuk, a táplálkozásuk, valamint a stressz-szintjük befolyásolja gyermekük fejlődését.” Az orvosoknak fontolóra kellene venniük, hogy az egyéves korban esedékes státuszvizsgálat előtt vérvételt végeznek a kockázatnak kitett populáció körében, hogy idejekorán felismerhessék a vashiányt, hogy kezelhessék, mielőtt még krónikussá vagy súlyossá válik, javasolta Armony-Sivan.

A kutatás anyagát az Amerikai Gyermekgyógyász Akadémia éves bostoni gyűlésén tették közzé, ezért előzetes eredménynek számít, míg meg nem jelenik szakmai lapban. Habár összefüggést fedeztek fel az anyai stressz és az újszülött vashiányos állapota között, ok-okozati viszonyukat nem igazolták.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.