Top 5+1 hasznos tipp – Milyen a jó babaruha?

Az anyag és a praktikusság is fontos

Számos leendő anyuka és apuka kezdi el már születése előtt gyűjtögetni a baba holmiját – de vajon mi alapján válasszunk, milyen ruha való a csecsemőre? Íme néhány tipp a kezdetekhez!

Nagy izgalom előzi meg egy pici baba világrajöttét. Már jóval a szülés előtt szokás néhány, gyermeknek szánt dolgot megvenni, hogy azokat ne az utolsó pillanatban kelljen előkeríteni – leginkább ruha, különféle szükséges holmik, apró játékok beszerzése fontos.

Sokszor kérdéses azonban, milyen ruhatípusok is lennének legcélszerűbbek a kicsi gyermeknek?

Egy újszülött szinte csak alszik és eszik, ha megteremtjük számára a megfelelő körülményeket, jól érzi magát.  Jó közérzetéhez azonban kétségtelenül hozzájárulhatunk a megfelelő anyagból készült és praktikus ruhaneműkkel is.

gyerekruha

Foto:123rf.com

Legyen szép, de kényelmes, praktikus és költséghatékony

1.Határozzuk meg a ruhamennyiséget

Érdemes előre megtervezni, miből mennyit fogunk vásárolni, hogy ne legyünk állandóan zavarban a hiány miatt és ne kelljen állandóan járatni a mosógépet.

 • Body-ból (rövidujjú) szerezzünk be 4-et.
 • Alvó ruhából 2 darabot.
 • Hosszú ujjú, talpas body-ból szintén 2 darabot.
 • Kb. 4 darab pólót
 • 2 talpas nadrágot, amelyek illenek a pólókhoz illetve a bodykhoz
 • Kb. 3 sapkát
 • Kb. 8 pár zoknit
 • 3 kiscipőszerű zoknit, ami még nem cipő
 • Számos előkére és 1-2 kistakaróra is szükségünk lesz.

Vegyük figyelembe az évszakot!

Az évszak sokat segíthet annak eldöntésében, milyen ruhatípusokat szerezzünk be a pici gyermeknek. Nyáron fontos a baba számára a kis sapka a nap ellen, vagy a fürdőruha, ha kinn a kertben, a teraszon vagy a strandon fürdetjük a kicsit. Télen a pulóver, a kiscsizma, a kiskabát vagy overall és a kötött sapka is fontos. Rétegesen érdemes felöltöztetni a babát, mert így ha melege van, könnyen levehetünk róla egyet. Ugyanígy, ha hűvösebbre fordul az idő, rá is adhatunk még egy réteget.

Fontos a praktikusság

Egy kis csecsemőnek nappalra az alvóruhája is tökéletes, de legtöbb anyuka az alul könnyen kigombolható, így a pelenkacsere során is praktikus bodykra szavaz.

Lényeges, hogy egyszerűen legyen öltöztetve a baba, könnyű legyen vetkőztetni, másik ruhát ráadni és pelenkát cserélni. A tépőzáras, kapcsos, cipzáros ruhák nagyon jók, mert nem nehéz őket kinyitni, levenni, visszahúzni.

Az anyag minősége

Ne csak egy pillantást vessünk a babaruha anyagának minőségére. A kisgyermek akkor érzi magát jól a holmijában, ha nem zavarja az anyag a testét, kellemes viselet a számára. Ehhez a legjobb, ha pamutból készült darabokat választunk. A 100 százalék pamutból készült ruhák biztonságosak, de az organikusak is remek választások, ha kicsit drágább holmikat is tervezünk vásárolni.

A babaruhákat mossuk ki gyengéd mosószerrel, még mielőtt első alkalommal ráadnánk azokat a gyermekre.

Foto:123rf.com

Érdemes a nagyobbat választani

A boltokban a gyermekek életkorának megfelelően vannak címkézve a holmik, 0-3 hónapos, 3-6 hónapos korig, 6-9 hónapos, 12 hónapos kortól és így tovább. Ám vegyük figyelembe, hogy a gyártótól is függhet, mekkora az a babaruha pontosan – eltérhetnek a méretezések az átlagtól. Ránézésre ítéljük meg inkább a méretet, gyakorlott szemünk ekkora már meg tudja határozni, valóban jó lesz-e az a ruha a gyermeknek.

Mindig érdemes kicsit nagyobb méretet választani – tervezzünk előre. Ezeket a holmikat ugyanis később növi ki a baba, ha kisebbet veszünk, egész biztos, hogy hamar elköszönhetünk a cuki kis ruhadarabtól…Ha most nagynak is tűnik egy holmi, tegyük félre – nem kell majd sokáig várni arra, hogy a baba felvehesse.

A biztonság fontos!

A gyermekruha kiválasztásánál vegyük figyelembe, mennyire biztonságos az a darab. Mire figyeljünk?

 • Illeszkedjen megfelelően
 • Ne legyen gyúlékony
 • Ne legyenek rajta zsinórok, gombok, eltávolítható apró tárgyak, amit a baba lenyelhet

A használt babaruha beszerzése mindig jó ötlet, hiszen a kicsik hihetetlenül gyorsan kinövik holmijukat, így szinte felesleges újakra költeni. Nem véletlen, hogy a másodkézből vásárlás annyira népszerű, különösen a gyermekruhák esetében. Nem beszélve arról, hogy környezetkímélő megoldás is.

Őszi öltözködés – Top 5 tipp, mit vegyen fel a gyermek

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.