Top 17 tipp a nyugodtság érdekében – Ha a gyermek az őrületbe kerget – 2. rész

Kevés mostanság a türelmünk szülőként? Nem vagyunk ezzel egyedül. Az alábbi tippek segíthetnek megfelelően kezelni a helyzetet, amikor a gyermek jóformán az őrültbe kerget.

Minden szülő tudja, milyen érzés, amikor a gyermek egyszerűen „megőrül”, semmi sem jó, mindennel az őrületbe kerget minket. Megállás nélkül rendetlenség van, állandóak a kérdések és a nyűgösködés, a hangulata akár a hullámvasút. Epikus összeomlások, végtelen igények követik egymást. Szóval, van „választék”, a határ a csillagos ég.

A szülőknek pedig a számos előnytelen körülmény miatt is egyre kevesebb a türelme – az állapot ideális ahhoz, hogy a düh, az intolerancia a felszínre törjön. Szerencsére ez nem a világ vége. Számos hasznos dolgot tehetünk azért, hogy javítsunk a gyermek magatartásának kezelésén, a viselkedési taktikától a gyors hatású nyugtató technikákig. Cikkünk első részében az első 8 technikával foglalkoztunk. Lássuk a többit is.

hiszti, dühroham

Fotó: 123rf.com

9. Relaxáljunk a gyermekkel együtt

Ez lehetőséget teremt arra, hogy kapcsolatba lépjünk gyermekeinkkel és modellezzük a stresszkezelést – mondja Christopher Willard pszichológus, aki egyben könyvszerző is.

Végezhetünk egyszerű mindfulness tevékenységeket: feküdjünk függőágyban, fedezzük fel a kertet, sétáljunk ebéd közben, vagy nyújtózkodjunk esténként.

10. Gondoljuk újra a helyzetet

„A perspektíva az egyik leghatékonyabb szülői eszköz” – mondja Kuntzman.

“A történetek, amelyeket magunknak mesélünk el gyermekeink helytelen viselkedéséről, a dühünket szítják, de arra is késztethetnek, hogy hasznos módon reagáljunk” – ért egyet Eileen Kennedy-Moore, PhD, pszichológus. Kritikusak azonban a történetek is, amelyeket saját képességeinkről mesélünk magunknak.

Próbáljuk ki az alábbi perspektívaváltó mondatokat.

  • Váltsuk fel az „olyan rosszul viselkedik” –et arra, hogy „nehéz időszaka van”.
  • A „nem bírom tovább”  helyett mondjuk azt: „kemény dolgokra is képes vagyok. Mire van szükségem most a továbblépéshez?”
  • Ahelyett, hogy „szülőként cserbenhagyom a gyerekeimet”, mondjuk magunknak azt: „minden nap tanulok valamit és a gyerekeim is”.
  • Váltsuk fel az „annyira manipulatív” mondatot arra, hogy „megpróbálja kielégíteni az igényeit”.
  • Ahelyett, hogy azt gondoljuk: „azért teszi ezt, mert nem tisztel engem!” mondjuk azt: „A határait próbálgatja”.
  • Amikor azt gondoljuk magunkban: „megpróbál feldühíteni”, mondjuk inkább azt: „éhes és túl fáradt”.
  • Ha azt gondoljuk: „nem törődnek senkivel, csak saját magukkal!” mondjuk helyette azt: „csalódottak és unatkoznak, mert olyan régóta nem látták a barátaikat.”

11. Próbáljuk humorosan nézni a dolgokat

A nyugodtságot könnyebb megteremteni humorral. Ha gyermek csak pizsamát hord és az egész tál görögdinnyét a padlóra önti, elsőre az lenne a reakciónk, hogy sikoltunk, kiabálunk vagy toporzékolunk.

“Próbáljunk meg nevetni. Ha képesek vagyunk nevetni a helyzet nevetséges voltán vagy akár a szülői kudarcokon, az kellemesebbé teheti az életünket és csökkenti a stresszt” – mondja Pearlman.

hiszti, dühroham

Fotó: 123rf.com

12. Problémamegoldás

“A rutinszerűen nehéz helyzetekben érdemes bevonni a gyermeket a problémamegoldásba – amikor mindenki nyugodt” – mondja Kennedy-Moore. Ez nemcsak hasznos ötletekhez vezethet. A gyermek nagyobb valószínűséggel működik együtt az általa javasolt megoldások esetén.

Írjuk le neki egyszerűen a helyzetet és kérdezzük meg tőle, mit tehetünk ennek megoldására, milyen ötletei vannak a dolgok gördülékenyebbé tételéhez?

13. Legyenek egyértelműek a következmények

“Ha nyugodtságra vágyunk, határozzunk meg elvárásokat – amelyek magukban foglalják a tanítható készségeket és a következményeket a fenyegetések kiküszöbölésére” – mondja Christine Fonseca, oktatáspszichológus és könyvszerző.

Az ő családjában az volt a szabály: „ha ütsz, ülsz”. Az volt az elvárás, hogy a szavakat használjuk,  amikor frusztráltak vagy dühösek vagyunk, nem ütünk és nem dobunk el dolgokat. Ezt aztán rendszeresen gyakorolták olyan egyszerű mondatokkal, mint például: „Dühös vagyok”.

Ha egy gyerek ütéssel reagál valamire, meghatározott ideig le kell ülnie, mély levegőt vennie és a szavait kell használnia.

14. Érezzünk együtt másokkal

“Ahhoz, hogy ne érezzük úgy magunkat, mintha „vákuumban nevelnénk”, keressünk legalább egy barátot, akivel rendszeresen üzeneteket küldözgethetünk egymásnak, arról, hogyan érezzük magunkat és mivel küzdünk” – mondja Pearlman.

Az együttérzés, a helyzeten való tréfálkozás és az érzés, hogy meghallgatnak, rendkívül gyógyító hatású lehet és nyugodtságot teremt.

hiszti, dühroham

Fotó: 123rf.com

15. Fogyasszunk magnéziumban gazdag ételeket

A stresszes időszakokban ez a létfontosságú ásványi anyag kimerül a szervezetünkből, éppen akkor, amikor a legnagyobb szükségünk van rá. „Ha kevés a magnézium, nehéz nyugodtnak maradni és nem reagálni” – magyarázza Daniel.

Együnk tehát sötétzöld leveles növényeket, például spenótot és kelkáposztát, vagy készítsünk turmixot banánnal, avokádóval és étcsokoládéval.

16. Kérjünk támogatást

Ha van párunk, támogassuk egymást abban, hogy megőrizzük nyugodtságunkat, higgadtak maradjunk – például találjunk ki egy titkos jelzést.

Kennedy-Moore dolgozott együtt olyan szülőkkel, akik felajánlották egymásnak, hogy hoznak a másiknak egy pohár vizet, amikor az egyikük fáradni kezdett. „Ez a kis figyelemelterelés gyakran elég volt ahhoz, hogy levegőt vegyenek és összeszedjék magukat”.

17. Tegyük jóvá a dolgokat

“Mivel emberek vagyunk, olykor elkerülhetetlenül elveszíthetjük a hidegvérünket. Ha ez történik, feltétlenül kérjünk bocsánatot és fogadjuk is el a másikét, majd lépjünk tovább” – mondja Willard. Ez értékes lecke a gyermek számára a konfliktusokkal való szembenézés és a jóvátétel terén egyaránt.

Ne feledjük, hogy nem vagyunk egyedül a szélsőséges helyzettel. Szerencsére számos hatékony stratégiát alkalmazhatunk a nyugodtság érdekében. Végül próbáljunk lazítani magunkon és a gyerekeinken is. Mindketten a tőlünk telhető legjobbat tesszük bizonyos nehéz körülmények között.

Olvasd el ezt is!

Videó – Mit tegyünk, ha hisztizik a gyerek?

Forrás: Adrina - napidoktor.hu