Top 17 tipp a nyugodtság érdekében – Ha a gyermek az őrületbe kerget – 1. rész

Kevés mostanság a türelmünk szülőként? Nem vagyunk ezzel egyedül. Az alábbi tippek segíthetnek megfelelően kezelni a helyzetet, nyugodtságot teremteni, amikor a gyermek jóformán az őrültbe kerget.

Minden szülő tudja, milyen érzés, amikor a gyermek egyszerűen „megőrül”, semmi sem jó, mindennel az őrületbe kerget minket. Megállás nélkül rendetlenség van, állandóak a kérdések és a nyűgösködés, a hangulata akár a hullámvasút. Epikus összeomlások, végtelen igények követik egymást. Szóval, van „választék”, a határ a csillagos ég.

A helyzeten csak rontott a koronavírus-járvány. Stresszesek vagyunk, aggaszt a világ helyzete, a munkahelyi státuszunk, a szűkülő támogatási rendszerek. Keveset alszunk és csak kevés egyedüllétben lehet részünk. Szintén rontott a helyzeten az otthonról dolgozás lehetősége – ami egy áldás, ellenben számos esetben gyermekek jelennek meg az online események, megbeszélések alkalmával, akik akár terápiás foglalkozásba is betévednek.

Sok helyen szűnt meg a lehetőség, hogy a szülő irodába menjen dolgozni, ahol a munka mellett szusszanhat egyet. Mindez természetes módon oda vezetett, hogy anyának és apának egyre kevesebb a türelme – az állapot ideális ahhoz, hogy a düh, az intolerancia a felszínre törjön.

Szerencsére ez nem a világ vége. Számos hasznos dolgot tehetünk azért, hogy javítsunk a gyermek magatartásának kezelésén, a viselkedési taktikától a gyors hatású, nyugodtságot előidéző technikákig. Lássuk, mik ezek.

kamasz, tini, veszekedés, szülő

Fotó: 123rf.com

 1. Ignoráljuk az irritáló magatartást

“Jó módszer a nyugodtság megőrzésére és a viselkedés javítására, ha figyelmen kívül hagyjuk az irritáló magatartást” – ajánlja Catherine Pearlman, PhD, a The Family Coach alapítója, könyvszerző. Hagyjunk figyelmen kívül minden olyan viselkedést, amely bosszantó, figyelemfelkeltő, vagy azután következik be, hogy már nemet mondtunk egy kérésre. Akkor árasszuk el figyelemmel a gyermeket, amikor a számunkra kívánatos viselkedést produkálja.

 1. Módosítsunk a dinamikán

“Mivel a gyermekek valószínűleg szintén stresszesek és szoronganak, lehet az irritáló viselkedésük oka az, hogy megnyugvást keresnek. Tudni akarják, hogy a felfordulás ellenére minden rendben lesz, továbbra is ott lesz a szülő, szeretni fogja és megvédi őt” – mondja Shelley Davidow, a „Stresszálló gyermekek nevelése” című könyv szerzője.

Ha megválaszoljuk a kérdést, reagálunk erre az igényre, az valószínűleg csökkenti a bosszantó cselekedeteit. Szánjunk 20 percet társasjátékozásra, közös rajzolásra vagy bármilyen más tevékenységre, amely mindkettőnket kirángat a stresszkeltés dinamikájából – javasolja a szakember.

 1. Ereszkedjünk bele érzelmileg a helyzetbe

„Ha jobban kapcsolódsz az érzelmeidhez, jobb döntéseket hozhatsz azzal kapcsolatban, hogyan reagálsz a gyermekeidre” – mondja Tracy L. Daniel, PhD, pszichológus, a „Mindfulness gyermekeknek” című könyv szerzője.

Ehhez egyszerűen szánjunk néhány percet a nap folyamán a következők elvégzésére:

 • hunyjuk be a szemünket
 • helyezzük egyik kezünket a hasunkra, a másikat a szívünkre
 • figyeljük a szívverésünket, a be- és kilégzésünket
 • vizsgáljuk meg, észlelünk-e bármilyen érzetet a testünkben
 • nyissuk ki újra a szemünket és azonosítsuk, hogyan érezzük magunkat.
kamasz, tini, gyerek, szülő

Foto:123rf.com

 1. Kommunikáljuk saját magunknak a biztonságot

“A nyugodtságot megteremthetjük, ha tisztázzuk, hogy biztonságban vagyunk. Idegrendszerünk fenyegetést vagy akadályt észlel, amikor úgy érezzük, mindjárt „eszünket veszítjük”,  fontos, hogy tudassuk testünkkel és elménkkel, hogy pillanatnyilag biztonságban vagyunk” – mondja Hunter Clarke-Fields, mindfulness-edző és könyvszerző. Tegyük ezt úgy, hogy elsétálunk pár pillanatra, vagy mondjuk azt magunknak: „Ez nem vészhelyzet, meg tudom oldani” vagy „segítek a gyerekemnek”.

 1. Maradjunk a földön

“Nevezzük meg magunkban, mit érzünk, majd üljünk le a földre, számoljunk 50-től 3-ig visszafelé, vagy vegyünk néhány mély levegőt” – javasolja Devon Kuntzman, kisgyermeknevelés- és életvitel segítő coach. A kulcs a nyugodtsághoz megtalálni a számunkra jól működő stratégiát.

 1. Rázzuk ki!

Clarke-Fields szerint a test stresszválaszának – megnövekedett vérnyomás, feszült izmok – leküzdéséhez, valamint a frusztrációból fakadó túlzott energia ellensúlyozásához érdemes megrázni a kezünket, karjainkat, lábainkat. Érdekes módon sok állat is ezt teszi: naponta több tucatszor megrázza magát, kirázva a stressz hatásait.

 1. Használjuk a „gyors koherencia technikát”

“Ha a nyugodtság állapotába kerülünk, a HeartMath Institute intézet kutatásai azt mutatják, gyermekeink szíve fizikailag reagál a mi szívünk állapotára” – mondja Davidow.

Próbáljuk ki tehát az intézet által kifejlesztett technikát:

 • Összpontosítsuk figyelmünket a szívünkre.
 • Lélegezzünk be 6 másodpercig, majd 6 másodpercig ki, a szokásosnál kicsit lassabban és mélyebben.
 • Próbáljunk meg aktívan hálát érezni valami vagy valaki iránt.
 • Tegyük ezt 2 percig – gyermekeinket is megkérhetjük, hogy csatlakozzanak hozzánk.
 1. Végezzünk fejenállást

“A fejjel lefelé állás segít megnyugtatni az idegrendszert, fokozza az agy vérellátását és új perspektívát ad” – mondja Daniel. – Végezzünk olyan, egyszerű jógapózokat, mint kutyapóz, a gyermekpóz vagy az Uttanasana, vagy tegyük fel a lábainkat a falra. A nyugtató hatás fokozása érdekében vegyünk 5-10 mély lélegzetet” – teszi hozzá a szakember.

A cikket folytatjuk.

Olvasd el ezt is!

A szülő hozzáállásától függ, a gyermek alvása sőt a hisztije is

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.