Szülés utáni depresszió – tünetek és kezelése

Meglepő hír lehet, hogy egy friss kutatás szerint hétből egy nőt érint a szülés utáni depresszió.

Dr. Demjén László, az Oxygen Medical szülész-nőgyógyásza az okokról és a személyes figyelem jelentőségéről beszélt.

Sokszor fel is ismerik

A JAMA Psychiatry című szaklapban publikált cikk szerint közvetlenül a szülés után hétből egy anyuka szenved az ún. postpartum (szülés utáni) depressziótól, 22 százalékuk pedig a következő egy év során tapasztalja meg azt. Épp ezért a kutatók szerint a fiatal anyákat kiemelten érdemes ebből a szempontból is ellenőrizni, felfigyelni a jelekre.

A tanulmányt szerző brit szakemberek is elismerik, hogy sok anyukánál fel sem ismerik a depressziót, holott ez egy jelentős közegészségügyi probléma. Ráadásul nem csak a magzatra, de a megszületett gyermekre is jelentős hatással van az anya lelki és érzelmi állapota.

depresszio12

A felmérésbe bevont 10.000 anya közül 1.396-nál, vagyis 14 százalékuknál volt megállapítható a diagnózis. Ezen belül a következő megállapítások születtek:

– A depressziós anyák 19,3 százaléka gondolt már arra, hogy bántsa magát.

– A korábban megjelenő depresszió és szorongásos zavarok előre jelezhetik a szülés utáni depresszió kialakulásának veszélyét.

– Ez az időszak különösen veszélyes a bipoláris depresszió mániás fázisának megjelenése szempontjából. (A bipoláris depressziónál a depresszív, lehangolt és a mániás, túlzottan feldobott időszakok váltogatják egymást.)

A magzatot és a gyermeket is érinti az anyai depresszió

Az egészen egyértelmű, hogy a terhesség alatt megélt depresszió rossz hatással van az anyára és a magzatra is. Ez az állapot ugyanis az egész szervezet működését képes rossz irányba befolyásolni. Ez azt is jelenti, hogy megnő az alacsony születési súly és a koraszülés esélye is – ami növeli a szív- érrendszeri betegségek rizikóját. Ha a már szült, fiatal anyuka depressziós, az kihat a gyermek fejlődésére, növeli a bizonytalan kötődés esélyét és csökkenheti a gyermek kognitív képességeit is.

Tehát mindenképpen kiemelt figyelmet és hatékony kezelést érdemelne a kismamák és a fiatal anyák depressziója, amelynek felismerése komoly feladat lehet az érintett nő, az orvostársadalom és a közvetlen család számára is. Ez utóbbira vonatkozólag az már korábbi kutatások során bebizonyosodott, hogy az a nő, aki erős támogatást kap a családjától a terhessége során, kevesebb valószínűséggel termel bizonyos stresszhormonokat, vagyis kisebb az esélye a szülés utáni depresszióra is.

terhess_katt9

Az orvos személyisége is lehet orvosság

A szülés természetesen a nők életének meghatározó eseménye. Ám amíg eljutnak idáig és a szülés után következő hetek is döntő jelentőségűek. Különösen nagy a nyomás az egyedülálló anyákon, azokon, akik mögött nem áll támogató család, esetleg valamiféle komplikációtól tartanak. Ettől függetlenül azonban nyilván genetikai hajlam is kell ahhoz, hogy valaki depresszióssá váljék – hangsúlyozza dr. Demjén László, az Oxygen Medical szülész-nőgyógyásza.

E kérdésben a nőgyógyásznak is feladata, hogy észrevegye azokat a figyelmeztető jeleket, amelyeket akár a terhesgondozás, akár az utógondozás során produkál az anyuka. Ha pedig észleli ezeket, segítsen neki megfelelő szakemberhez eljutnia, a kezelés, a terápia céljából.

Ebben az érzékeny, különösen fontos időszakban döntő tehát az orvos megnyugtató, bizalomgerjesztő személyisége, és a minden szempontból elfogadó légkör, amely a kismamákat és a fiatal anyákat körülveszi.

Forrás: