Szoptatás – Mit tehetsz, ha csomó van a melledben?

Már a terhesség alatt a mell mirigyállományában lényeges változások indulnak meg. Az emlők felkészülnek a tejtermelésre, így azok megduzzadnak, keménnyé, csomóssá válnak.

Olykor azonban ezek a csomók aggodalommal töltik el a kismamákat. Mikor érdemes emiatt ultrahanga menni?

A mell változásai a szoptatás során

A várandósság során a mellek hatalmas változáson mennek keresztül.  A változást hormonális hatások indítják be, és hormonális, valamint pszichés tényezők tartják fent. A megduzzadt, jelentősen megnagyobbodott mirigyek felkészülnek a tejtermelésre.

A baba születése utáni napokban a mellek még inkább megduzzadnak, feszülnek, csomóssá válnak, a tej belövell, ami sokszor kellemetlen, fájdalmas. Ez az érzés a szoptatás során megszűnik, és csak akkor tapasztalható, ha az emlő egy része vagy egésze túlságosan megtelítődik. Érdemes tudni, hogy annál több tej termelődik, minél többször kerül mellre a baba, minél jobban kiürülnek a mirigyek.

Fájdalmas csomók – bajt jeleznek?

“Mindig komolyan kell venni az emlőben tapasztalt, a szokásostól eltérő változásokat, mint a csomók, a fájdalmas területek, a bőrpír. A tejelő emlőben is kialakulhatnak jó vagy rosszindulatú daganatok, az emlőgyulladás pedig ebben az időszakban a leggyakoribb. Ha a probléma több hétig fennáll, indokolt a szakorvosi vizsgálat”mondja dr. Horváth Ilona, az Ultrahangközpont radiológusa.

Az emlő vizsgálata a szoptatás időszakában fizikális, tapintásos és ultrahang vizsgálatból áll. Ritkán szükség lehet mágneses rezonancia (MR) vizsgálatra vagy mammográfiára is. Mammográfiát kivételes, indokolt esetben végzünk szoptatáskor. A röntgenvizsgálat után az emlőből lefejt tejet ki kell önteni.

Előfordulhat, hogy a gyulladásból (a megfelelő kezelés ellenére) tályog alakul ki. Ennek a leszívása, terápiája ultrahang vezérléssel történik. Ultrahang segítségével szívjuk le a feszülő, betokosodott tejcystát, ultrahang vezérléssel veszünk mintát a szöveti szerkezetű csomókból is, melyek patholóiai vizsgálata dönti el a további teendőket.

Szoptatással a cukorbetegség ellen?

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.