A mell változása szoptatás idején

Lehet, hogy van egy-két nehéz pillanatod az elején-vagy éppen minden megy magától egyszerűen. Érdekes látni, hogy tested milyen változásokra képes, ahhoz hogy kisbabádat táplálni tudja.

Rá sem ismersz a melledre

Az első napokban melleid megduzzadnak, olyan feszülést érezhetsz, mint a várandósság elején, mígnem körülbelül. A 3. ik nap után keménnyé és csomóssá válnak. Érzékenynek és fájdalmasnak is érezheted. Ez azért van, mert ekkor lövell be a tej, ekkor kezd el termelődni, azért, hogy a kisbaba igényeihez igazodjék.

Ezt a feszítő érzést a szülés utáni 6-ik nap körül már csak közvetlen a szoptatások előtt tapasztalhatod. Ekkorra a beszabályozódik a mennyiség, annyi lesz és nem több mint amennyi a babának kell, így ez a feszülés is megszűnik. Egészen a gyermekágy végéig hatalmas ciciknek örvendhetsz, aztán a késői gyermekágy végén melleid visszanyerik eredeti méretüket.

Úgy feszül, majd szétdurran

Kemény a mellbimbó udvara, forró és duzzadt az egész melled, feszül. Úgy tűnik, túltelítődött a melled, hiszen még nem “tudja” pontosan mennyit is adjon. Ha másfél óránként mellre teszed a babát, ki tud ürülni és a baba is biztosan jól lakik. A szoptatások között enyhíti a feszülést, ha a melledre teszel egy kis hideg borogatást.

Tegyél egy mosdókesztyűbe jégkockát. Még jobb néhány levendula illóolajának cseppjével elkevert hideg túrót szétkenni vékonyan melleden, és ezt egy pamutpelenkával beborítani. Mielőtt megszoptatod a kisbabát, melegítsd át melledet pl. zuhannyal és közben gyengéden a bimbó felé masszírozd melledet. Kemény bimbóudvarunkat nehéz lehet bekapnia a babának, fejj ki kézzel egy kis tejet a szoptatás megkezdése előtt, ezzel puhább lesz a bimbóudvar és könnyebben a szájába tudja venni a cicit.

Ha duzzadt, fáj, és még sincs elég tejed

Ilyenkor mindig jó, ha tisztázod, valóban arról van-e szó, hogy nincs elég tej. Általában ha a baba mellettünk van, amikor éhes mindig cicire kerül, jól kapja be a mellbimbót, akkor van tej is. Ha arra a következtetésre jutsz, hogy nincs, akkor segíthet, ha a szoptatások előtt körkörösen tejképzőolajat masszírozol a melledbe, úgy, hogy a bimbóudvart kihagyod. Miután bekented a melledet vele, forró nedves borogatást tegyél rá. Így fogj hozzá a szoptatáshoz.

Ha a mellbimbód fáj, érzékeny, sebes

Előfordul a szoptatás első napjaiban, hogy szoptatás közben és a szoptatások között kisebesedik, berepedezik a mellbimbó, ami igen fájdalmas lehet. Kaphatod azt a tanácsot, hogy hagyd abba a szoptatást, majd ha begyógyul, lehet folytatni. Erre nincs semmi szükség, nyugodtan szoptathatsz. Először nézd meg mitől sebesedett ki. Lehet, hogy a babád “szopási technikája” okozza a kisebesedést.

Mit tehetsz?

– Figyeld meg, helyesen kapta-e be a mellbimbót. Akkor jó, ha a baba szájával nagyra tát, a bimbóudvart teljes egészében körbeölelik az ajkai, melyek kifelé pöndörödnek, és nem szívja be az alsó ajkát a bimbóval együtt. A mellbimbó a baba orra alatti részéhez ér ( ne félj, nem fog megfulladni, erős életösztönük jelezné, ha gond lenne), orra és álla is érinti melledet, ha fekszik, teste közel van hozzád és egész testével feléd fordul. Füle, válla, csípője egy vonalban legyen. Ha nem így szoptatsz, valószínű ez okozhatta a kisebesedést. Figyelj erre ezen túl, így biztos javulni fog a helyzet.

– Nyugodtan folytasd a szoptatást! (A kevesebb szoptatástól ugyanolyan érzékeny maradhat a mellbimbó)

Hogyan ápold?

– A szoptatások között hagyd fedetlenül a mellbimbókat, léteznek speciális melltartók erre a célra, vagy otthon a pólódba vághatsz egy lyukat. A levegő gyógyítja.

– Pár csepp anyatejet kenj rá, amit a szoptatás végén kifejtél, sebgyógyító hatása van

– Naponta kétszer bekenheted vékonyan, tiszta, ökológiai gazdálkodásból származó körömvirág kenőccsel. Ügyelj arra, milyen összetevőket tartalmaz a kenőcs.

– Ha minden szoptatás alkalmával más testhelyzetben szopik a baba, a bimbó mindig más részét kapja be, a bimbó más részét éri így a nyomás, ez sokat segíthet. Mindegy, hogy fekve, ülve szoptatsz, csak figyelj arra, hogy helyesen kapja be.

– Soha, de soha ne használj bimbóvédőt, ha lehet, mert rossz szopási technikához vezethet!

– Ne szárítsd hajszárítóval!

– Kerüld a szappant, hámosító kenőcsöket, alkoholtartalmú kenőcsöket, ezek nem tesznek jót a bőrnek!

Forrás: