Szoptatás – Mikor indul meg a tejtermelés?

Ahhoz, hogy elkezdődhessen a szoptatás, szükséges a mellben a tejtermelés megindulása – de mikor történik ez meg pontosan? Sok anyukát foglalkoztat, vajon mitől függ ez.

Az anyatej termelődése nem akkor kezdődik el, amikor a csecsemőt már a karjában tartja az anya. A szülést megelőzően olyan folyamat indul meg a testében, amely lehetővé teszi majd a gyermek táplálását, vagyis a szoptatást. Ekkor azonban még csak előtej termelődik a mellekben, igaz, bőségesen tele van táp- és immunanyagokkal.

Mi történik szülés után? 

Amikor megszületik a baba, a tejtermelés teljes gőzzel beindul, ez nevezzük tejbelövellésnek – a mellek megtelnek tejjel és a gyermek a szoptatással elkezdhet táplálkozni. Az előtej vagy kolosztrum felhasználása is igen fontos, ezért amint a csecsemőt odaadják az édesanyjának, érdemes megpróbálkozni a szoptatással, hogy a gyermek értékes tápanyagokhoz jusson.

Az „igazi” anyatej termelődése

Miután a szülés lezajlott, pár napba is beletelhet, mire az „igazi” anyatej termelődése megindul a keblekben. Az időpont nagyjából ahhoz köthető, amikor a placenta létrejön és eltelik körülbelül 30 óra. Vagyis a második, harmadik napon, de van, akinél ennél is később. A tejbelövellést már érzékelni lehet, hiszen a mellek tejjel telítődnek – nehezebbé válnak és feszülhetnek, valamint megfigyelhető, hogy néha csöpög is belőlük a tej.

anyatej, szoptat, baba

Fotó: 123rf.com

Mitől függ a tejbelövellés időpontja?

Az, hogy mikor indul meg a tejbelövellés, nemcsak a hormonális hatásoktól függ, hanem egyéb körülményektől is – például, befolyásolhatja a szülés mikéntje, a vajúdás hosszúsága, az elveszített vér mennyisége, s az is, milyen gyógyszereket adtak az anyának a gyermek világrahozatalakor. Maga az édesanya is küzdhet bizonyos hormonális problémákkal, melyek szerepet játszhatnak abban, mikor lövell be a tej.

Ilyen egészségügyi állapot a cukorbetegség, amelyről talán nem is tud a kismama, a pajzsmirigyprobléma, az inzulinrezisztencia, valamint a policisztás ovárium szindróma (PCOS).

Mit lehet tenni, ha mégsem lövell be a tej?

Előfordulhat persze, hogy a gyermek születése után még negyedik napon sem történik semmi, nem indul be a tejtermelés – ilyen esetekben kérhetünk tanácsot a védőnőtől vagy a gyermekorvostól, de laktációs tanácsadóval is konzultálhatunk. Sokszor segít a szakszerű mellretétel, valamint az, ha az anya és a baba bőrkontaktusba kerül. Fontos, hogy a csecsemő igénye szerinti legyen a szoptatás, s a tanácsok abban is segítségünkre lehetnek, hogy helyesen tartsuk a babát.

Ne hagyjuk a folyamatot odáig fajulni, hogy a kicsi túl sokat veszítsen súlyából, mert az az egészsége rovására mehet. Lehetséges, hogy az anyuka hormonális problémái állnak a tejbelövellés útjában, ezeket gyógyszerekkel helyre lehet hozni. Előfordulhat azonban, hogy maradt a méhben egy placenta darabka, amelyet nőgyógyászati úton el kell távolítani. Ha minden eshetőséget kizártunk, amely a szoptatás útjában állhat, nagy valószínűséggel elindul a megfelelő tejtermelés.

Olvasd el ezt is!

Ezek a leggyakoribb tévhitek a szoptatás kapcsán

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.