Miért néznek ki viccesen az újszülöttek? – 1. rész

A legtöbb újszülött nem mondható szépnek, ami nem is csoda, ha belegondolunk, min mennek keresztül. De vajon normális, hogy a fejük hegyes vagy a nemi szerveik duzzadtak?

Íme egy átfogó magyarázat arra, miért olyan furcsa az újszülöttek külseje.

Fej

Ha természetes úton szülsz, az első reakciód az lehet a gyermeked fejére nézve: Úristen! Ez nagyon nagy a baba testéhez képest. A feje kicsit hegyesnek, vagy torznak tűnhet, de ez teljesen természetes – annak az eredménye, hogy az újszülöttnek át kellett gyömöszölnie magát a szülőcsatornán. Heteken belül azonban visszaáll a normális forma.

A császármetszéses babáknak nem kell átfurakodniuk a szülőcsatornán, így az ő fejük szép kerek.

A lágy részek a babád fején, az ún. kutacsok egy gyémánt alakú hézagot zárnak körbe a koponyán, melyet vastag bőrhártya fed. Ezek a hézagok – egy elöl, egy hátul – teszik lehetővé, hogy a baba koponyája össze tudjon préselődni a szülőcsatornában, később pedig biztosítja az agy gyors fejlődését. A hátsó hézag körülbelül négy hónap alatt záródik össze, míg az első 9-18 hónap alatt.

ujszulott5

Karok és lábak

Miután a baba annyi ideig van szűk helyen a méhben, az újszülöttnek szüksége van egy kis időre, hogy hozzászokjon a szabadsághoz, és kinyújtóztassa a végtagjait – egy vagy két héten belül kiegyenesednek. Amikor a babád elkezd nyújtózkodni, valószínűleg egy kicsit karikalábúnak fog tűnni.  Néhány baba kényelmesnek találja a pólyát, mert az az anyaméhre emlékezteti őket.

Has

Lehet, hogy a babád súlyt veszít az első héten, de a második héten azt vissza kellene szednie. A következő hónapokban gyorsan hízni fog. A tíz, tizennegyedik nap után a köldökzsinór csonkja magától leesik majd, aranyos kis köldököt hagyva maga után.

Nemi szervek és mellek

A nemi szervek és a mellek az újszülötteknél gyakran tűnnek duzzadtnak. Ennek oka a születés előtti extra adag hormon. Egy kevés tej szivároghat a baba melléből – de ne próbáld kinyomkodni, mert ezzel könnyen megsebezheted, ráadásul magától is elmúlik. A lányoknak lehet kevés fehér vagy vérszínű hüvelyi folyásuk. Mindezek azonban az első hét elteltével elmúlnak.

Cikkünk második felében az újszülöttek bőréről, hajáról, szeméről és orráról olvashattok.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.