Miért fogynak a babák?

Az újszülött súlyában beálló változás általában arról ad képet, milyen hatékony a szoptatás, és ha túl nagy súlyveszteség jelentkezik, többnyire tápszert írnak fel a kicsiknek.

A kanadai kutatók szerint előfordulhat, hogy nem az anyatej hiánya miatt csökken az újszülött súlya, hanem, mert a kicsi szabályozza a saját vízháztartását. Számos anya vajúdása közben folyadékot kap a kiszáradás elkerülése érdekében, ezért a szakemberek arra voltak kíváncsiak, van-e ennek köze az újszülött születési súlyához, illetve a későbbi súlyveszteségéhez.

A megfigyelések azt mutatták, hogy azok az újszülöttek, akiknek anyja kapott folyadékot a szülés során, nagyobb súllyal születtek és néhány napon belül több súlyt vesztettek, mint azok, akiknél ez nem fordult elő.

div817ri4

„Régóta kérdés volt, vajon egyes újszülöttek miért fogynak nagyobb mértékben, mint mások, holott az első napokban még semelyikük sem fogyaszt túl sok anyatejet” – nyilatkozta Joy Noel-Weiss professzor, az Ottawa Egyetem munkatársa. – „Úgy tűnik, az ok abban keresendő, hogy azok az újszülöttek, akik anyjukon keresztül túl sok folyadékhoz jutottak világra jövetelük közben, a születésük utáni első 24 óra során kénytelenek saját vízháztartásukat szabályozni, és emiatt vesztenek a súlyukból.”

A professzor hozzátette, a fentiek fényében érdemes lenne megfontolni, hogy a születési súly helyett a 24 óra elteltével mért súlyt vegyék kiindulási alapnak az újszülöttek esetében, és a későbbi súlyveszteséget is ehhez képest mérjék, mert ezáltal elkerülhető lenne a tápszer idő előtti, felesleges használata.

Forrás: