Miért jó mesét olvasni a gyerekkel?

Gyakran hallani a „digitális bennszülöttként” emlegetett alfa generációról, arról, hogy a mai 10 év alatti gyerekek szabadidejük nagy részét monitorok előtt töltik.

Licsár Szilvia pedagógussal, a Játékliget szakértőjével arról beszélgettünk, tapasztalatai szerint az elektronikus eszközök népszerűsége mellett olvasunk-e még mesekönyveket, mennyire jellemző program ez a családokban. 

Fontos a szülői példa

Mint általában a gyermekneveléssel kapcsolatban, a könyvolvasás terén is igaz, hogy a gyerekek nem azt veszik át, amit mondunk nekik, hanem azt a példát követik, amit a családban látnak. Igaz, hogy a világ nagyot változott akár a tíz évvel ezelőtti helyzethez képest is, de amelyik családban a szülők kisgyermekkortól kezdődően tudatosan keresik a gyermek korosztályának szóló könyveket, rendszeres esti program a meseolvasás és a gyermek azt látja, hogy ők maguk is olvasnak, akkor ő is érdeklődni fog az olvasás iránt. Erre azért is nagy szükség lenne, mert a meseolvasás pozitív hatásai hamar megmutatkoznak a képzelőerő, a szókincsfejlődés és az iskolában a szövegértés terén. 

Fotó: 123rf.com

Így olvasunk mi

A olvasás pozitív hatásait számos kutatás alátámasztja, ám a tudományos eredmények helyett talán jobban átérezzük azokat a személyes történeteket, amelyek az olvasáshoz, mesekönyvekhez kapcsolódnak. A Játékliget szakértőjét ezért arra kértük, hogy idézzen fel olyan történeteket, amelyekkel bátoríthatjuk a szülőket, gyermekükkel közös meseolvasásra.

Puzzle-könyv, a megmentőnk! 

Mert a bátorítás bizony elkél, különösen, ha a szülő már egy ideje próbálkozik a meseolvasással, ám nem sok sikerrel, mert egyelőre úgy tűnik, hogy gyermeke figyelmét még rövidebb időre sem lehet lekötni.

A közös meseolvasás alig tartott tovább néhány percnél, a gyermek már a szobában sem volt. A helyzet azért volt különösen érthetetlen az édesanya számára, mert más játékokkal hosszan eljátszott egy helyben. Itt jött a mentőötlet, a puzzle-könyv, ahol a rövid történetek mellett néhány darabból álló kirakós is található. A gyermek remekül eljátszott vele, közben hallgatta a mesét, idővel pedig már ő mesélte el a történeteket a kirakóson látható figurákról.”

Ha épp semmi nem jut eszembe 

Egy másik eset kapcsán egy mondókáskönyv nyújtott segítséget az édesanya számára, aki gyermekével részt vett egy éneklős-mondókázós-zenei foglalkozáson, amit a kicsi is nagyon élvezett. Itt elhangzott az is, hogy milyen fontos szerepet tölt be a gyermek fejlődésében az ölben ringatás, éneklés és dúdolás.

Ő a foglalkozás után kétségbe esett, mert úgy érezte, távol állnak tőle az ilyen típusú foglalkozások és nem is sok gyermekeknek szóló mondókát ismert a közös játékhoz. Végül az ajánlott könyv segítségével feloldódott, és az otthoni éneklős, később pedig könyvlapozgatós programok rendszeressé váltak.”

Apa-lánya program 

Az édesapáknak nem mindig könnyű megtalálni a közös hangot gyermekükkel, a lányaikkal olykor még nehezebb: a férfiak nehezebben oldódhatnak, ha a program „játszásiból” teázás a plüssállatokkal, bevásárlás a játékboltban vagy az épp aktuális hercegnős rajzfilmhőst kell lefesteni. Sokáig ezzel küzdöttek abban a családban is, ahol meglepő módon végül egy, a kísérletezésről szóló ismeretterjesztő könyv oldotta meg a helyzetet. Kiderült ugyanis, hogy ez az a téma, ami összehozza őket közös programokra. 

Fotó: 123rf.com

Az én kedvencem, az ő kedvence 

Igazán szívmelengető érzés, ha a saját gyermekkori kedvencünket olvashatjuk gyermekünknek. Sokan ilyenkor felkutatják a padláson, pincében fellelhető saját példányokat. Igazi nosztalgia ilyenkor a közös olvasás, akár a nagyszülőkkel is közösen. Így már nemcsak a könyvben szereplő meséket, hanem saját gyermekkori történeteinket is megoszthatjuk. 

Könyv nélkül sehova! 

Az ünnepek alatt sokan kelnek útra, hogy távolabb élő rokonaikat meglátogassák. Ilyenkor több órát is az autóban tölthet a család, nem árt, ha van néhány ötlet a tarsolyunkban, amivel lefoglalhatjuk a csemetéket. „Egy édesanya biztos receptje az ilyen helyzetekre a találós kérdéseket tartalmazó könyv. Náluk leginkább ez vált be, sem a barkóba, sem a közös mesegyártás nem foglalja le olyan hosszú időre a gyerekeket, mint a talányos mesék és feladványok.”

Konfliktusok megoldásában segít 

Ahogy a gyerekek nőnek, adódhatnak olyan problémák, amelyeket egyedül, a saját ösztöneinkre, tapasztalatainkra hallgatva nem tudunk megoldani.

Nem is tudnék egy konkrét példát kiemelni, azt hiszem előbb-utóbb minden szülő életében elérkezik egy ilyen megoldhatatlannak látszó helyzet. Különösen érzékeny téma például ha kistestvér érkezik a családban, az iskolakezdés vagy az iskolai konfliktusok, bántalmazás. Jó ha tudjuk, hogy több remek könyv is íródott már az ilyen helyzetekre, a megoldáshoz utat mutatva a szülők és gyerekek részére.”  

Jól esik összebújni 

A megfelelő könyv tehát számtalan helyzetben lehet a segítségünkre, ám ha nincs is épp rá különösebb indokunk, olvasni önmagáért, gyermekünkkel olvasni pedig a közös programért, összebújásért is nagy öröm. Az ünnepek kapcsán még mindig sokan ajándékoznak mesekönyvet” – meséli Licsár Szilvia. Ha egész évben rohanunk is, az ünnepek alatt szívesen időzik a család  karácsonyi történetekről, manókról és télapóról, varázslatokról mesélve.

Forrás: https://napidoktor.hu/index