Komoly komplikációkkal gyűrhet le a mumpsz

Nemcsak a gyermekek betegsége a mumpsz, amely a nyálmirigyeket támadja meg: az arra fogékony felnőtteket is érinti.

Ha egyszer valaki mumpszos lett, és túlélte, életében többé nem kapja meg a betegséget. Nagyon ritka, hogy másodjára is megbetegedjen valaki.

Sokan hiszik úgy, hogy a mumpsz főleg a gyermekekre jellemző. Ez a fertőző vírusos betegség azonban a felnőtteken is kitörhet. Az egész világon elterjedt, és igen korán felfigyeltek rá: Hippokratész idejében már létezett, ő is írt a fiatalok közt terjedő mumpszról. Önálló kórképként ugyanakkor csak a 19. században ismerték el. A vírust elsőként 1945-ben John Franklin Enders amerikai mikrobiológus izolálta és tenyésztette. Oltóanyagot 1951-ben, majd 1968-ban készítettek.

Mielőtt nem létezett a mumpsz ellen védőoltás, sok gyermek megbetegedett benne, változó volt, mikor: 2 és 15 éves koruk között bármikor jelentkezhetett náluk a kór. Gyakoribb egyébként fiúknál a megbetegedés.

A mumpsz kórokozója a mumpszvírus – csak kivételes esetben jár a betegség halállal. Előfordul azonban, hogy maradandó fogyatékosságot okoz. Megtámadja a nyálmirigyeket, és ennek könnyen olyan súlyos komplikációi lehetnek, mint például agyhártyagyulladás, vagy heregyulladás a férfiaknál, amely még nemzőképtelenséggé is fajulhat.

shutterstock_2170287

A mumpsz cseppfertőzéssel adható át egyik emberről a másikra. Elkapható azonban szennyezett tárgy érintésével is. Nagyon ritka, de bizonyos esetekben akár az anyatejen vagy vizeleten át is terjedhet.  Nem mindenkinél egyforma a betegség lefolyása. Van, hogy a fertőzés tünetmentes, illetve specifikus tüneteket nem észlel a beteg. Gyakoribb azonban, hogy lázas, a nyálmirigyek egyik vagy mindkét oldalon begyulladnak. Bepirosodik a hátsó nyálmirigyek nyílása. A beteg azt érzékeli, hogy fáj neki a rágás. A fülek elállnak. Kisebb számú esetben a hasnyálmirigy is okozhat panaszokat: a beteg hány, zsíros hasmenése van, fáj a hasa. A mumpsz légzőszervi tünetekkel is járhat.

Komoly komplikációk

A mumpszosoknál a komplikációkkal komoly probléma lehet. Főleg gyerekek kapnak szövődményképpen agyhártyagyulladást, mely bizonyos esetekben igen erős tüneteket produkál. Ha gyulladásos elváltozás jelentkezik az agy-gerincvelői folyadékban, a betegnek fáj a feje, a nyaka, tarkómerevséget tapasztal és érzékeny a fényre. Agyvelőgyulladás is jelentkezhet, de ez ritkább. Ilyen esetben a beteg szédül és hány, sőt, sajnos bénulás is előfordul. A féloldali bénulás megmaradhat, és kialakulhat vízfejűség.

gyerek4801

A mumpsz komplikációiban megbetegedett páciensnek a hallása is sérülhet: belső fül eredetű hallásvesztés történik, fél-vagy kétoldali süketség alakul ki. Leggyakrabban mumpsz az oka, ha valaki fél oldalra süketté válik. A fiúknál, férfiaknál az esetek 30 százalékában a herét is érintheti a betegség. Mindkét, vagy egyik here feldagad, a betegnek fájdalmai vannak, újra lázassá válik. Megtörténhet, hogy probléma lesz a férfi termékenységével a mumpsz következtében. Ritka esetben, de begyulladhat a vese, a pajzsmirigy is, sőt a szívizom, az ízületek és az írisz. Ha terhes nő kapja el a mumpszot az első trimeszterben, az vetélést okozhat, de fejlődési rendellenesség is kialakulhat.

Mumpsz vírusra specifikusan irányuló kezelés nincs. Tüneti kezelése abból áll, hogy csillapítják a lázat és a fájdalmat. Mivel a betegnek fájhat a rágás, olyan ételre van szüksége, amely pépes vagy könnyű rágás nélkül is fogyasztani. A savas ételeket kerülje! Az italokkal ugyanez a helyzet, még a savas gyümölcslevek is árthatnak és erősítik a fájdalmakat. Extrém esetben kortikol-szteroidokat kell adni a betegnek.

A mumpsz elleni oltóanyagban legyengített vírusok vannak. A védőoltást kisgyermekkorban kell felvenni, kanyaró és rózsahimlő ellen is védelmet nyújt, és egy életre szól.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.