Betegnek lenni a nyaraláson?

Nemcsak tönkreteszi nyaralásunkat, de durva költségekkel is járhat, ha éppen külföldi tartózkodásunk alatt betegszünk meg ? mire figyeljünk oda?

Nyaralás idején is tegyünk meg mindent azért, hogy egészségesek maradjunk ? ha külföldre utazunk, különösen jó tudni, milyen betegségekre, sérülésekre lehet számítani, és nagyon hasznos ezekre felkészülni.

Ami az első és igen fontos: kössük meg a biztosításunkat. Bármennyire is figyelünk, sokszor nem is mi hibánkból történik baleset, vagy szenvedünk el kisebb sérülést, kap el valamilyen komolyabb kór, amivel mégis orvoshoz kell fordulni. Ha ugyanis biztosítás nélkül kapunk ellátást, könnyen lehet, hogy az akár 100 ezer, de akár félmillió forintunkba is kerülhet!

Gondoljunk arra, hogy már az induláskor legyen nálunk például hányingercsillapító gyógyszer, ha nehezen bírjuk az utazást, a buszozást. Mindenképpen legyen nálunk egy kis ?elsősegély csomag?. Hogy mi legyen benne, azt persze az adott nyaralóhely is meghatározza ? de a kis házipatika tartalmából ki tudjuk kúrálni magunkat orvosi segítéség nélkül is.9998Vigyük az egyébként is használt, legszükségesebb gyógyszereket, de legyen nálunk a felszíni bőrsérülések kezelésére használt szerekből – fertőtlenítő oldat, kötszer, géz, ragtapasz. Olló, csipesz és hőmérő szükséges.  Tegyünk a csomagba fájdalom ? és lázcsillapítót, görcsoldót, allergiás reakció elleni gyógyszert és kenőcsöt. Ajánlott kiszáradás elleni sókeveréket is vinni, melyet folyadékban kell feloldani.

Ez hasmenés és folyadékvesztés esetén különösen fontos. Legyen nálunk enyhe nyugtató és altató hatású gyógyszer is, ami segíthet akár a repülőút miatti alvászavar esetén is. Ne feledkezzünk meg persze a fényvédő kenőcsökről és naptejekről ? utóbbiakat még a hegyekben sem árt használni!

Saját külön igényeinkre is gondoljunk: ha szemüveget vagy kontaktlencsét viselünk, legyen nálunk a tisztítására alkalmas szerből. Ha valamilyen betegségünk van, ne felejtsünk elengedő adagot magunkkal vinni a gyógyszerünkből.

Ha olyan országba készülünk, ahol könnyen elkaphatunk betegségeket, nem árt felvenni védőoltást. Különösen, ha távolabbra merészkedünk: a leggyakoribb, úgynevezett utazási betegségek közé tartozik a hepatitis A és B, amely fertőző májgyulladás, a hastífusz, a malária, a járványos agyhártyagyulladás, a sárgaláz, a kolera, a kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás, a veszettség és a torokgyík is. Ezeknél fontos tudni, hogy többnyire helyi gyógyszerekkel a legeredményesebb ellenük küzdeni.8667Ha el akarjuk kerülni a különféle betegségeket, fontos odafigyelni arra, hogy ha nyaralóhelyünkön szennyezett a csapvíz, palackozott vizet igyunk, és még a jégkockát se fogyasszuk el! Számos kórt okoz a szennyezett víz, például szalmonellát is. Szerezzünk be víztisztításra alkalmas szereket, ha olyan országba megyünk, ahol a csapvíz rossz minőségű, de palackozott vízhez sem lehet hozzájutni. Nem ajánlott utcai árustól italt és ételt vásárolni, csak a jól átfőttet, átsütöttet, és lehetőleg pasztőrözött tejtermékeket.

Ezeken a helyeken figyeljünk fokozottan a tisztaságra – mossunk minél gyakrabban kezet szappannal. A rovarokkal vigyázzunk: rovarirtót és szúnyogirtó szereket használjunk, legyünk hosszú ujjú és hosszú szárú ruházatban, kalapot vagy sapkát viseljünk és zárt cipőt. Nem ajánlatos a parton se mezítláb járkálni!

Lehetőleg kerüljük a kutyákkal, macskákkal, majmokkal való érintkezést ? nehogy megharapjanak. Ha pedig szexuális kapcsolatot létesítünk, mindenképp használjunk óvszert, hogy elkerüljük a betegségeket ? az AIDS-et és a Hepatitis B-t.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.