Kalcium: nem lerágott csont!

Hazai kutatási eredményeink ezzel ellentétben azt mutatják, hogy 1-3 éves kor között a kisdedek 74%-a fogyasztott kevesebbet, mint az ajánlott beviteli érték.

Az élet első 3 évében nagyon intenzív fejlődésen megy keresztül szervezetünk. Izmaink, csontjaink nagy ütemben nőnek. A gyerekek 1-3 éves koruk között átlagosan 5-7cm-t nőnek évente és ugyanennyi idő alatt 2-2kg-t gyarapodik testtömegük, ami egy 10 kg-os gyermeknél 40 százalékos növekedést jelent.

Ezért is kiemelten fontos ebben az időszakban a megfelelő kalcium bevitel. Hazai kutatási eredményeink ezzel ellentétben azt mutatják, hogy 1-3 éves kor között a kisdedek 74%-a fogyasztott kevesebbet, mint az ajánlott beviteli érték. Az első években a helytelen táplálkozás következményében kialakult kalcium hiánynak a későbbiekben komoly következményei lehetnek, mint például a fogkárosodás, csontfejlődési rendellenességek, csontlágyulás vagy a fogzás késése.

tej4002

Mennyi kalciumra van szüksége az emberi szervezetnek?

Általában 800-1000mg között alakul a szükséglet 1 éves kortól 60 éves korig, de bizonyos életszakaszokban, mint pl. terhesség, szoptatás alatt vagy idős korban az igény megnövekszik kb. 1500mg-ra.

Mára már minden gyermek és felnőtt tudja, hogy a kalcium a csontjaink és fogaink építőköve. Az emberi szervezetben a legnagyobb mennyiségben előforduló ásványi anyag, hiszen a csontok tömegéből 0,75-1,2 kg tiszta kalcium. A kalcium mintegy 99 százaléka található meg a csontokban és fogakban, a fennmaradó része a sejtekben és a sejtek közötti térben szabadon van.

A kalcium-foszfát kristályok adják a csontok és a fogak keménységét, amíg a szabadon maradó mintegy tíz grammnyi kalciumnak döntő fontossága van az izmok, az idegrendszer, a véralvadás és néhány enzim működésében.


Melyek a kálciumban gazdag élelmiszerek?

Tej, tejtermékek, tejalapú gyerekitalok, tejpépek, olajos magvak (pl. dió, szezámmag, mák), kalciummal dúsított élelmiszerek, ásványvizek.

A kálium- és nátriumionnal együtt a kalciumion nélkülözhetetlen az idegrendszeri parancsok átadásához, így például az izmok mozgatásához. A kalcium izomsejtbe áramlása hatására húzódnak össze az izomrostok is. Hiányát ezért ijesztő, de kalciumpótlással gyorsan kezelhető izomgörcsök is jelezhetik. A kalcium a véralvadás folyamatának láncreakciójához is fontos.

A megfelelő csontfejlődés érdekében napi 4-5dl tejalapú italt vagy annak megfelelő tejterméket (3dl joghurt/kefir vagy 50g túró vagy 20-30g sovány sajt) kell fogyasztani egész életen át, hogy csontjaink elég erősek maradjanak.

Nélkülözhetetlen az immunrendszer kiegyensúlyozott működéséhez, hiszen itt is számos biokémiai reakciót, fehérjék, enzimek működését a kalciumkoncentráció változása állítja be. Nem véletlenül adnak allergiás rohamok enyhítésére kalciumot.

Forrás: