Jó ha két nyelven tud a baba!

Jobban fejlődik azoknak a kisbabáknak az agya, akik kétnyelvű családban nőnek fel.

Növeli az agy alkalmazkodó képességét, vagyis rugalmasságát, ha kétnyelvű családba születik valaki. A kisbabák agyára ugyanis az, hogy egyszerre két nyelven kommunikálnak vele, jótékony hatással van, derült ki a Washington Egyetem legújabb kutatásából.Sok szülő fél, hogy a kétnyelvű környezet összezavarja a gyerekeket, azonban kisbabaként még sokkal fogékonyabb a szürkeállományunk a nyelvek iránt, mint később.

A kutatásba kétnyelvű (spanyol és angol) – illetve egynyelvű (csak angol vagy csak spanyol) családokat vontak be. A tanulmány rámutatott, hogy a kétnyelvű családok kisbabái sokkal fogékonyabbak maradtak egészen 10-12 hónapos korukig a nyelvek tanulására, szemben az egynyelvű családok babáival, akik csak 6-9 hónapos korukig maradtak fogékonyak.

j44lufsv

Ráadásul összességében mire elérték a totyogós korukat, a szókincsük is kiterjedtebb volt, mint akik egynyelvű családban éltek. Minél többet beszéltek például mellettük vagy éppen velük spanyolul, annál több spanyol szót tudtak 15 hónapos korukra. "Az emberi agy lenyűgöző, mert tükrözi, hogy milyen rugalmasan képes működni a kétnyelvű környezet hatására. A kétnyelvű babák mindent két nyelven jegyeznek meg, és azzal, hogy a nyelvek közt váltanak, edzik az agyukat." – magyarázta a kutatás társszerzője, Patricia Kuhl.

Forrás: