Ezek a leggyakoribb hibák a baba alvása kapcsán

Nem alszik jól a kisbaba, s ezért napközben is sokat sír, nyafog? Itt az ideje utánanézni, mi zavarhatja őt az alvásban. Vannak bizonyos hibák, melyeket sok szülő elkövet anélkül, hogy feltételezné: ez lehet az oka a gyermek rossz alvásának. Lássuk, melyek ezek.

Ismerős lehet a helyzet: annak érdekében, hogy a baba elaludjon, a szülő mindent megpróbál. Ám ha a kicsi álomba is merült, gyakori, hogy egy idő után felébred és nem tud mélyen visszaaludni. Az eredmény: kialvatlanság, sírás és nyafogás a nap folyamán.

Ha azt szeretnénk, a baba alvása minőségi legyen, ideje átgondolnunk pár dolgot. Tettünk-e valamit azért, hogy megzavarjuk a gyermeket, vagy nem megfelelőek a körülmények a jó alváshoz?

Mik azok a hibák, amikre nem feltétlenül gondolunk?

Szex, mialatt a baba félig elaludt: sok szülő hiszi, hogy ha a kicsi egyszer elaludt, akkor nem zavarják körülötte az apró zajok. A szeretkezés zajai azonban zavarhatják őt, anélkül, hogy tudnánk róla. Az ágy mozgása, nyikordulása és a hirtelen zajok, hangok hatással lehetnek pihentető alvására.

Műanyag ágynemű: a szülők egy része éjjelre nem ad pelenkát a csecsemőre, hanem műanyag ágyneművel igyekszik elkerülni, hogy a vizelet átnedvesítse a matracot. Ez az anyag azonban zajt csinál és kényelmetlen aludni rajta. Sokkal jobb egy megfelelő méretű pelenka a babán – és egy hangokat nem adó ágynemű!

Lehet, hogy a baba számára túl meleg van: ha a gyermeket külön szobában altatjuk, ahol megy a klíma berendezés, győződjünk meg róla, hogy jól van-e beállítva. Nézzük meg, jól be van-e takarva. Nyáron szintén ellenőrizzük, megfelelő-e a hőmérséklet a kicsinek. Ugyanis ha melege van vagy fázik, nem csoda, hogy nem megy neki az alvás.

Ellenőriztük a fényeket? Olykor a fények a szobában zavaróak lehetnek. Nyugtalanná teszik a gyermeket. Különösen, ha éppen letennénk aludni és a fény megzavarja, miközben félig már alszik.

Nem megfelelő pelenka: mindig ellenőrizzük, hogy a baba pelenkája megfelelő méretű-e. Ha túl szoros vagy túl laza, kényelmetlenséget okoz és zavarja a gyermeket az alvásban is. Arról is győződjünk meg, hogy lefekvés előtt tiszta-e a pelus – ha nem, cseréljük ki.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.