Szex szülés után – amiről minden párnak tudnia kell

Mikortól biztonságos a szex a baba világrajöttét követően? Minden pár esetében más lehet az időpont, amikor már úgy érzik, készek az együttlétre. Mit kell tudni a szülés utáni szexről?

Egy kisbaba születésével érthetően teljesen új szituációba kerül a nő és a férfi. Már nem ketten vannak, a kicsi gyermek szinte 24 órás felügyeletet, törődést igényel. Ám idővel, amikor párunkkal együtt úgy érezzük, ideje annak, hogy ismét szánjunk egymásra időt, még mindig lehetnek bennünk kétségek: szabad ezt? Mennyire biztonságos a szülés utáni szex?

Minden párnál máskor jöhet el az idő, amikor úgy érzik, hogy most már lehet. Vannak édesanyák, akik kevesebb, és olyanok is, akik hosszabb ideig lábadoznak, mielőtt újra házaséletet élnek.

Egy biztos, fontos, hogy a szülést követően minden vérzés elálljon, mely nagyjából három hetet jelent a baba világrajövetele után. Ennek oka, hogy a seb a méhben, a méhlepény kijövetelével még mindig gyógyul. Ha az előtt szeretkezünk, hogy a vérzés megállt volna, fertőzést kaphatunk.

A szülés után szexszel érdemes megvárni, hogy a nőgyógyászati ellenőrzésen mindent rendben talál-e az orvos és megadja-e az „engedélyt” a szexhez – de van, aki szerint előtte ki lehet próbálni, hogy működik a dolog. Így, ha valamilyen kérdésünk van, azt már feltehetjük az orvosnak látogatásunkkor.

szex, kapcsolat

De mikor kezdi az anyuka úgy érezni, hogy kész a szexre?

Mindenki más és más – nincs pontos idő arra nézve, mikor kell ismét elkezdeni szexuális életet élni. A legfontosabb, addig várni, amíg a nő fizikailag és mentálisan is ráhangolódik a szülés után. A párok igen csekély száma vág bele újra a szeretkezésbe a baba világrajöttét követő egy hónapon belül. Felük legalább 6 hetet vár, különösen, ha a szüléskor gátmetszésre, varrásra került sor.

A gyermek 3 hónapos koráig a legtöbb pár újrakezdi a szexuális életet, de nem kevesen vannak, akik akár fél- vagy egy évet is kivárnak.

A szülés utáni szex kapcsán a fogamzásgátlást tervbe kell venni. Ugyanis még úgy is teherbe lehet esni ismét, ha szoptatunk és a menstruációnk sem tért vissza.

Ha a szexre még nem áll készen a nő, a simogatást, csókolózást, fizikai közelséget ettől még szívesen veszi. Kezdjünk „bemelegedni” ezzel, még ha erőfeszítést is igényel a kisbaba folyamatos felügyelete mellett. Így a visszatérés a szeretkezéshez kevésbé lesz ijesztő. Ez egy teljesen természetes folyamat.

Az újdonsült anyuka érzései

Nagyon gyakori, hogy a szülésen átesett nő az első pár hétben vagy hónapban egyáltalán nem kívánja a szexet. Előszöris túl kimerült, keveset alszik, a gyermek ellátása nagy terhet ró rá. A szoptatás hatására a prolaktin nevű hormon csökkenti is a szexuális vágyat.

A lehangoltság, a szülés utáni depresszió szintén nem járul hozzá ahhoz, hogy jól érezze magát. Ha úgy gondolja, problémái vannak, az újdonsült anyukának érdemes konzultálnia orvosával. Fájdalmat is tapasztalhat a gátmetszés, az öltések miatt. Amennyiben átesett ilyesmin, hosszabb ideig tarthat a felépülése s csak ezután érzi majd úgy, hogy képes újra a szexre. Ez teljesen normális, időt kell adnia magának a gyógyuláshoz.

Császármetszésnél ugyancsak kell idő ahhoz, hogy a nagyobb operáció után felépüljön az anyuka. A fájdalom viszonylag hamar elmúlik, ám a varratok miatti érzékenység vagy súlyos repedés, szakadás hosszabb időt igényel. Az öltések napokon vagy heteken át fájdalmasak lehetnek. Hagyjuk begyógyulni a sebeket, a varratokat eltávozni, mielőtt ismét szeretkezünk a párunkkal.

szex, kapcsolat

Még ha nem is történt gátmetszés vagy nem kellett varrni, ez a terület hosszabb ideig érzékeny és sérült lehet.

Császármetszés esetén a hegnek be kell gyógyulnia, mire a varratok kijönnek. Ha ezután is érzékeny, olyan pozíciókat érdemes kipróbálni a szülés utáni szex során, amely nem gyakorol nyomást erre a területre. Az előjáték egyébként csökkenti az abbéli félelmet is, hogy a heg majd fájni fog.

Ha szorongunk, a has befeszülhet a heg környékén és ez kellemetlen lehet. Helyezhetünk egy kis, lágy párnát is a has és a párunk közé, ami védelmet jelenthet és segít az ellazulásban is. De az is megoldás, ha a nő felül a férfira, finoman ringatva az esetlegesen fájó hasat. Ez segít megelőzni az olyan mozdulatokat, amelyektől a heg megfájdulhat.

Szülés utáni szexnél felmerülhet az a probléma is, hogy az édesanyát zavarja saját testének megítélése – hiszen az némileg megváltozott. Ahhoz is szüksége lehet időre, hogy elfogadja magát és újra legyen önbizalma. Mindez érthető és normális.

Sok nő tart attól, hogy párja már nem látja őt vonzónak ezután. Ám ha elmondja aggályait, rá fog jönni, hogy gondolatai messze állnak az igazságtól.

Mi a teendő, ha a párunk előbb szeretné a szexet, mint mi?

Nagyon fontos a kommunikáció – a férjünk, kedvesünk elutasítva érezheti magát, ha mi még nem állunk készen szülés után a szexre, ő pedig igen, de nem magyarázzuk meg a miérteket. Nem szabad úgy éreznünk, hogy rá vagyunk kényszerítve a szeretkezésre. A szexnek örömnek kell lennie és nem egy „házimunkának”.

Egyébként a behatolásnak nem muszáj mélynek lennie – már maga a stimuláció is nagyon élvezetes lehet. Az ölelések, a szavak sokat tehetnek a szeretet, a szerelem közvetítéséért egymás irányában. A meghitt közelségből is profitálhatunk, amíg mindketten valóban készen nem állunk a szeretkezésre.

Valóban akad olyan férfi, aki bizonytalannak érzi magát azok után, hogy látta a szülést. Aggódhat amiatt, hogy a szex fájdalmas lehet a nő számára, vagy saját érzéseiben nem biztos. Ezekről mind beszélni kell. Fontos megosztani a problémát egymással, őszintének lenni ezekben a helyzetekben, hiszen együtt kell megoldanunk azt.

szex, kapcsolat3

Tippek az első szeretkezés előtt

Megkönnyíthetjük dolgunkat, ha kipróbáljuk az alábbi tippeket.

-Először csak ölelkezzünk, próbáljunk meghitten együtt lenni, így fokozatosan ismét hozzászoktatjuk magunkat ezekhez az érintésekhez.

-Haladjunk lassan. Élvezzük egymás testét, szánjunk időt az előjátékra anélkül, hogy azt várnánk, valódi aktusra is sor kerül.

-Ha a nő szorong vagy feszült, attól fél, hogy ez fájdalmas lesz a számára, nem fog izgalomba jönni. A szülés utáni szex amiatt is problémás lehet, mert a hüvely nem elég nedves, vagy ellágyult. Érdemes kipróbálni a síkosítót, ha a gát környékét érzékenynek érezzük. Óvszer esetén olaj alapú síkosítót ne alkalmazzunk, a vízbázisú viszont tökéletes. A hüvely szárazságán is felülkerekedhetünk ezzel, amely gyakori lehet szoptatás idején.

Ha már készen állunk a szexre, se sürgessük a dolgokat. Mindkét fél legyen felkészült és izgatott. Olyan pozíciókat találjunk, amelyben nem gyakorlunk nyomást az érzékeny területekre. Ha a nő van felül, a behatolás mélységét is ő szabályozza.

-Ha valami fájdalmas vagy érzékeny, kérjük meg a párunkat, hogy álljunk meg egy kicsit. Közben ingerelheti a csiklót. Ha ismét izgatott állapotba kerülünk, újra megpróbálhatjuk az aktust.

-Amennyiben a kimerültség a legnagyobb gond, kerítsünk alkalmat a szeretkezésre nappal, amikor a kicsi alszik, így nem leszünk annyira fáradtak annak élvezetéhez. A baba felébredhet a legkellemetlenebb időpontokban, ilyenkor próbáljuk humorosan venni a dolgot és kivárni a következő alkalmat. A türelem nagyon fontos, a dolgok nemsokára könnyebbek lesznek, főleg ha a baba átalussza az éjszakát.

-Hasznos tipp szülés utáni szexhez a medencefenék-gyakorlatok végzése, melyek segítenek abban, hogy az izmok újra a régiek legyenek és növelik a szexuális élvezetet.

Étkezzünk megfelelően, fogyasszunk sok folyadékot, pihenjünk, amikor szükségünk van rá. Egy kisbaba ellátása valóban nagyon kimerítő tud lenni. Hogy maradjon magunkra is energiánk, törődnünk kell magunkkal is!

szex, kapcsolat

Mi a teendő, ha így sem megy?

Abban az esetben, ha a szexet lassan, finoman vezettük be, mindenek kivártuk az idejét, mégis fájdalmat tapasztal az anyuka, érdemes orvoshoz fordulni a problémával.

Előfordulhat, hogy a gátmetszés vagy a varratok miatt újabb beavatkozásra van szükség, hogy korrigálást hajtsanak végre.

Ha hüvelyi folyás jelentkezik, lehetséges, hogy fertőzést kaptunk – ezzel is orvoshoz kell fordulni. Négy héten túli vérzés, esetleg nagyobb mennyiségű vérveszteség esetén szintén doktorra van szükségünk. Minél előbb keresünk segítséget, annál jobb!

Nem biztos, hogy ugyanolyan – de legyen szex szülés után!

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php