Édes falatok gyerekeknek, egészségesen!

Az édes íz kedvelése velünk született sajátosság, amely életünk végéig elkísér bennünket. Azonban ahogyan minden másnak, úgy az édességfogyasztásnak is megvan a maga helye az egészséges étrendben.

Az édességek színessé, változatossá, élvezetessé teszik a táplálkozást, a bennük lévő cukor pedig energiát ad. Az ördög most is a részletekben, vagyis az elfogyasztott mennyiségben és a választott minőségben rejlik.

A gyerekek étrendjének összeállítása mindig fejtörést okoz a szülőknek, a gyermekkori édességfogyasztás kérdése pedig a mai napig nagy vitákat kavar. Milyen életkorban adhatjuk, és mit válasszunk? A továbbiakban ezekre a kérdésekre adunk választ.

Egészséges édesség gyerekeknek, 1-3 éves korban

Az ízpreferencia, vagyis az a sajátosság, hogy milyen ízeket részesítünk előnyben, mennyire kedveljük az erős, sós vagy akár édes ízt, kétéves korra már kialakul, ezért fontos, hogy a picik ételeit csak nagyon óvatosan ízesítsük.

Fontos, hogy megismertessük a gyerekekkel az élelmiszerek pl. a gyümölcsök, zöldségek természetes ízét, így fogják azt később is elfogadni. Ennek érdekében kétéves kor előtt lehetőség szerint egyáltalán ne vagy csak minimális mennyiségben adjunk cukrot a főzelékekhez, gyümölcsökhöz, és csak nagyon óvatosan sózzunk.

Ebben az időszakban édességként magasabb cukor- és alacsonyabb savtartalmú – ezáltal édesebb ízű – gyümölcsökkel (pl. banánnal, szőlővel, őszibarackkal) készült gyümölcspürét, vagy kifejezetten a korcsoport igényeinek figyelembevételével készült gabona- vagy tejdesszerteket (pl. bébi joghurt) adhatunk.

Gluténtartalmú gabonaféléből (pl. búzából) készült kekszet vagy akár babapiskótát csak 6 hónapos, tehéntejet tartalmazó finomságot (pl.tejbegríz, túrókrém, tejes pudingok) csak 1 éves kor után adjunk, mert az ezekben lévő fehérjék allergiát okozhatnak. Csokoládét csak 3 éves kor után kapjon a pici.

liszt_kepgaleria4

Egészséges édesség gyerekeknek, 4-14 éves korban

Az egészséges étrendet szem előtt tartva változatlanul fontos szabály, hogy az édességfogyasztás lehetőség szerint főétkezés részeként , hetente két, legfeljebb három alkalommal történjen. Azonban ebben az életkorban már hetente-tíznaponta legfeljebb egy alkalommal ebédre adhatunk édes tésztát (pl. diós metéltet, buktát, túrós batyut) is valamilyen tartalmas, lehetőleg húst/májat/tojást is tartalmazó levessel kiegészítve.

Ügyeljünk ez egészséges táplálkozásra, és válasszunk gyermekünk számára jó minőségű alapanyagokból készült édességeket (pl. teljeskiőrlésű gabonafélékből készült kekszek, magas kakaótartalmú csokoládé, tejes- gyümölcsös pudingok, pohárkrémek, gyümölcsös-tejes jégkrémek), és tanítsuk meg erre a gyereket is. Ezzel biztosíthatjuk azt, hogy az édes kényeztetés mellett szervezetük értékes tápanyagokhoz is hozzájusson.

Az egészséges étrend elsajátítását és az egészség megőrzését támogató táplálkozási szokások megalapozását már egészen kicsi korban el kell kezdeni. Ennek részeként fontos, hogy az édességeket ne használjuk jutalmazásra, elvonásukat büntetésre, hanem tanítsuk meg a gyereknek okosan használni őket arra, amire valók: az élet megédesítésére.

Forrás: