Már megint a csokoládé?

Egy új kutatás szerint a rendszeres csokoládéfogyasztók nemcsak torkosságukat elégítik ki, hanem kardiológiai kockázatukat is mérsékelhetik.

Már korábban is kimutatták a csokoládé és a szívbetegség csökkent kockázata közötti összefüggést, de a közelmúltban, összesen több mint 100 ezer ember részvételével végzett kutatások legújabb elemzése arra utal, hogy a rendszeresen a legnagyobb mennyiségű csokoládét fogyasztókban egyharmadával mérséklődik a szívbetegség relatív kockázata.

A BMJ augusztus 29-i számában megjelent tanulmányban Dr. Oscar H. Franco, a kutatás vezetője arról számolt be, hogy sikerült kimutatni a csokoládéfogyasztás és a szívbetegség megelőzése közötti kapcsolatot.

A szakember ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a kutatás egyelőre korai szakaszában van, még nem végeztek klinikai kísérleteket, amelyek bizonyíthatnák az összefüggés valódiságát. Franco szerint a csokoládé talán jótékony hatású, ennek ellenére nem szabad annak reményével fogyasztani, hogy csökkenteni fogja a szívbetegség kockázatát. Ha valaki mégis fogyasztja, a magas zsír- és cukortartalom miatt legyen mértéktartó.

„Ha valaki már rendszeresen fogyaszt csokoládét, tartson mértéket, ha pedig nem rendszeres csokoládéfogyasztó, véleményünk szerint ne kezdje el a csokoládéevést” – írja Franco.

shutterstock_716718821

Az összesen 114 009 személy részvételével készült kutatások metaelemzése alapján a kutatócsoport kimutatta, hogy a legtöbb csokoládét fogyasztókban akár 37 százalékkal csökkent a szívbetegség kockázata, a diabétesz kockázata 31 százalékkal, a stroke kockázata pedig 29 százalékkal mérséklődött. A csokoládé ugyanakkor nem befolyásolta a szívelégtelenség kockázatát.

A kutatók elismerték, nem egyértelmű, pontosan mennyi csokoládé fejti ki a jótékony egészségügyi hatást.

A kutatásokból ugyanis nem lehetett kideríteni, mennyi csokoládét fogyasztottak azok, akik a legtöbbet ették az édességből.

Az azonban fontosnak bizonyult, hogy rendszeresen fogyasztottak csokoládét. A kutatásokból az sem derült ki, milyen típusú csokoládé a legjobb, bár Franco azt gyanítja, hogy a keserűcsokoládé lehet a leginkább jótékony hatású.

A csokoládé kedvező egészségügyi hatásai mögött a kakaóbabban lévő polifenolok állnak, amelyek erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatást gyakorolnak. Ezek a növényi vegyületek segítenek az artériák egészségének megőrzésében, valamint a vérnyomás és a koleszterinszint csökkentésében.

Forrás: