A szoptatás gazdasági előnyei

Az anyatejnek rengeteg jótékony hatása van. Ám fényderült, hogy a gazdasági helyzetet is pozitívan befolyásolná.

Régóta köztudott, hogy az anyatej számos betegség kialakulásának kockázatát csökkenti. Kutatóorvosok és közgazdászok most azt is kiszámították, hogy az Egyesült Államoknak nemzetgazdasági szinten akár évi 13 milliárd dollár megtakarítást jelenthetne a szoptatás általánossá válása.

A The Associated Press hírügynökség a Pediatrics egészségügyi folyóirat hétfői számában megjelent tanulmányt ismerteti. Az amerikai orvosok kutatása szerint évente 900 csecsemő halála lenne elkerülhető, ha az amerikai anyák 90 százaléka legalább hat hónapig szoptatna (ma mindössze 42 százalék ad anyatejet gyermekének, és csak 12 százalék szoptat legalább félévig).
5932Az anyatej jelentősen csökkenti a gyomor- és fülfertőzések, az asztma, a gyerekkori cukorbetegség, a csecsemőkori hirtelen halál és a gyerekkori leukémia kialakulásának kockázatát.

A kutatóorvosok megpróbálták azt is felbecsülni, hogy a szoptatás általánossá válása milyen gazdasági előnyökkel járna. A számítás szerint évi 13 milliárd dollárnyi egészségügyi kiadás lenne megspórolható a szoptatás elterjedésével.

Forrás: