9 tipp, hogy jobb szülő váljon belőlünk – 1. rész

Mit tehetünk a kielégítőbb gyermek-szülő kapcsolatért?

Hányszor fordult meg az utóbbi időben a fejünkben: jobb szülőnek kellene lennünk, másként illene a dolgokat csinálni? Az új esztendőben nyithatunk egy másik fejezetet és megpróbálhatjuk jobban kivitelezni a dolgokat – a jelenléttől a lassításig.

Sokat vitatkozunk a gyermekünkkel? Rájöttünk, hogy kevesebb időt tudunk rá szánni, mint szerettük volna? Változtatni nem késő. Sokkal kiegyensúlyozottabb is lehet kapcsolatunk a csemeténkkel, ha tudatosak vagyunk. Vizsgáljuk meg, mely területeken változtathatunk. Jobb szülő válhat belőlünk, ha az alábbi tippeket elolvassuk és végiggondoljuk, mennyi igaz ránk és hogyan lehetne módosítani a dolgokon.

1.Fontos a jelenlét!

Ha gyermekünkkel vagyunk, azt teljes figyelemmel, kíváncsian és lelkesen tegyük. Hallgassuk meg a csemeténket, reagáljunk és ne hagyjuk, hogy a telefonunk vagy valamilyen egyéb dolog tervezgetése elvonja a figyelmünket. Legyünk ott teljesen a számukra, ne csak félig, vagy fizikailag. A gyermekkel szemben figyelmesnek, odaadónak kell leni, s akkor elérjük, hogy meséljen nekünk bármiről, ami foglalkoztatja vagy fontos a számára. Ha csak egy tippet fogadunk meg a jobb szülővé válás útján, ez legyen az.

2.Legyünk megengedőbben és türelmesebbek!

Ha jobban magunkba nézünk, rá fogunk jönni, hogy nem kéne az időnket vesztegetnünk dolgokkal, melyek csak szorongást generálnak és elveszik az energiánkat. Vannak dolgok, amelyekkel kapcsolatban megengedőbbnek kell lennünk.

Jobb szülők leszünk, ha nem siettetjük ezeket, ugyanis az alábbiak mindig időben megtörténnek: csúszás; beszéd; járás; szobatisztaság; rendszeres fürdés; olvasás megtanulása; biciklizés elsajátítása.

Nem kell azonban megengedőnek lennünk az alábbiakkal kapcsolatban: megfelelő táplálkozás; elegendő alvás; időtöltés a szabadban; jó modor és kedvesség.

3.Ne vezessünk telefonálás közben!

Számos halálos baleset következik be azért, mert az emberek ittasan ülnek volán mögé, gyorsan vezetnek, nem kapcsolják be a biztonsági övet, de sajnos, sok esetben a telefonálás vagy sms-írás az ok. A gyermekek 51 százaléka látja, amint az anyja vagy apja rendszeresen nézegeti a telefonját vezetés közben. Jobb szülővé válunk, ha ezt nem tesszük, különösen nem a csemete előtt, aki mindenben utánoz bennünket! Ugye, nem szeretnénk, ha a jogosítvány megszerzése után így vezetne?

4.Kiabáljunk kevesebbet – lélegezzünk többet!

Kevés szülő tudja megállni, hogy ne jusson el a kiabálásig egy vita során. A frusztráció sokszor érthető, de az ordítozás a legkevésbé segít megoldani a dolgot – ráadásul káros. Kutatók szerint azoknál a tinédzsereknél, akiknek a szülei sokat kiabáltak, sokkal valószínűbb a viselkedési problémák kialakulása, valamint az erőszakos magatartás. A szülők kiabálása csökkenti a gyermek önbecsülését és növeli a depresszió esélyét is.

A harag levezetésére vannak jó technikák. Például a légző gyakorlatok, hogy a reakciónk nyugodtabb lehessen egy adott szituációban. Csökkentsük a stressz-reakciónkat. Számoljunk el 10-ig, mielőtt „robbannánk”. Ha nagyon felhúzzuk magunkat valamin, érdemes átmennünk a másik szobába és mélyeket lélegezni, akár a kanapéra lefekve. Ezzel időt adunk magunknak arra, hogy megnyugodjunk. A durva reakció ugyanis sem nekünk, sem a gyermeknek nem jó.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.