Mit árul el rólad a testbeszéded?

A testbeszédünk sokat elárul rólunk. Az emberek sokkal inkább a fizikai megjelenésünk alapján ítélnek meg minket, beleértve a viselkedésünket is, mint az alapján, amit mondunk.

Foto:123rf.com

Mit árulnak el rólunk testmozdulataink, gesztusaink, arckifejezéseink, hangszínünk és hangerőnk, valamint testtartásunk a munkahelyi és magánéletünkben?

Ahhoz, hogy megfelelő benyomást keltsünk, fontos megértenünk, hogy mit közvetítünk nonverbálisan, és hogyan fogadják tudattalan jelzéseinket azok az emberek, akikkel kapcsolatba kerülünk. Saját testbeszédünk megértése támpontokat ad az önismerethez.

A testbeszéd erőteljes eszköz lehet, ha kontrolláltan tudjuk használni.

A mosoly ereje
A mosoly egy erőteljes eszköz a testbeszéd eszköztárában. Talán sokat mosolyogsz abban a reményben, hogy barátságosnak tűnsz – csak légy tudatában annak, hogy ez arra vezethet, hogy az emberek kevésbé vesznek komolyan a munkahelyeden.

Foto:123rf.com

Egyes ázsiai kultúrákban a túl sok mosolygást annak jeleként tekintik, hogy nem vagy komoly ember, és ezzel elveszítheted a tiszteletedet. A túl sok mosoly hamisnak tűnik, és idegességről árulkodhat.

Ha megpróbálod leplezni az idegességet, kerüld a túlzott pislogást, az ajakharapdálást vagy az ajkak szopogatását. Arra is figyelj, hogy az ideges emberek gyakran átölelik magukat, megdörzsölik a fülcimpájukat vagy a homlokukat, és testsúlyukat egyik lábukról a másikra helyezik át, hogy enyhe ringatózást produkáljanak, ugyanis a ringatózás nyugtató hatású.

Foto:pixabay.com


Érdeklődés mutatása

Ha azt akarod mutatni, hogy figyelemmel és érdeklődéssel hallgatod, amit valaki mondani akar, próbáld meg enyhén megdönteni a fejed, és bólogass nagyon enyhén. Ez a gesztus azt sugallja, hogy érdeklődéssel figyelsz. Ha éppen beszélgetsz valakivel, és egy harmadik személy is csatlakozik, döntsd a tested kissé felé, hogy bevond, és éreztesd vele, hogy értékeled őt.

Ezzel szemben, ha nem szívesen látod az illetőt, a tested felé való dőlésének elmulasztása erős gesztus, hogy nem szívesen látod őt a csoportban. Az egyetlen fejbiccentés is hűvösséget sugall, amikor egy másik személyt hallgatsz.

 

A tisztelet kimutatása vagy az empátia kérése
Munkahelyi szituációkban teljesen megszokott, hogy az emberek kissé vigyázzban állnak, és összefonják a testük előtt a karjukat, amikor egy felettes munkatársukkal beszélgetnek. Ha támogatást és empátiát szeretnél kiváltani, próbálkozz a lehajtott tekintet használatával. A szemünk lesütése együttérzésre való törekvés, amely általában anyai reakciót vált ki más felnőttekből.

Foto:123rf.com

Finom tükrözés
Ha hasonló testtartást veszel fel, mint az a személy, akivel foglalkozol, az érdeklődésedet jelzi, és segít a bizalom kialakításában. Ezt azonban óvatosan alkalmazzuk – ne másoljuk le nyilvánvalóan a társunkat!

Érdeklődés mutatása

Amikor érdeklődünk az emberek mondanivalója iránt, bizonyos tudattalan vizuális jeleket használunk. Hajlamosak vagyunk arra, hogy testünket és lábunkat a számunkra érdekes személy felé helyezzük. A felhúzott szemöldök szintén annak a jele, hogy érdeklődünk a tárgyalt dolog iránt. Hajlamosak vagyunk arra is, hogy kissé a nekünk szimpatikus emberek felé hajoljunk. Ha randevún vagy, hajolj egy kicsit közelebb, hogy érdeklődést mutass. Ha azonban hátrahajol az illető, akkor inkább ne tűnjünk túlságosan lelkesnek azzal, hogy túl közel hajolunk hozzá.

Videó – Erről árulkodik a testbeszéd a párkapcsolatban

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.