Táborozni sosem késő!

A gyerekeknek a nyár többek között a táborozás időszaka. Bár nem minden gyerek szeret táborba menni, azért az a tapasztalatom a kínálatot végignézve, hogy minden gyermek találhat kedvére valót

Ifjú koromban, legyen az általános iskola, középiskola vagy egyetem, még a gondolattól is rosszul voltam, hogy táborba kell mennem. Ezért mindent megtettem, hogy elkerüljem. Persze a szüleim egyszer mégis próbálkoztak, aminek az lett a vége, hogy 3 nap után haza kellett hozniuk. Akkor megfogadtam, hogy én soha sem fogom csemetémet akarata ellenére táborba kényszeríteni.

Ezt az elvemet ma is tartom, bár a táborozási szokások és lehetőségek jelentősen megváltoztak az elmúlt 20-30 évben. Az internetet böngészve rengeteg jópofa, érdekes tábort találtam. A kínálat a sima napközis tábortól az extra táborokig terjed. Mindenki megtalálja az igényeinek, lehetőségeinek megfelelő tábort.

Az iskolák is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy a gyermeke a szünetben is találkozhassanak, szabadidejüket hasznosan töltsék el. Nálunk a különböző sporttáborok mellett lehetett választani vándor-, kézműves-, báb-, vagy akár sakktábort. A napközis jellegűek mellett természetesen vannak „ottalvósak” is, és ami számomra igen pozitív meglepetés volt, hogy családos táborok is vannak. Ez utóbbi azért tetszik nagyon, mert lehetőség van arra, hogy megismertessük gyermekünket a táborozás világával, mégsem kell elszakadnia szülőktől, mind a szabadidőket, mind az éjszakákat együtt lehet tölteni.

gyermek13

Ma már vannak „luxustáborok” is, ahol nagy hangsúlyt fektetnek a körülményekre is. Általában 4, 5 ½csillagos szállodába szervezik, extra szolgáltatásokkal. Ilyen lehet egy vitorlás-,  nyelvi-, lovas tábor, ahol az árat nem csak a luxuskörülmény, hanem a speciális eszközök is növelik. Persze ha keresgélünk, ezekből is találunk olcsóbb, megfizethetőbb változatot.

Jellemzően egyébként a szülők az iskola vagy a sportegyesületek által szervezett táborokba íratják be gyermeküket, ahol már vannak ismerősök, a megszokott tanár viszi őket, és ez még a kisebbeknek is biztonságérzetet ad. Emellett ezek szinte mindig olyan árban vannak, amelyek megfizethetőek, sőt, testvérek esetén még esetleg kedvezményt is kaphatnak a szülők.

A tábor kiválasztásánál fontosnak tartom, hogy a gyermek kedvének, korosztályának megfelelő legyen. Érdemes információkat beszerezni, hogy milyen a szállás, mit kell vinni, hány felügyelő lesz a gyermekekkel, milyen szabadidős programok lesznek, milyen étkezést kapnak stb.

Aki nem szeretné még elengedni gyermekét egy hetes táborba, de szeretné, ha mégis valamilyen közös programban lenne része, érdemes szintén az iskolában vagy a közeli művelődési házban megnézni a napközis táborokat. A név nem a hagyományos napközis tábort takarja, hanem azt, hogy a gyermek csak napközben tartózkodik ott, általában 8-16 óra között. Ebben az esetben is találhatunk sport, nyelvi, kézműves és sok más érdekes programot nyújtó tábort.

Seregi Teréz

Forrás: