Sportoljon kutyával a család!

Játékos kutyánkkal már végigjártuk a kutyaiskolát, gyakran sétálunk, labdázunk. Milyen kutyás sportokat próbálhatunk még ki együtt a házi kedvenccel és a gyerekekkel?

Agility

A kutyás ügyesség sportok közül az egyik legismertebb. A pályán 12-20 akadályt kell teljesítenie a kutyánknak, egyensúlyoznia kell, másznia, kúsznia. Sok pályán van hordó vagy cső és olyan akadály, ami instabil: ez igazi bátorságpróba sok versenyzőnek.

A feladat, hogy a lehető leggyorsabban és a legkevesebb hibaponttal jusson végig kutyánk a pályán. Az agility edzés sokszor követi a kezdő engedelmességi tréninget a kutyaiskolában. Nem véletlenül választják sokan ezt a folytatást, mivel változatos, szórakoztató, és segít egyre jobban összehangolódni a kutyának és gazdájának.

Mivel a gazdik is aktívan részt vesznek az órákon, kitűnő átmozgató edzés. Az edzések is és a versenyek is nagyon izgalmasak és látványosak, így már kisiskolás gyerekek is élvezni szokták!

kutyascsalad

Flyball

Negyven éves múltra tekint vissza ez a kutyás sportág. Elég összetett, így családi sportként nagyobb, kamasz gyerekekkel érdemes belevágni, és persze kell hozzá egy labdafanatikus kutya is.A flyball kifejezetten csapatsport, melyet általában négy kutya alkot.

Több akadályon át kell megközelíteni a labdaadogató gépet, majd a kutyáknak visszafelé a labdával kell teljesíteni ugyanazt a pályát. A csapattagok akkor indulhatnak, ha az előző versenyző visszaért a startvonalhoz.

Amellett, hogy sok gyakorlást igényel, össze kell hangolni a résztvevők programjait, az edzéseket. Ha vannak a baráti körben hasonló korú gyerekek, és lelkes kutyák, akkor viszont minden nehézség ellenére érdemes kipróbálni, igazi csapatépítő elfoglaltsága családoknak.

Frizbi

Szintén majdnem negyven éves múltra tekint vissza a kutyás frizbi. Amerikából indult a kutyás sportok korongos válfaja. Az elmúlt évtizedek alatt több ága is kialakult, versenyeken főleg freestyle és távolsági futamokat indítanak. Az 1970-es évek közepétől gyártanak már kifejezetten kutyáknak szánt frizbit.

frizbi

A kutyás frizbi nagy előnye, hogy azok is tudnak folyamatosan gyakorolni, akiknek nincs lehetőségük kutyaiskolába, órákra járni.

Kitűnő családi elfoglaltság, ahol a gyerekek és a kedvenc együtt ügyesednek a dobásban, elkapásban. A feladat helyes kivitelezésénél fontos, hogy a frizbi visszaérkezzen a dobóhoz: közben lehet nagyokat szaladni, trükközni, ugrani, de a vége az, hogy játékosan gyakorolja a kutyánk is az engedelmességi feladatokat.

Ha szeretnénk, nevezhetünk versenyeken is! Ha csak a kellemes mozgás a lényeg, akkor is jó választás a frizbizés! Arra viszont érdemes figyelni, hogy kutyának készült korongot használjunk, és idősödő kutyánknál óvatos, lapos dobásokra váltsunk, hogy elkerüljük a sérüléseket! Erre figyelmeztessük a gyerekeket is!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.